Kjent syn for velgere i hele Oslo - her utenfor stemmelokalet ved Uranienborg skole. Som ved alle andre stemmesteder ble det ved valget i 2011 delt ut lister rett ved inngangen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Kjent syn for velgere i hele Oslo - her utenfor stemmelokalet ved Uranienborg skole. Som ved alle andre stemmesteder ble det ved valget i 2011 delt ut lister rett ved inngangen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Rødt Grünerløkka vil ha slutt på at partiene står med valglister utenfor stemmelokalet

For to år siden forsøkte Ap i Oslo å få med seg de andre partiene til å stanse såkalt listebæring ved stemmelokalene. Men da sa Høyre nei.

Publisert Sist oppdatert

Nå blåser Rødt på Grünerløkka liv i debatten om listebæring utenfor valglokalene, og har sendt et forslag til alle andre partier i bydelen.

— Vi har sendt en felles mail om å stanse listebæring til alle partiene på Grünerløkka. Foreløpig MDG har svart at de er enige og vil etterleve det om vi får til en lokal enighet, sier leder Linnéa Lewella Schmedling i Grünerløkka Rødt.

Vil ha enighet over hele byen

Og bydelspartiet får støtte fra partifelle og Rødt-leder i Oslo, Siavash Mobasheri. Han ønsker en lignende ordning i hele Oslo.

— Vi vet jo at mange i alle partier er mot listebæring utenfor eller ved valglokalene. Derfor vil vi ta initiativ til å stanse listebæring utenfor valglokalene i hele Oslo ved høstens kommunevalg. Nå vil Rødt ta initiativ til et møte med alle partier der vi forsøker å få til enighet, sier Mobasheri til VårtOslo.

� Vi i Rødt Grünerløkka vil gjerne ta felles initiativ til å droppe listebæring ved høstens valg, sier Linnéa Lewella Schmedling (R). Foto: Morten Holm / Scanpix
� Vi i Rødt Grünerløkka vil gjerne ta felles initiativ til å droppe listebæring ved høstens valg, sier Linnéa Lewella Schmedling (R). Foto: Morten Holm / Scanpix

Debatten om listebæring, det vil si at representanter for ulike partier står ved valglokalet og deler ut valglistene til folk på vei inn, har pågått i mange år. Mange av de store partiene har ressurser til å stille alle steder. Mens de mindre partiene ofte sliter med å fylle opp med nok listebærere som kan stå i timesvis utenfor valglokalet.

Tre partier med på Løkka?

— Arbeiderpartiet tok faktisk initiativ til å stanse listebæring ved stortingsvalget i 2017. Da ble forslaget fremmet i valgstyret i Oslo. Men Høyre ville ikke være med den gangen, sier fylkessekretær i Oslo Ap, Øyvind Slåke.

På Grünerløkka er forslaget om tverrpolitisk stans av listebæring avhengig av at alle partiene stiller opp. Rødt har henvendt seg til samtlige som stiller liste i bydelen, og foreløpig altså fått med seg MDG. Men Grünerløkka Ap stiller seg ikke avvisende.

— Vi har foreløpig ikke tatt stilling til forslaget. Men jeg vet jo at det er folk hos oss også som ikke er for listebæring. Det er nok litt delte meninger. Vi har faktisk prøvd ut et alternativ. Da sto vi et stykke unna valglokalet og med pil til inngangen så folk fikk vite hvor de skulle stemme. Men, ja, forslaget fra Rødt vil vi diskutere, sier leder Kamilla Sagen Hildre i Grünerløkka Arbeiderpartilag.

— Ingen organisert listebæring i Ap

— Problemet med listebæring er at det fungerer som fangens dilemma for partiene. Siden det i stor grad irriterer velgere er alle tjent med å droppe det, men så fort ett parti rykker ut for å dele ut lister i køen på valgdagen, så blir alle de andre partiene nødt til å gjøre det samme, sier Linnéa Lewella Schmedling i Grünerløkka Rødt.

Fylkessekretær Øyvind Slåke i Oslo Ap sier de ulike bydelslagene i Oslo står fritt til å gjøre som de vil.

— Fra fylkespartiet kommer det ikke til å komme noe direktiv om det ene eller det andre. Her må blant andre Grünerløkka Ap stå fritt. Det er uansett sikkert at Oslo Ap ikke vil organisere noen listebæring. Men vi vil ikke nekte noen heller, sier Slåke.