Politisperringer utenfor Rett Inn Bar i Storgata etter at en 28-åring angrep tre menn med machete og livstruende skadet den ene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Politisperringer utenfor Rett Inn Bar i Storgata etter at en 28-åring angrep tre menn med machete og livstruende skadet den ene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stakk og hogg tre personer med machete på utested i Storgata. Nå må 28-åringen sone 10 år i fengsel

Utestedet Rett Inn Bar ligger bare noen hundre meter fra Legevakta. Det reddet trolig livet til en mann da en 28-åring gikk amok med machete natt til 10. februar i år.

Publisert Sist oppdatert

Ved to-tiden natt til søndag 10. februar oppstår det krangel mellom en 28 år gammel mann og to andre menn, som sitter ved et bord på utestedet Rett Inn Bar i Storgata.

Den 28 år gamle mannen, som senere skal stå tiltalt for drapsforsøk på både de to mennene og en tredje person, hevder krangelen dreide seg om et kokainsalg.

30 cm tveegget og taggete machete

28-åringen er svensk statsborger men hadde tidvis oppsøkt Norge på jakt etter arbeid. Denne kvelden har han tatt turen til baren i Storgata. På innsiden av jakken bærer han en machetelignende kniv med 30 centimeter langt, tveegget og taggete bredt blad.

Den svenske statsborgeren ble i 2012 dømt for grov mishandling i Sverige, og ble idømt en tre år lang fengselsstraff. I Oslo tingrett hevdet 28-åringen at han bare hadde drukket tre øl og ikke følte seg beruset.

Men forklaringen står i kraftig kontrast til det 28-åringens kjæreste forklarte i retten. Hun fortalte at 28-åringen et døgn forut for den skjebnesvangre natten på Rett Inn Bar hadde både brukt kokain og ulike piller. Et annet vitne fortalte også at den 28 år gamle mannen hadde brukt Rivotril. En blodprøve tatt av tiltalte da han ble pågrepet og mistenkt for drapsforsøkene viste store mengder ulike rusmidler i blodet.

— Raskt og dramatisk

Etterhvert som krangelen ved bordet eskalerte, ba dørvakten mennene forlate lokalet. I retten kom det motstridende forklaringer om hva krangelen hadde dreid seg om. Men Oslo tingrett konstaterer at flere av de involverte kan ha ulike motiv for å ikke erkjenne narkokjøp eller salg.

Men det er på dette tidspunktet situasjonen utvikler seg til ekstrem og farlig vold. 28-åringen og tre andre befinner seg da utenfor eller ved inngangspartiet til Rett Inn Bar.

Store politistyrker rykket ut etter knivangrepet ved og utenfor utestedet i Storgata natt til 10 februar 2019. Foto: Odd Arve / tips@vartoslo.no
Store politistyrker rykket ut etter knivangrepet ved og utenfor utestedet i Storgata natt til 10 februar 2019. Foto: Odd Arve / [email protected]

— Hva angår det videre handlingsforløp, foreligger også avvikende beskrivelser fra de som
observerte dette. Retten finner disse uoverensstemmelser høyst forståelige: Tingene skjedde raskt og inkluderte stor dramatikk, står det i dommen fra Oslo tingrett.

Den 28 år gamle mannen går først til angrep med machete på en av mennene, som opprinnelig satt ved bordet der krangelen først oppsto.

Løp etter med machete

— Retten legger videre til grunn at NN forsøkte å trekke seg bakover og at han samtidig
holdt armene/hendene opp foran ansiktet for å beskytte dette. Tiltalte traff da NN med et
hugg i hans høyre underarm.

— Kuttet traff ikke pulsåre, men frembragte allikevel en betydelig blødning. Videre ble strekkemuskulaturen overskåret. NN opplyser å per i dag knapt å kunne bruke hånden idet strekkemuskulaturen ikke fungerer, beskriver dommen.

På dette tidspunktet løper den skadde NN vekk fra baren. Den 28 år gamle mannen følger etter ham med machete omlag 50 til 100 meter. Deretter snur 28-åringen og returnerer til Rett Inn Bar.

Tilfeldig offer

Ved inngangspartiet står to menn som ikke har vært involvert i kranglene tidligere på kvelden. Den 28 år gamle svenske statsborgeren spør den ene mannen hvor han er fra. Mannen svarer at han opprinnelig kommer fra Pakistan, og besvarer også spørsmålet med å spørre 28-åringen hvor han kommer fra.

Han svarer at han er svensk og tyrkisk.

— Bror, du må roe deg ned, sier mannen som oppga å være pakistaner etterhvert til 28-åringen.

Deretter merker pakistaneren at han er skadet i magen.

— Han hadde ikke umiddelbart merket at han var blitt stukket og så aldri noen kniv.
NN anser det som sannsynlig at tiltalte hadde stukket ham allerede før han hadde henvendt
seg verbalt. NN gikk deretter bortover til vennene, som også sto utenfor, men segnet om i trappen, står det i dommen.

Nær fire liter blod i magen

— NN eller vennene fikk stoppet en drosje, hvorpå NN ble fraktet til Legevakten og derfra til Ullevål sykehus. På Ullevål sykehus ble NN etter ankomsten kl. 02.15 umiddelbart tatt
til behandling, beskriver dommen fra tingretten.

På Ullevål sykehus konstaterer helsepersonell at den pakistanske mannen har en cirka fire centimeter bred stikkåpning nedenfor og noe til høyre for navlen. Videre en fire centimeter bred tverrgående stikkåpning omtrent midtveis på høyre underarm. Når NN åpnes på operasjonsbordet har han 3,7 liter blod og noe tarminnhold i bukhulen.

Videre var tynntarmen gjennomhullet på tre steder, og en pulsåre var blitt perforert. Den livstruende skadde mannen var en hårsbredd unna døden. Og ville trolig ikke overlevd uten lynrask behandling av helsepersonell.

Angriper for tredje gang

Men den 28 år gamle mannen stanser ikke opp etter å ha knivstukket pakistaneren som tilfeldig sto ved inngangspartiet. Han fortsetter videre mot en tredje mann. 28-åringen svinger macheten mot mannen. Han klarer å hoppe unna, men blir rammet av et knivhugg. Det fører til et tre centimeter bredt knivsår i øvre høyre del av magen. Den raske reaksjonen forhindret trolig at indre organer ble skadd.

Etter det tredje og siste angrepet løper 28-åringen fra stedet. Han blir først arrestert fem dager senere.

— En normalstraff for et enkeltstående drapsforsøk ligger etter et etterhvert skjerpet straffenivå i dag på fengsel i rundt 6 år, skriver Oslo tingrett.

10 år og 700.000 i erstatning

Men ettersom den 28 år gamle svenske statsborgeren har forsøkt å drepe tre personer skjerpes straffen. 28-åringen dømmes også for oppbevaring av 463 piller Ksdalol med det narkotiske virkestoffet alprazolam.

— I skjerpende retning vektlegges at tiltalte i 2012 av svensk domstol ble idømt en fengselsstraff på tre år for grov mishandling. Dommen ligger langt tilbake i tid. Imidlertid dømmes tiltalte også der for grov vold og synes ikke å ha tatt tilstrekkelig lærdom av denne, mener Oslo tingrett i dommen mot den 28 år gamle mannen.

Samlet blir 28-åringen dømt til 10 år i fengsel og må i tillegg betale ofrene etter angrepene over 700.000 kroner i erstatning og oppreisning.