Rapporten fra statsadvokaten viser at 131 saker er blitt liggende 12 måneder eller mer etter at de ble anmeldt. 41 av disse er voldtektssaker. Foto: Arnsten Linstad
Over 700 seksulallovbrudd med lang liggetid hos Oslo-politiet. 41 voldtektssaker har blitt liggende i over ett år
� Jeg vil ha en god begrunnelse for å kjøpe nye helikoptre og biler fremfor å sørge for at de som blir voldtatt får saken sin oppklart, sier leder Sverre Bromander i Juristforbundet.
— Vi har store utfordringer når det kommer til seksuallovbrudd og saksbehandlingstid, erkjenner Grete Lien Metlid overfor Aftenposten.
Metlid er leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, og tallene hun kommenterer er hentet fra en inspeksjonsrapport laget av Oslo statsadvokatembeter i februar i år.
Tallene viser at 131 saker som handler om seksuallovbrudd, er blitt liggende et år eller mer etter at de ble anmeldt. 41 av disse er voldtektssaker.
Videre avdekker rapporten fra statsadvokaten at 581 seksuallovbruddssaker ikke er avgjort etter 3–12 måneder. Av disse er 152 voldtektssaker.
Fristen for å henlegge eller ta ut tiltale i en voldtektssak er 130 dager. Tallene «gir grunn til bekymring», ifølge rapporten.
— Vi etterforsker i øyeblikket et stort sakskompleks som vil påvirke andelen oppklarte saker. Samtidig er sakene blitt mer kompliserte, og dette påvirker også saksbehandlingstiden, sier Grete Lien Metlid til Aftenposten.
— På samme tidspunkt i fjor hadde avdelingen som etterforsker seksuallovbrudd 580 saker, nå har de rundt 380. Etterforskning har lenge vært en flaskehals for seksuallovbrudd. Vi har nå styrket bemanningen ytterligere, understreker polititoppen.
— Vi jobber for å bli ferdig med saker som er blitt for gamle. Derfor øker også saksbehandlingstiden når disse nå avgjøres, sier Metlid til avisen.
Leder Juristforbundet Stat, Sverre Bromander, er svært kritisk til den lange liggetiden for alvorlige seksuallovbrudd ved Oslo politidistrikt.
— Jeg vil ha en god begrunnelse for å kjøpe nye helikoptre og biler fremfor å sørge for at de som blir voldtatt får saken sin oppklart, sier Bromander til Aftenposten.
Bromander sier Juristforbundet ser dette gang på gang, og påpeker at standardsvaret som gis fra myndigheteneer at nærpolitireformen må få tid til å virke.
Statssekretær Kristoffer Sivertsen (Frp) i Justisdepartementet mener bemanningen i politiet har økt etter at den borgerlige regjeringen tiltrådte.
— Det kjedelige svaret er at vi må gi endringene tid til å virke. Vi må likevel ikke glemme at det blir levert veldig mye bra politiarbeid i Norge, sier Frp-politikeren.