— Jeg vil ikke fremstå som prektig eller bedre enn andre. Men vi har alle en plikt til å hjelpe noen som ligger livløse, sier Ingvild Smørvik. Foto: Privat

Ingvild stanset og reddet en mann fra å dø. Men er rystet over alle som ikke bryr seg

— Han lå helt urørlig, forteller Ingvild Smørvik. Hun spurte en forbipasserende på Galgeberg om hjelp. — Gi faen! Ikke bry deg, svarte mannen og gikk videre.

Publisert

— Jeg blir så sint og opprørt. Jeg er redd vi blir mer og mer likegyldige overfor hverandre, sier Ingvild Smørvik til VårtOslo.

Hun og den seks måneder gamle svensk-danske gårdshunden Puffen var på morgentur ved parken på nedsiden av Galgeberg søndag morgen. Først la ikke Ingvild Smørvik merke til mannen som lå i gresset. Men på vei tilbake så hun ham. Mannen var livløs. Trolig etter en overdose.

— Men med en overivrig hvalp på seks måneder som gjerne vil hilse og slikke folk i ansiktet holdt jeg Puffen unna og ropte på en mann som passerte oss. Jeg spurte om han kunne bistå med å ringe etter ambulanse, forteller Smørvik.

— Gi faen. Ikke bry deg, ropte mannen

— Gi faen! Ikke bry deg! Ikke plag ham. Ser du ikke at han bare soler seg, ropte den forbipasserende mannen tilbake. Og gikk videre.

Fortvilet sto Ingvild Smørvik der da en ny mann kom gående. Hun ville ikke forlate den livløse mannen hjelpeløs gresset.

Årlig dør omtrent 260 personer av overdoser i Norge. Raskt innsatt livreddende førstehjelp og injeksjon av motgift berger mange fra å dø. Foto: Christian Vassdal

— Han var heldigvis et medmenneske. Jeg ante ikke hvem det var, bare registrerte at han snakket trøndersk. Men nå tror jeg at jeg har sporet ham opp, fordi jeg vil gjerne takke ham.

— Han ringte nødnummeret, og ganske raskt etterpå kom en politibil. Politifolkene satte i gang med å forsøke å få liv i mannen. Trønderen og jeg ble der, og etter bare et par minutter kom heldigvis ambulanse også, og jeg så at de fikk liv i mannen før han ble kjørt vekk, sier Ingvild Smørvik.

Men oslokvinnen er rystet og forbannet over at den første mannen som passerte ikke ville hjelpe. I Oslo er det ikke uvanlig at særlig tunge rusmisbrukere tar overdoser. Da er de helt avhengige av ambulansepersonell som kan gi motgift for å få i gang pusteorganene.

— Vi må ikke slutte å bry oss

— Jeg vil ikke fremstå som prektig eller bedre enn andre. Men vi har alle en plikt til å hjelpe noen som ligger livløse. Det kunne vært broren min, eller faren min. Plutselig er det deg selv som faller om med et illebefinnende på gaten, sier Smørvik.

— Du kan selv få et illebefinnende og ramle om på gata, sier Ingvild Smørvik. Foto: Privat

— Vi kan ikke ha det slik i samfunnet vårt at vi ikke bryr oss om hverandre. Jeg vil i hvert fall ikke ha det slik. Derfor skal vi hjelpe, avslutter Smørvik.

En person som er opiatforgiftet, har tatt en overdose, og vil vanligvis ikke reagere selv om man roper navnet til vedkommende eller rister kraftig i personen, skriver Norsk helseinformatikk på sine hjemmesider. Livreddende førstehjelp må sikre livsviktige funksjoner som åndedrett og hjerte.

Men fagfolk anbefaler også at ambulanse tilkalles snarest. Like viktig som førstehjelp er nemlig å få gitt den narkomane motgift, nalokson. Dette er et stoff som kan reversere virkningen av opiat, ikke bare symptomene. Nalokson settes direkte og langsomt i blodet, intravenøst, eventuelt intramuskulært.

Powered by Labrador CMS