Fylkesleder Siavash Mobasheri i Rødt krever svar på om Oslo kommune er involvert i regnskog-ødeleggende virksomhet. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Rødt krever å få vite om Oslos pensjonsfond investerer i regnskog-ødeleggende virksomhet

— Selv om det er lokalvalg, er det viktig for Rødt å løfte blikket og ha en videre horisont enn bare byen vår. Det som skjer i Amazonas er skremmende, sier Rødt-leder i Oslo, Siavash Mobasheri.

Publisert

Fredag demonstrerte Oslos miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) utenfor den brasilianske ambassadørboligen på Skarpsno.

Sammen med andre miljøaktivister troppet fredag opp utenfor residensen til Brasils ambassadør for å vise motstand mot avskogingen av Amazonas, som nå trues flere av skogbranner.

— Verdens lunger kan forsvinne

Nå må Lan Marie Berg som i rollen som ansvarlig miljøbyråd svare for Oslos investeringer gjennom blant annet landets største kommunale pensjonsfond. Rødt stiller en rekke skriftlige spørsmål til byrådet, og vil ha klarhet i om kommunens pensjonsfond investerer i virksomhet som ødelegger regnskog.

— Når Amazonas står i brann kan verdens lunger og et enormt biologisk mangfold forsvinne. Det handler om livsgrunnlaget til hele planeten. Når regjeringa svikter må kommunene gå foran og bruke alle virkemidler vi har for å stoppe ødeleggelsen av regnskogen i Brasil, sier bystyremedlem og leder av Rødt i OsloSiavash Mobasheri.

Fredag er det ventet mange skoleelever utenfor Stortinget. Her et bilde fra fjorårets klimastreik. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Rødt krever nå at miljøbyråden, og Ap/SV/MDG-byrådet som helhet, svarer på spørsmål om kommunen har egne regler eller virkemidler for å unngå at investeringer fra eget pensjonsfond bidrar til regnskogs-ødeleggende virksomhet.

Kritiserer handelsavtale med Brasil

Rødt krever også å få vite hvilke regler Oslo kommune har for innkjøp av produkter som direkte eller indirekte bidrar til å ødelegge regnskogen. Det kan dreie seg om tropiske treslag, eller kjøtt der dyrene er alet opp med soya produsert på tidligere regnskogland.

—  Norge har satset stort på regnskogen. Men nå viser regjeringa sin dobbeltmoral, og nekter å legge press på Brasil gjennom en omfattende handelsavtale. Selv om det er lokalvalgkamp, er det viktig for oss i Rødt å løfte blikket og ha en videre horisont enn byen vår, mener Rødts fylkesleder.

 

— Dobbeltmoralsk, tordner Rødt etter at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og Norge har inngått handelsavatle med Brasil. Men Røe Isaksen forsvarer avtalen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mens flere titalls tusen skogbranner ikke lar seg slukke i Amazonas, inngikk den norske regjeringen og flere andre land en frihandelsavtale med Brasil. En avtale som Rødt og en rekke miljøorganisasjoner har kritisert.

Men næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) forsvarer inngåelsen av avtalen.

— Dette er en handelsavtale som både er bra for handelen, men som også har tydelige bestemmelser om bærekraft, god forvaltning av skogressurser, folkerettslige forpliktelser for å hindre ulovlig hogst, og god oppfølging av Parisavtalens klimamål, sier næringsministeren til NRK.

Støtter barn og unges klimastreik

Fredag er det igjen varslet klimastreik blant skoleelever i både Oslo og resten av landet. Streiken er et forsøk på å løfte klima inn som et viktig tema i valgkampen.

— Det som skjer i Amazonas nå er skremmende. Det er fare for at brannene og tempoet vi ser i avskoginga i Brasil vil bidra til at regnskogen når et vippepunkt, der den ikke lenger er stor nok til å generere sitt eget regn. Da er regnskogen ødelagt for alltid, selv om all hogst stopper opp. Dette er kjempedramatisk, sier Siavash Mobasheri til VårtOslo.

— Derfor støtter jeg barn og unge som klimastreiker. Egentlig bør skoleelever ha streikerett på samme linje som voksne arbeidstakere. Dette handler om barn og unges fremtid. Så jeg støtter fredagens klimastreik 100 prosent, sier Rødt-politikeren.

I en epost til VårtOslo opplyser MDGs rådgiver i Oslo rådhus at spørsmålene fra Rødt omhandler spørsmål om kommunale virksomheter underlagt finansbyråd Robert Steen (Ap), og at spørsmålene må rettes dit.

Powered by Labrador CMS