� Jeg håper å være en inspirasjon også for andre som kommer til Norge i voksen alder, sier Yassine Arakia (H). Foto: Oslo Høyre

Fra Casablanca til Løvebakken: — Jeg er utrolig stolt, sier Yassine Arakia (H)

� Det er en blanding av frykt og glede. Har aldri drømt at jeg kunne ende som representant for Oslos befolkning på Stortinget, sier Yassine Arakia (H).

Publisert

I 2020 er det ikke lenger oppsiktsvekkende eller særlig uvanlig at stortingsrepresentanter har minoritetsbakgrunn. Men Yassine Arakia skiller seg likevel ut når han som vararepresentant møter for Høyre på Stortinget for første gang.

Han er nemlig hverken født eller oppvokst i Norge, slik de fleste stortingsrepresentanter med minoritetsbakgrunn er.

— Jeg er både født og oppvokst i en drabantby utenfor Casablanca i Marokko. Og kom til Norge først da jeg var 22 år, forteller Høyre-politikeren til VårtOslo.

Jødiske snublesteiner

Sitt daglige virke har Yassine Arakia som lærer ved Bjørnholt videregående skole. Men for VårtOslos leser er han mest kjent som bystyrepolitiker for Høyre. En av sakene han har kjempet for er sikring av de jødiske snublesteinene i Oslo.

— Jeg frykter historien kan gjenta seg. Jødene var en minoritet i Norge og Europa under krigen, men dette kunne like gjerne rammet andre minoriteter som muslimer, sa Arakia til VårtOslo etter at snublesteiner var utsatt for hærverk i 2018.

Yassine Arakia (H) ved de jødiske snublesteinene i Calmeyers gate i Oslo. Foto: Privat

— Min fars generasjon vokste opp sammen med jøder i Marokko. De var en integrert del av samfunnet i for eksempel min fødeby Casablanca. I barndommen lærte jeg om sameksistens mellom jøder og muslimer, sier 53-åringen.

Rengjøringshjelp i kirke

I Oslo bystyre har ikke Arakia først og fremst fremstått som innvandrerpolitiker. Med en master i yrkespedagogikk og utdanning som lærer i elektrofag har skolepolitikk vært viktig for norsk-marokkaneren.

— Jeg er egentlig ikke særlig redd for å bli stemplet som innvandrerpolitiker. Hva nå det egentlig er. Jeg står på for de sakene jeg brenner for og som Høyre er opptatt av.

— Nå møter du for første gang på Stortinget, riktignok som vararepresentant, men hva slags følelser har du?

— Jeg er veldig stolt. Takknemlig og spent. Litt sånn blanding av frykt og glede. Har aldri drømt at jeg kunne ende som representant for Oslos befolkning på Stortinget. Men jeg tar det som en utfordring og forsøker selvfølgelig å gjøre godt arbeid, sier Arakia.

Arbeid er noe Høyre-politikeren er godt kjent med. Da han kom til Norge som 22-åring begynte muslimen som rengjøringshjelp i en kirke.

Utdanning og hardt arbeid

— Ja, og det var en jobb som jeg trivdes med. Deretter ble det flere rengjøringsjobber. Så var jeg postbetjent og drosjesjåfør før jeg som 37-åring tok videregående skole.

— Det er en ganske lang reise - fra rengjøringshjelp til master i pedagogikk. Og nå møtende vararepresentant på Stortinget. Hvordan har du fått til det?

— Det har først og fremst vært hardt for min kone og barna mine. Men samtidig har ungene sett hvordan faren deres kom hjem fra jobb og gikk rett på skole. Samtidig har min kone jobbet flere år som skoleassistent. Ungene våre har lært hvor viktig det er at man jobber hardt og skaffer seg utdanning, sier Yassine Arakia.

— Vår eldste sønn har, som meg, tatt fagbrev elektro og er elektriker. Nå er han som 24-åring i egen leilighet og står på egne bein. Datteren vår er 18 og fullfører videregående i år. Hun ønsker å studere psykologi. Yngstegutten vår på 14 går på ungdomsskolen og skal få litt tid på seg, ler Høyre-politikeren.

— Når jeg nå møter som vara på Stortinget håper jeg også at det kan være en inspirasjon for andre som kommer til Norge i voksen alder. Jeg er veldig glad i begge hjemlandene mine. Og angrer ikke ett sekund på at jeg som 22-åring, etter en rundreise i Europa, endte opp i Norge, sier Yassine Arakia.

Powered by Labrador CMS