� Nå kan man selvfølgelig innvende at fem pilotprosjekter ikke utgjør noen forskjell. Men poenget er at dette byrådet faktisk aktivt nå går inn for å gjøre noe med et boligmarked der mange faller utenfor, sier leder Lars Aaasen i Leieboerforeningen. Foto: Kirsten Randers-Pehrsson
Raymond Johansen får ros av Leieboerforeningen: — Vi har et byråd som ønsker å gjøre noe med boligmarkedet
� Vi skulle ønsket oss for eksempel 500 millioner kroner til ulike, nye løsninger på boligmarkedet. Men byrådsleder Raymond Johansen fortjener ros for å sette boligpolitikk på dagsorden, sier daglig leder Lars Aasen i Leieboerforeningen.
Mandag presenterte byrådsleder Raymond Johansen (Ap), byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) og oppvekst- og kunnskapsbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) det rødgrønne byrådets forslag til ny boligpolitikk i Oslo. De tre partiene ønsker at kommunen skal ta en mer aktiv rolle i boligmarkedet.
— Går inn aktivt
— Nå kan man selvfølgelig innvende at fem pilotprosjekter ikke utgjør noen forskjell. Men poenget er at dette byrådet faktisk aktivt nå går inn for å gjøre noe med et boligmarked der mange faller utenfor, sier leder Lars Aaasen i Leieboerforeningen til VårtOslo.
I kjølvannet av byrådets fremleggelse av det byrådsleder Raymond Johansen beskriver som en mer inkluderende boligpolitikk i Oslo, arrangerer Leieboerforeningen tirsdag kveld både sitt årsmøte og en politisk debatt på Kulturhuset.
— Det jeg gjerne vil fremheve fra byrådets fremleggelse er faktisk det få i media har tatt tak i, nemlig det faktum at hver tredje osloborger faktisk leier bolig. Og Byrådslederen gjorde det helt klart at han også ønsker et trygt leiemarked, sier Lars Aasen.
— Nå ønsker byrådet at flere skal leie til eie, de foreslår å forsøke en ordning med at kommunen stiller med 20 prosent av kjøpesummen og boligkjøperen stiller med 80 prosent. Skulle du ikke ønsket deg større og mer konkrete grep?
— Det er klart jeg gjør det. Jeg mener at det for eksempel kunne vært lagt en halv milliard på bordet de neste fire årene til å forsøke mange forskjellige modeller. Og at det kunne vært mer styrt av innspill fra byens innbyggere, sier Aaasen.
Bakgrunnen for det rødgrønne byrådets boligpolitiske utspill mandag er at boligprisene har nærmest sammenhengende vokst kraftig de siste vel 25 årene. Ifølge beregninger fra Eiendom Norge har en nyutdannet sykepleier råd til fem prosent av de boligene som selges i Oslo.
– Oslo skal være en by for alle. Det kan ikke være slik at bare de som er heldige og har foreldre som kan hjelpe dem inn på boligmarkedet har råd til egen bolig i byen. Vanlige lønnsmottakere må også kunne bo i Oslo. Det er nødvendig å ta grep, og det gjør vi nå, sier byrådsleder Raymond Johansen.
I hovedsak foreslår Ap/SV/MDG-byrådet tre forsøk, som skal prøves ut dersom de rødgrønne beholder makten i Oslo etter valget:
* De foreslår å bygge det de kaller «etablererboliger», som innebærer at kommunen skal bygge og selge boliger, men samtidig beholde eierskap i deler av boligen.
* De lanserer noe som heter «innsats for leie», som går ut på at leiekostnadene blir lavere, men at leietaker må utføre drift- og vedlikeholdsoppgaver av enklere karakter.
* Byrådet foreslår «leie til eie-bolig», som innebærer at folk kan begynne med å leie, i stedet for å kjøpe boligene kommunen ønsker å kjøpe opp. Husleien blir da nedbetaling på boligen, og målet er at leietaker skal bli eier av boligen på sikt.
Vil ha boligpolitikk i valgkampen
Leieboerforeningens daglige leder Lars Aasen har imøtesett byrådets boligpolitiske utspill. Og er opptatt av å ikke skyte ned forslagene fra byrådet.
— De siste årene har det kommet mange gode forslag til løsninger på det klassedelte boligmarkedet som har oppstått i Oslo, og som jeg mener det ville vært interessante å prøve ut i jakten på noe bedre for flere, sier Lars Aasen.
— Men poenget er at det nå faktisk gjøres noe konkret fra Oslos politiske myndigheter. Så kan man selvfølgelig innvende at leie for eie kanskje ikke omfatter så mange aktuelle personer. Eller at løsningen med at kommunen stiller 20 prosent av kjøpesummen bare er å la folk få kjøpe til 80 prosent av markedspris, sier den daglige lederen i Leieboerforeningen.
— Men i stedet for å komme med masse innvendinger nå, er jeg opptatt av at byrådet med Raymond Johansen i spissen faktisk løfter boligpolitikken opp og frem i Oslo. Og det skjer nå før valgkampen. Leieboerforeningen har kjempet for å få frem boligpolitiske temaer i utallige valgkamper uten at partiene har brydd seg. Nå ser det ut til at det faktisk blir et viktig tema, sier Lars Aaasen.