Ordfører Marianne Borgen (SV) (t.v.) og Ruth Bush, som er borgermester i London-bydelen Westminster, sager i treet som skal stå på Trafalgar Square i London i jula. Grantreet, som er ca 24 meter høyt og omtrent 80 år gammelt, har inntil nå stått i ved Grønmo i Østmarka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den tradisjonelle julegrana fra Oslo til London ble felt på Grønmo

Navnet Grønmo er for de fleste voksne i Oslo synonymt med byens gamle søppelfylling. Men julegrana som skal til Trafalgar Square er alt annet enn gjenvunnet avfall.

Den majestetiske julegrana, som Oslo tradisjonen tro skjenker London, er omlag 80 år gammel og 24 meter høy. Treet er en gave som takk for britenes hjelp og innsats under krigen.

Tirsdag ble den utvalgte grana felt på Grønmo i Østmarka i Oslo.

Skolebarn med på trefelling

I nesten 40 år, fra 1969 til 2007, var Grønmo søppelfylling for hele Oslos befolkning. Men området lå egentlig innenfor Markagrensa, og hadde også flotte trær og dyreliv rundt hoveddeponiet for avfall.

Ordfører Marianne Borgen og Westminister-borgermester Ruth Bush omgitt av skolebarn fra Oslos internasjonale skole og Stenbråten skole. Foto: Haakon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og Ruth Bush, som er ordfører i London-bydelen Westminster, tok de første takene med en gammeldags stokksag, før en profesjonell skogsarbeider fullførte jobben med motorsag.

Skolebarn fra Oslo International School og Stenbråten skole sang og bidro til å skape julestemning på en ellers grå og våt novemberdag i skogen.

Treet levde under krigen

Fra Østmarka blir treet fraktet til Brevik havn i Grenland, der den sendes med skip til Nordøst-England, utstyrt med et eget «pass» – en spesialtillatelse fra Mattilsynet. Fra havna i Immingham går ferden videre til London og Trafalgar Square.

Grantreet som skal stå på Trafalgar Square i London i jula er cirka 24 meter høyt og omtrent 80 år gammelt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

— Det var antakeligvis et veldig lite tre da andre verdenskrig brøt ut. På 1930-tallet sto treet like ved et stort myrområde kalt Ødegårdsmåsan. Området ble tidligere brukt til torvindustri, heter det i faktaarket Oslo kommune har sendt ut i forbindelse med den høytidelige hogstseremonien.

Powered by Labrador CMS