Tirsdag klokken 11 vil Ap/SV/MDG-byrådet legge frem byrådserklæringen med forslag om kjøttfri skolemat, billigere kollektivreiser på enkeltbillett og gratis barnehage for ettåringer i sju bydeler. Fra v. Rina Mariann Hansen (Ap), Inga Marte Thorkildsen (SV) , Kamzy Gunaratnam (Ap) Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) Omar Samy Gamal (SV). Lan Marie Berg (MDG), Raymond Johansen, Einar Wilhelmsen (MDG) og Hanna E. Marcussen (MDG). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Rødgrønn byrådserklæring: Kjøttfri skolemat til alle elever, gratis barnehage for ettåringer og 20 prosent priskutt på Ruters enkeltbillett

� Den rødeste og grønneste politiske erklæringen i Europa, jubler SVs Sunniva Holmås Eidsvoll. Det er nå enighet mellom rødgrønne byrådspartier i Oslo om en ny politisk plattform for de fire neste årene.

Publisert

Klokken 11 tirsdag legger de rødgrønne byrådspartiene i Oslo frem sin byrådserklæring i Mangelsgården ved Prindsen i Storgata.

Etter det VårtOslo erfarer vil det nye Ap/SV/MDG-byrådet blant annet foreslå gratis kjøttfri skolemat til elever ved alle Oslos skoler.

I tillegg blir det fortsatt gratis frukt og grønt ved alle byens ungdomsskoler.

Gratis kjernetid for ettåringer

Det nye Ap/SV/MDG-byrådet vil også, etter det VårtOslo forstår, innføre gratis kjernetid for ettåringer i barnehager i sju av Oslos bydeler.

Bydelene som omfattes av gratis barnehage til de yngste er Søndre Nordstrand, Vestre Aker og i Groruddalen.

Alle de tre byrådspartienes øverste politiske organer ga sin tilslutning til den politisk plattformen mandag kveld.

Stanser prisøkning på månedskort

I tillegg ønsker det nye Ap/SV/MDG-byrådet å kutte prisen på enkeltbilletter i Oslos kollektivtransport med 20 prosent.

Planlagte prisøkninger på månedskort blir også skrinlagt i den nye byrådserklæringen.

Dermed fryses takstene på månedskort og enkeltreiser blir betydelig billigere, hvis bystyreflertallet stiller seg bak forslaget fra Ap/SV/MDG-byrådet.

Jubel etter at Oslo SVs representantskap sa ja til byrådssamarbeidet med MDG og Ap. Fra venstre; Inga Marte Thorkildsen, Sunniva Holmås Eidsvoll, Marianne Borgen og Omar Samy Gamal. Foto: Oslo SV

Begge kollektivgrepene fra det nye rødgrønne byrådet må gjøres i samråd med den andre eieren av Ruter - det nye, rødgrønt styrte storfylket Viken.

Oslo eier 60 prosent av kollektivselskapet Ruter, mens Viken har en eierandel på 40 prosent.

Priskutt på enkeltbilletter og stans i økning av prisen på månedskort kan trolig kun gjennomføres med velsignelse fra det rødgrønne flertallet også i Viken.

Stående applaus i SV

Rådet om å kutte prisen på enkeltbilletter med 20 prosent skal opprinnelig ha kommet fra Ruter. Kollektivselskapet har argumentert med at dette vil lokke flere reisende over til buss, trikk og bane enn om man senket prisen på månedskort.

— Det var utrolig stas å presentere det som jeg tror må være den rødeste og grønneste politiske erklæringen i Europa, sier SVs gruppeleder i bystyret, Sunniva Holmås Eidsvoll.

Uttalelsen fra SVs gruppeleder i bystyret kom mandag kveld etter at det øverste politiske organet i Oslo SV, representantskapet, godkjente det fremforhandlede resultatet mellom de tre rødgrønne byrådspartiene.

— Responsen fra representantskapet i Oslo SV var enstemmig vedtak og stående applaus, sier Sunniva Holmås Eidsvoll.

MDG og SV får trolig flere byråder

For å få gjennom løftene i den nye byrådserklæringen er Ap/SV/MDG-byrådet avhengig av støtte fra minst tre representanter i bystyret. Byrådspartiene har kun 27 av 59 mandater.

De siste fire årene har Rødt opptrådt som støtteparti i Ap/SV/MDG-byrådets viktigste saker. Trolig vil det nye byrådet også søke støtte hos Rødt i de fleste sakene de neste fire årene. Men noen formell samarbeidsavtale med Rødt er ikke inngått i denne bystyreperioden.

Selve byrådskabalen med fordeling av poster er ikke kjent. Det eneste som er klart er at Raymond Johansen (Ap) fortsatt blir byrådsleder.

Onsdag klokken 10 legger byrådsleder Raymond Johansen (Ap) frem listen over hvem som får plass i det nye Ap/SV/MDG-byrådet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Men valgvinner MDG har tydelig sagt at partiet vil ha flere enn dagens to poster som miljøbyråd og byutviklingsbyråd. Kort tid etter valget uttalte også MDG at partiet ønsker å ha finansbyråd og/eller næringsbyråd.

SV gikk også markant frem ved valget og det er naturlig å anta at partiets enslige svale i byrådet, Inga Marte Thorkildsen, får selskap av en partifelle.

Byrådskabal klar onsdag

Måten dette gjøres på er enten ved at Ap, som gjorde et elendig valg, må gi fra seg byrådsposter. Eller Raymond Johansen kan utvide antallet byråder. Det kan også tenkes at kabalen går opp ved at byrådet både utvides i tillegg til at Ap sier fra seg en byrådspost.

Byrådskabalen blir etter planen presentert i Oslo rådhus klokka 10 onsdag.

På bystyresiden har de rødgrønne kommet til enighet. Det innebærer at Marianne Borgen (SV) og Kamzy Gunaratnam (Ap) begge blir gjenvalgt som ordfører og varaordfører når bystyret konstitueres onsdag.

I tillegg skal Ap, SV og MDG fordele fire heltidsverv som leder eller nestleder av ulike komitéer. Allerede nå er det klart at Senterpartiets enslige representant i bystyret, etter avtale med de rødgrønne, får vervet som heltidspolitiker og nestleder i bystyrets helse- og sosialkomité.

De borgerlige partiene får fem heltidsverv å fordele seg i mellom i bystyret. Trolig får Høyre tre, Venstre ett og FNB og Frp skal dele på et heltidsverv.

Powered by Labrador CMS