Vålerenga Trolls er den eneste klubben i Norge som også gir et tilbud til 11-åringer som vil spille amerikansk fotball. Foto: Vålerenga Trolls
Vålerenga Trolls er den eneste klubben i Norge som også gir et tilbud til 11-åringer som vil spille amerikansk fotball. Foto: Vålerenga Trolls

Vålerenga Trolls frykter fremtiden. Er redd de ikke får tilbake banen på Jordal

— Mange har forsøkt seg i andre idretter før de lykkes med amerikansk fotball. Derfor er Vålerenga Trolls så viktig for unge i Oslo, sier styreleder Tor Nordby.

Publisert

Skandaleutbyggingen av Jordal amfi er blitt et pengeslukende mareritt for Oslo kommune. I mai i år ble det også klart at ishockeyarenaen fra Oslo-OL i 1952 ikke fremstår i ny drakt før tidligst om to år.

Forsinkelsene fører til store problemer også for andre idretter. Den kombinerte amerikanske- og vanlige fotballbanen på Jordal, ved siden av amfien, blir nemlig brukt som anleggsområde under hele byggeperioden fremt til høsten 2020. Dermed har Norges mestvinnende klubb i amerikansk fotball, Vålerenga Trolls, blitt tvunget ut i en nomadetilværelse. Alle klubbens lag må trene og spille kamper andre steder i Oslo Men aller verst er det at hjemmebanen kanskje ikke lenger er hjemmebanen når nye Jordal amfi blir ferdig.

Stoler ikke på politikernes garanti

— Ja, vi frykter for fremtiden. Riktignok har vi tidligere blitt garantert at Vålerenga Trolls får tilbake banen på Jordal i 2020, ett år forsinket i forhold til planen. Men vi er også blitt fortalt at den typen muntlige garantier ikke nødvendigvis betyr så mye, sier styreleder Tor Nordby i Vålerenga Trolls til VårtOslo.

— Vålerenga Trolls er helt avhengig av å få tilbake banen på Jordal, sier styreleder Trond Nordby. Foto: Vålerenga Trolls
— Vålerenga Trolls er helt avhengig av å få tilbake banen på Jordal, sier styreleder Trond Nordby. Foto: Vålerenga Trolls

Vålerenga Trolls har omlag 250-260 medlemmer. De aller fleste i yngre avdeling der klubben stiller med lag fra 11 år og oppover. Siden byggingen startet på Jordal har de yngre lagene trent mye på den tidligere grusbanen ved Kampen skole, rett ovenfor Jordal. Men dette har ført til problemer selv om kommunen la kunstgress på banen, og innvilget Vålerenga Trolls treningstider. Naboene i Kampen hageby klager nemlig på støy fra treningene. Og derfor må Vålerenga Trolls avslutte treninger klokka 21, en time tidligere enn det som er vanlig på kommunale idrettsanlegg.

Taper 300.000 kroner årlig

— Vi er også blitt lovet lys på treningsbanen på Kampen nå i høst. Men dette er jo en midlertidig løsning. Et annet problem er at banen etter oppgradering er blitt populær blant andre idrettslag, og da blir det trangt om plassen. Oslo er jo det reneste u-landet når det gjelder idretts- og treningsanlegg, sier Nordby.

— Men jeg vil veldig gjerne legge til at vi var utrolig fornøyd med det Oslo kommune fikk til med Jordal før banen ble en anleggsplass. Mange utenbys klubber så på Jordal som et riksanlegg for amerikanske fotball. Og banen var helt prima. Så vi håper i det lengste at vi får den tilbake, legger styrelederen til.

Men Vålerenga Trolls sliter ikke bare med nomadetilværelse eller manglende treningsmuligheter og hjemmebane. Klubben har også fått store utgifter og langt færre inntekter etter at den kommunale utbyggingen av Jordal amfi fordrev Trolls fra Jordal.

— I år har vi rundt 90.000 kroner i utgifter til leie av baner rundt omkring. I tillegg mister vi netto 100.000 kroner i inntekter fra kioskdriften vi hadde på Jordal. Og vi mister inntekter fra kamper som ble spilt der tidligere. Samlet har vi økte utgifter og tapte inntekter på omlag 300.000 kroner bare i år. Det er mye penger for en fattig klubb, sier styreleder Nordby.

Kommunens skyld, men Trolls får ingenting

Tidligere i sommer hadde Vålerenga Trolls møte med kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) der de la frem sine problemer og bekymringer.

— En ting ble gjort helt klart og tydelig fra byråden. Vi kan ikke regne med noen som helst økonomisk kompensasjon fra Oslo kommune. Min forståelse er at det var nesten like umulig som å diskutere pavens skjegg. Så da må vi forholde oss til det, sier Nordby.

— Selv om det er kommunen som står for skandalebyggingen av Jordal amfi der alt er forsinket med minst ett år, og der det i revidert budsjett ble bevilget 141 millioner kroner ekstra i tillegg til de 553 millionene man fra før av har satt av?

— Nei, vi får ikke en eneste krone. Selv om vi taper en masse penger på kommunens utbygging ble det gjort klart at vi ikke får noe som helst i kompensasjon. Det er visstnok et EU-direktiv som slår fast at vi ikke kan kreve kompensasjon. Så da må vi bare forholde oss til det. Dessverre, sier Nordby.

I sommer deltok også lag utenbys fra på Vålerenga Trolls 'Camp på Kampen'. Det er en av banene klubben får låne mens hjemmebanen er anleggsområde på Jordal. Foto: Vålerenga Trolls
I sommer deltok også lag utenbys fra på Vålerenga Trolls "Camp på Kampen". Det er en av banene klubben får låne mens hjemmebanen er anleggsområde på Jordal. Foto: Vålerenga Trolls

Styrelederen forteller at klubben foreløpig ikke har mistet medlemmer blant de aldersbestemte lagene. Men at det nå er færre seniorer som spiller for Vålerenga Trolls.

— Ja, uheldigvis har vi hatt et frafall blant de voksne spillerne etter at vi måtte flytte fra Jordal. Men blant de yngre holder antallet seg stabilt. Heldigvis. Mye takket være entusiastiske foreldre som bidrar så godt de kan. Men vi er helt avhengige av å få tilbake Jordal som bane når anleggsperioden er over. Vi er opptatt av å tilby barn og unge et skikkelig tilbud, sier Nordby.

Unikt idrettstilbud til barn og unge

— Veldig mange av ungene og ungdommene i klubben har forsøkt seg i andre idretter uten å lykkes før de kommer til oss. Amerikansk fotball har plass til alle slags typer. Og de lærer mye om hvordan de skal oppføre seg, og det er mye disiplin for å kunne bli god. Men amerikansk fotball trenger så mange ulike typer, at jeg vil påstå at alle kan bli gode hvis de bare trener nok. Du ser for eksempel aldri en spiller i amerikansk fotball som krangler eller klager på dommeren, sier Nordby.

Han frykter at Oslo står i fare for å miste et helt unikt idrettstilbud som er blitt møysommelig bygget opp gjennom 30 år dersom klubben ikke får tilbake banen på Jordal når amfien er ferdig bygget.

— Det er det aller viktigste. Selv om vi nå taper penger, og mister noen av seniorspillerne, så er det aller viktigste å redde bredden i yngres avdeling. Og det får vi kun til hvis vi får Jordal tilbake. Det var en prima bane som var helt perfekt for oss før vi måtte flytte. Vi håper og tror at kommunen holder løftet sitt, og lar oss komme tilbake, avslutter styrelederen.

Powered by Labrador CMS