Bak fra venstre: Tom Rune Ljosåk, Snorre Harsem Lund, Nikola Milatovic, Timann Førland Schwamborn. Foran fra venstre: Kjell Arne Lund, Bernt Pedersen, Piotr Troczynski, Robin Christensen. Foto: Privat

SP09 fra Grünerløkka beste klubb i bryte-NM. Neste år er det VM på hjemmebane i nye Jordal Amfi

� Fire medaljer og en fjerdeplass er vanvittig sterkt, sier SP09-leder Håvard Solli Bergheim. To gull, ett sølv og en bronse er fasiten etter NM, der bryterne fra Grünerløkka ble beste klubb.

Bryte- og bokseklubben Sportsklubben av 1909 med tilhold på Dælenenga, SP09 i dagligtale, har i mange tiår vært østkantens stolthet innen kampsport. Godt voksne VårtOslo-lesere vil nikke gjenkjennende når legendariske bryternavn som Tore Hem og Harald Barlie nevnes.

Hem og Barlie herjet for SP09 på brytematter både i Norge og internasjonalt gjennom 1960- og 70-tallet. Og i tiårene etter har bryteklubben fra Oslo indre øst fortsatt å levere toppbrytere på løpende bånd. Lars Rønningen var også SP09-bryter før han skiftet klubb.

Klubben i hjertet av Oslo

Under bryte-NM i Fauske, som ble avsluttet i helgen, gikk bryterne fra SP09 helt til topps og ble beste klubb i konkurranse med 20 andre bryteklubber.

Sp09 og Snorre Harsem Lund troner øverst på pallen. Foto: Privat

— Vi er en klubb som holder til i klubbhuset ved Grünerbanen på Dælenenga ved Grünerløkka, midt i hjertet av Oslo. Vi har et ønske om å få menneskene i vårt nabolag og bydel til å få opp øynene for vår fantastiske sport, sier leder av SP09, Håvard Solli Bergheim.

— At vi kan vise til gode brytere og slike resultater som vi får frem i dag, er kanskje med på å øke interessen igjen, sier Bergheim til VårtOslo.

Unge og gamle med topplassering

I tungvektfinalen 130 kg. klassen ble det gull til fjorårets bronsemedalje-vinner i junior-EM og landslagsutøver Nikola Milatovic (20), og sølv til "evigunge" Tom Rune Ljosåk (46), som har flere NM-medaljer fra tidligere.

I 55 kg. klassen vant Snorre Harsem Lund (18) gull. Harsem Lund som bare er 18 år og representerte Norge under årets europamesterskap for seniorer for en uke siden. I 77 kg. klassen vant Timann Førland Schwamborn (32) bronsefinalen og fikk nok en NM-medalje i sin medaljesamling.

— I tillegg ble 44-åringen Robin Christensen fjerde beste i 63 kg klassen. Christensen er også dommer for SP09 når han ikke kjemper om medaljer på brytematta, forteller Håvard Solli Bergheim.
2021 blir et spesielt år for både SP09, norsk brytesport og Oslo som idrettsby. Da blir bryte-VM arrangert i nye Jordal Amfi. Bryting er en stor internasjonal sport som utøves over hele verden.

Håper på VM-uttak

Norske brytere har gjort det godt internasjonalt, og sist uke tok nordmenn to gull og en bronse i EM.
— Vi håper flere av klubbens utøvere blir tatt ut til å representere landslaget under verdensmesterskapet i nye Jordal Amfi neste år, sier SP09-leder Håvard Solli Bergheim.
— Det kommer til å bli et vanvittig  mesterskap med over 1.000 deltakere og blir et idrettsarrangement som vil overgå det meste. Vi håper virkelig at mange vil komme å heie oss frem i mesterskapet, avslutter lederen for Grünerløkka-klubben som ble beste klubb i NM 2020.
1. plass og NM-gull til tungvekteren Nikola Milatovic i 130 kg-klassen (øverst på pallen) og 2.plassen og sølvet til Tom Rune Ljosåk (til v.). Foto: Privat