� Det kan selvfølgelig se litt skummelt ut med beskyttelsesdrakter og gassmasker, men det kan redde liv, forklarer distriktssjef Jon B. Berntsen i Sivilforsvaret. Foto: Jon B. Berntsen / Sivilforsvaret
Sivilforsvaret inviterer publikum med på øvelse ved St. Hanshaugen. Åpner tilfluktsrom og viser spesialutstyr
Onsdag vil Sivilforsvaret øve flere steder i Oslo. Men folk på St. Hanshaugen er ekstra heldige. � Klokka 12, når tyfonene sender signalet "viktig melding, søk informasjon" åpner vi tilfluktsrommet for publikum, sier distriktssjef Jon B. Berntsen.
— Det kan jo selvfølgelig se litt skummelt ut når vi kommer med gassmasker og beskyttelsesdrakter. Men Sivilforsvarets oppgave er jo å redde liv. Derfor vil vi gjerne informere, og ikke minst involvere publikum, sier distriktssjef Jon B. Berntsen til VårtOslo.
I samarbeid med kommunen, Røde Kors og Norske Santitetskvinner holder Sivilforsvaret onsdag en større øvelse i flere deler av Oslo. Foruten øvelse på St. Hanshaugen, vil det også være øvelser i bydelene Østensjø, Nordstrand og Søndre Nordstrand.
— Klokken 12 går tyfonen ut med signalet "viktig melding, søk informasjon", eller "viktig melding, lytt på radio", som man også kaller det signalet. Da åpner Sivilforsvaret opp tilfluktsrommet på St. Hanshaugen slik at publikum kan komme inn og se, forklarer Berntsen.
Annonse
Tilfluktsrommet under St. Hanshaugen vil være åpent og bemannet med folk fra øvelsen frem til rundt klokken 14. Et par timer senere, ved 16-tiden, vil Sivilforsvarets mobile renseenhet være på plass ved Knud Knudsens plass.
— Det er ganske spektakulært. Dette er mobile enheter, kjøretøy, som brukes til å rense folk som for eksempel er utsatt for farlige kjemikalier eller rester av sprengstoff. Som sagt, kan det se skummelt ut. Men vi i Sivilforsvaret ønsker å vise folk oppgavene vi har og hva vi jobber med, sier distriktssjef Berntsen.
— Våre folk vil ha på seg fullt verneutstyr og demonstrere hvordan de jobber. Sivilforsvaret har viktige oppgaver også i fredstid. Flere ganger i året har vi også radiac-målinger i Oslo og Akerhus. Da måler vi om det kan være radioaktiv nedfall, forklarer distriktssjefen.