I tre år har minstepensjonisten Johanna Engen (70) slåss for å få bli boende i sin drøyt 40 kvadratmeter store kommunale leilighet i Brinken på Kampen. Foto: Privat
I tre år har minstepensjonisten Johanna Engen (70) slåss for å få bli boende i sin drøyt 40 kvadratmeter store kommunale leilighet i Brinken på Kampen. Foto: Privat

Full seier til Johanna (70) over kommunen. Får likevel bli boende i leiligheten på Kampen

� Århundrets gladnyhet, jubler Johanna Engen (70) etter å ha snakket med bydelsdirektør Tore Olsen Pran i Gamle Oslo. Minstepensjonisten blir likevel ikke tvangsflyttet fra leiligheten i Brinken.

Publisert

— Jeg kan bekrefte at det er fattet et nytt vedtak i saken. Men utover det kan jeg av hensyn til taushetsplikten ikke kommentere enkeltsaker, sier bydelsdirektør Tore Olsen Pran til VårtOslo.

Men da VårtOslo ga Johanna Engen mobilnummeret til direktøren, tok det fem minutter før hun jublende kunne meddele at bydel Gamle Oslo lar henne få bli boende i leiligheten på Kampen.

— Tre års kamp mot Oslo kommune er nå endelig over. Det er mange å takke i denne saken. Men jeg må også få takke meg selv, som har stått i denne kampen uten å ramle helt sammen. Hverken hjerneslag, utmattelsessyndrom og andre sykdommer har fått meg til å gi opp kampen. Det har kostet mye. Med søvnløse netter, depresjon og alskens vondter, sier Johanna Engen.

Har bodd på Kampen i et kvart århundre

I flere år har Johanna Engen bodd i den kommunale leiligheten i Brinken på Kampen. Men de siste årene har hun kjempet mot å bli kastet ut og tvangsflyttet til en dyrere leilighet.

Her er stua i Johannas leilighet. Nå slipper hun å flytte herfra. Foto: Privat
Her er stua i Johannas leilighet. Nå slipper hun å flytte herfra. Foto: Privat

Hvorfor? Jo, den nye leiligheten var mindre. De kommunale byråkratene i bydel Gamle Oslo mener den drøyt 40 kvadratmeter store leiligheten Johanna Engen har er for stor for en person. Leiligheten bør tilbys en barnefamilie, mente bydelens administrasjon. Det betydde ingenting at den snart 70 år gamle minstepensjonisten har hatt en tilknytning til Kampen og nærområdet i et kvart århundre. Byråkratiet var nådeløst.

Men etter en ny vurdering av saken, er bydelsadministrasjonen nå kommet frem til at Johanna Engen likevel skal få bli boende. I tråd med reglene daværende sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) påla bydelene i fjor.

— Mangler kommunale boliger til barnefamilier

I de nye reglene heter det blant annet at eldre med dårlig helse og lang botid skal kunne bli boende i sine kommunale leiligheter.

— Jeg kan som sagt ikke kommentere enkeltsaker. Men på generelt grunnlag kan jeg si at vi i bydel Gamle Oslo har barnefamilier som trenger kommunale leiligheter med flere rom. Vi har ikke nok kommunale boliger som er store nok til barnefamilier, sier bydelsdirektør Tore Olsen Pran.

Bydelsdirektør Tore Olsen Pran og bydel Gamle Oslo har gjort en ny vurdering, og kommet frem til at Johanna Engen slipper å flytte. Foto: Mick Tully
Bydelsdirektør Tore Olsen Pran og bydel Gamle Oslo har gjort en ny vurdering, og kommet frem til at Johanna Engen slipper å flytte. Foto: Mick Tully

Både Rødt i bydel Gamle Oslo, Frp og ikke minst SVs bystyrerepresentant Ivar Johansen har engasjert seg for Johanna Engen. Saken er blitt tatt opp i ulike politiske fora, og Oslos sosialombud har også støttet minstepensjonistens kamp for å bli boende i leiligheten på Kampen.

— Viktig at politikere går inn i enkeltsaker

— Gratulerer til Johanna Engen, og en takk til bydel Gamle Oslo som la prestisje til side. Det har vært viktig for meg og SV og sørge for at vi på en anstendig måte behandler sårbare mennesker som har et varig behov for kommunal utleiebolig. Når man nærmer seg 70, og med en svært skrantende helse, er en stabil bosituasjon viktig, sier bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV).

Bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV). Foto: Arnsten Linstad
Bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV). Foto: Arnsten Linstad

SV-politikeren er opptatt av at Engen-saken avdekker et system der enkeltmennesker fra tid til annen rammes av urimelige, byråkratiske vedtak.

— Saken er en god illustrasjon på at det er viktig at vi som folkevalgte politikere går inn i enkeltsaker, for det er bare på den måten vi kan avdekke svakheter ved regelverk og praksis, og gjøre nødvendige endringer, sier Johansen.

— Behandling av Johannas sak viste at kommunens instruks på dette ikke var tydelig nok. Det var derfor nødvendig å endre kommunens instruks for tildeling av boliger. Bydelens vedtak nå er derfor en direkte konsekvens av byråd Inga Marte Thorkildsens initiativ, avslutter SV-politikeren.

Powered by Labrador CMS