Oslofolk er helt på landsgjennomsnittet i resirkulering av metallemballasje fra husholdningene. Nesten ni av 10 produkter laget av metall blir resirkulert. Foto: Arnsten Linstad
- Oslofolk resirkulerer nær 90 prosent av all metallemballasje
� Det er svært bra at så mye metall gjenvinnes, men jeg tror de fleste husholdninger likevel har litt å gå på, sier Rune Myrmel, daglig leder for Norsk Metallgjenvinning.
Hittil i år har vi levert inn seks prosent mer metallemballasje enn på samme tid i fjor.
Gjennomsnittspersonen i hovedstaden oppgir at han eller hun leverer 89 prosent av metallemballasjen sin til gjenvinning, viser en måling Kantar har gjennomført for Grønt Punkt Norge.
— Vi ser at de fleste er flinke til dette nå, etter mange år med fokus på viktigheten av resirkulering og materialgjenvinning. Jevnt over har det nok blitt en konsensus i befolkningen om at råvarer bør brukes flere ganger, sier daglig leder Rune Myrmel i Norsk Metallgjenvinning i en pressemelding.
Annonse
Men andelen resirkulert metallemballasje fra husholdningene kan bli enda høyere, mener Myrmel.
— For eksempel er det nok mange som kaster kaviartuben i restavfallet fordi de ikke får ut alt pålegget. En tube blir tom nok om du klemmer ut restene over kanten på benkeplata eller med en kniv, og da har du i tillegg redusert mengden mat du kaster, tipser metallsjefen.
Han legger til at du også må huske å ta av plastkorken før tuben sorteres som metallemballasje.
— Foruten tuber med kaviar og smelteost finner du aluminium i trau fra fiske- og kyllingprodukter, i bokser fra leverpostei og makrell i tomat, i skåler fra formkaker, i begeret som hunde- og kattemat kommer i, så vel som i grillfolie, ofte kalt sølvpapir, sier Myrmel.
Selv om skåler og trau ofte har fastbrente matrester på seg etter en tur i stekeovnen, er det som regel en smal sak å få emballasjen ren nok til å kunne resirkuleres.
— Ha litt oppvaskvann i stekeformen, eller la den stå i potetvannet. Da løsner matrestene såpass at du lett får fjernet dem med oppvaskkosten, sier Myrmel.
Den innsamlede metallemballasjen ender på Onsøy utenfor Fredrikstad. Her blir den sortert for gjenvinning av metall og glass. Så langt i 2019 har det kommet inn seks prosent mer metallemballasje ved dette anlegget sammenlignet med samme tid i fjor.