En av de tiltalte var 18 år da drosjeranet ble begått, mens de to medtiltalte begge var 17 år. Foto: Erlend Aas / scanpix
En av de tiltalte var 18 år da drosjeranet ble begått, mens de to medtiltalte begge var 17 år. Foto: Erlend Aas / scanpix

Tenåringer og skoleelever dømt for drosjeran på Holmlia

En 18-åring og to 17-åringer praiet en drosje på Grønland ved 22.30-tiden 7. januar i år. De tre skoleelevene ville til Holmlia og lurte på hva turen ville koste.

Publisert Sist oppdatert

Drosjesjåføren fra Oslo Taxi opplyste at prisen trolig ville ligge på mellom 400 og 500 kroner.

Alle de tre satte seg i baksetet, og i retten forklarte den fornærmede drosjesjåføren at han observerte at de tre tenåringene snakket sammen under turen til Holmlia senter.

Holdt rundt halsen og over munnen

Da drosjen kom frem til Narvesen-kiosken ved Holmlia senter la en av guttene armen rundt halsen på sjåføren. En annen av guttene la en hånd over munnen på offeret mens den tredje gutten tok 700 kroner fra lommene hans.

Deretter la de tre på sprang med drosjesjåføren etter seg. Men de tre tenåringene kom seg unna og sjåføren ringte Oslo Taxi, som i sin tur varslet politiet.

I Oslo tingrett forklarte drosjesjåføren at han ble fryktelig redd, og han aldri har vært utsatt for ran tidligere. Mannen forsøkte å jobbe i dagene etter ranet, men var så hardt preget av voldshendelsen at han ikke kjørte taxi på to måneder.

Gjemte seg sammen på do

Politipatruljen som kom til stedet etter ranet fikk etter kort tid melding over sambandet at en annen patrulje hadde pågrepet tre personer som passet beskrivelsen på ranerne. 18-åringen og de to 17-åringene hadde gjemt seg sammen inne på toalettet på Esso-stasjonen ved Holmlia.

Ved ransakelse av tenåringene ble det funnet en 500-lapp og en 200-lapp, som stemmer med beløpet drosjesjåføren oppga som ransbeløp.

I sine forklaringer i tingretten sa tenåringene at de hadde bestilt hotellrom sammen i Oslo sentrum, og at de manglet 1.000 kroner til å betale for rommet. De hevdet de tok taxi til Holmlia for å låne penger til hotellregningen av en bekjent. Den samme bekjente skulle også låne dem penger til å betale drosjeregningen.

Lite troverdig forklaring

De tiltalte hevdet videre at de egentlig hadde løpt for å hente penger til sjåføren. Men tingretten fester ikke lit til de tiltaltes forklaringer. Blant annet fordi den eldste av guttene opprinnelig nektet for at de i det hele tatt hadde vært i drosjen:

"I sin politiforklaring benektet han at han og de to andre tiltalte hadde tatt drosje til
Holmlia, men opplyste at de hadde tatt toget dit. Det ble imidlertid påvist ved gjennomgang av videovervåkningskameraer at de tiltalte ikke hadde gått av toget på
Holmlia stasjon."

Tingretten finner på den annen siden den fornærmede drosjesjåførens forklaring troverdig, og viser særlig til at han ga tilnærmet samme forklaring i retten som i sine forklaringer til politiet:

"Hans forklaringer om de tiltaltes bevegelser stemmer også med de objektive funn i saken (for eksempel spor i snøen etter de tiltalte). For øvrig kan retten ikke se at fornærmede skulle ha noe motiv for falskelig å anklage de tiltalte for å ha ranet ham. Hvis det hadde vært korrekt – slik de tiltalte hevder – at de stakk av fra drosjeregningen, ser retten det som naturlig at fornærmede hadde anmeldt dem for det i stedet for begå en straffbar handling ved uriktig å hevde at de ranet ham."

Hardest straff for eldstemann

I dommen mot de tre tenåringene mener tingretten at 18-åringen, som kun var en måned unna å fylle 19 da drosjeranet ble begått, må dømmes som en voksen. Han dømmes derfor til 8 måneder i fengsel.

Når det gjelder de to 17-åringene viser tingretten til FNs barnekonvensjon og at tiltalte under 18 år ved gjerningstidspunktet må behandles mildere. De to yngste tiltalte dømmes også til 8 måneders fengselsstraff, men at fullbyrdelsen av straffen på 90 dager utsettes med to års prøvetid.