Turbandagen er blitt et uhyre populært arrangement i hjertet av Oslo. Bak arrangementet står norske sikher som alle stiller opp frivillig. I Spikersuppa var også, fra venstre; Gagandeep Kaur, Manpreet Kaur og Rumit Kaur. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Tiårsjubileum for turbandag i Spikersuppa. Se bildene fra norske sikhers gratisfest med 20.000 deltakere

Turbandagen er blitt uhyre populær og feiret tiårsjubileum lørdag. Trolig var over 20.000 mennesker med på festen som arrangeres av norske sikher.

Publisert

I mange år feiret norske sikher høytiden Vaisakhi med parade ned Karl Johans gate 13. april hver vår. Men norske sikher skjønte at mange nordmenn ble både forvirret og kunne for lite om religionen fra Punjab.

Derfor bestemte sikhene, som har eget tempel på Alnabru i Groruddalen, seg for å arrangere Den norske Turbandagen i hjertet av Oslo sentrum.

Veldig populært arrangement

Under arrangementet kan andre nordmenn stille norske sikher spørsmål om både kultur og religion. Men aller mest populært er nok turbanene folk kan få knytt av spesialistene - norske sikher.

I tillegg til turbanknyting serveres mat fra Punjab, og det holdes ulike kulturinnslag. I fjor møtte 20.000 nysgjerrige nordmenn opp på turbandagen. På tiårsjubileet mener arrangøren at det var flere besøkende enn i fjor.

Feirer sikhenes leveregler

Og selv om arrangementet kalles Den norske Turbandagen, er det som nevnt sikh-høytiden Vaisakhi som markeres. Vaisakhi er den dagen Guru Gobind Singh ji ifølge tradisjonen grunnla sikhfellesskapet khalsaen i 1699, skriver norske sikher på sin hjemmeside.

Hvem kan si nei ti å få en spesialknytt turban på hodet når den Norske Turbandagen arrangeres av sikher i Spikersuppa? Fra venstre poserer Pernille Christensen Westad, Stine Østmoe og Hanna Bjørnsletten med sine nye turbaner. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Det er også ofte dagen for nye innvielser i khalsaen. Denne innvielsen en en form for dåp, der en sikh lover å leve et liv ledet av Guru Granth sahib ji og følge Sikh Rahit Maryada, som regnes som er sikhenes religiøse leveregler.

Også i år ble Vaisakhi markert med parade på Karl Johans gate. Mens Turbandagen er en moderne forlengelse av markeringen, opprinnelig startet av unge sikher i Norge.

Feirer annerledeslandet Norge

—  Hva holder disse turbankledde folka på med? Hvorfor bærer de sverd og gule klær? Dette må vi gjøre noe med, tenkte et knippe norske sikher.

Mani Kaur Grewal poserer som dronning foran turbanverkstedet i Spikersuppa. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

— Det som startet med en liten knippe frivillige, et enkelt telt og litt mat på Universitetsplassen, blir i dag betraktet som en av verdens viktigste holdningskampanjer. 20.000 besøkende, 350 frivillige, flere samarbeidspartnere enn noensinne. Er det rart at vi tror at vi kan endre Norge for alltid? At vi, sammen med alle dere, skal gjøre Norge til verdens beste land å være annerledes i, skriver norske sikher på hjemmesiden for Turbandagen.

Den norske Turbandagen
Den norske Turbandagen
Den norske Turbandagen
Den norske Turbandagen
Den norske Turbandagen
Den norske Turbandagen
Den norske Turbandagen
Den norske Turbandagen
Den norske Turbandagen
Den norske Turbandagen
Den norske Turbandagen
Powered by Labrador CMS