Greg Johnson ble pågrepet i forbindelse med et foredrag han skulle holde for den høyreekstreme organisasjonen Scandza Forum på Torshov. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Greg Johnson ble pågrepet i forbindelse med et foredrag han skulle holde for den høyreekstreme organisasjonen Scandza Forum på Torshov. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Den pågrepne amerikanske høyreekstremisten Greg Johnson er fortsatt i Norge. Blir først sendt ut i mandag

Den høyreekstreme amerikaneren Greg Johnson er fortsatt i Norge etter å ha blitt pågrepet av politiet under et arrangement på Torshov lørdag. Han blir først sendt ut av landet mandag formiddag.

Publisert

PST varslet at høyreekstremisten Greg Johnson ville bli bortvist fra Norge.

Søndag har UDI fattet et bortvisningsvedtak, opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB, som sier videre at det fortsatt arbeides med å sende amerikaneren ut av landet så raskt som praktisk mulig.

Johnsons norske forsvarer, John Christian Elden, opplyser til NTB at politiet sier at amerikaneren blir sendt med fly til Ungarn mandag formiddag.

Støtte til Behring Breivik

Bakgrunnen for PSTs pågripelse av den høyreekstreme profilen var frykt for at han kunne påvirke andre til å utøve vold.

Johnson skulle etter planen delta på et arrangement i regi av Scandza Forum. Den høyreekstreme amerikaneren har uttrykt støtte til Anders Behring Breiviks begrunnelse for 22-juli-terroren, ifølge Filter Nyheter.

Johnson omtalte terroren som «nødvendig», og har ifølge nettavisen gått langt i retning av å beskrive drap på Aps politikere som legitimt virkemiddel for å bekjempe «ikke-hvit innvandring».

I USA er Johnson redaktør for det høyreekstreme white supremacist-nettstedet Counter-Currents, skriver Daily Beast.  Amerikaneren opererer også under pseudonymet Trevor Lynch.

Lørdag sa Greg Johnsons norske forsvarer, advokat John Christian Elden, at amerikaneren ville klage på UDIs bortvisningsvedtak.

— Vi har klaget over vedtaket, men ikke konklusjonen i det han ønsker å reise fra riket da han har nytt foredrag i Portugal i morgen, skriver han i en SMS til NTB søndag.

Elden opplyser at Johnson foreløpig ikke har fått forlate landet.

Greg Johnson har avvist at han har støttet bruk av vold som politisk virkemiddel og mener at teksten om 22. juli er tatt ut av sammenheng.

Powered by Labrador CMS