Like ved Ensjø t-bane drev 65-åringen bilsalg og utleie av hybler og leiligheter. Samtidig svindlet han NAV for 1,7 millioner kroner. Foto: Wikimedia
Like ved Ensjø t-bane drev 65-åringen bilsalg og utleie av hybler og leiligheter. Samtidig svindlet han NAV for 1,7 millioner kroner. Foto: Wikimedia

65-åring solgte 458 bruktbiler på Ensjø og tjente millionsummer. Samtidig svindlet han NAV for 1,7 millioner

Den 65 år gamle mannen drev storstilt salg av bruktbiler, netthandel med klokker og leide ut 20 hybler på Ensjø i Oslo. Samtidig fikk han også 1,7 millioner kroner i uføretrygd og arbeidsavklaringspenger fra NAV.

Publisert Sist oppdatert

I fire år hevet den 65 år gamle mannen tilsammen 1,7 millioner kroner i arbeidsavklaringspenger og uføretrygd fra NAV. Samtidig drev han med bilsalg og utleie av et tjuetalls hybler og leiligheter på Ensjø, viser dommen fra Oslo tingrett. I tillegg smuglet mannen inn MC-hjelmer og klær fra Thailand som han solgte på nettet uten å betale skatter og avgifter.

Dømt i den store drosjesvindelen

Oslomannen er ikke ukjent med rettsvesenet. Han er en av over 100 personer som ble dømt i i den store drosjesvindelen Aftenposten avslørte i årene rundt 2008. Flere hundre drosjeeiere og sjåfører i Oslo ble opprinnelig siktet i svindelen der fiktive regnskaper gjorde det mulig å unndra store summer for beskatning. I tillegg svindlet også mange av drosjeeierne og sjåførene til seg store summer i ulike trygdeytelser.

I årene rundt 2008 ble over 100 drosjeeiere og sjåfører i Oslo dømt for skatteunndragelser og trygdesvindel. Foto: A.Campos/Flickr
I årene rundt 2008 ble over 100 drosjeeiere og sjåfører i Oslo dømt for skatteunndragelser og trygdesvindel. Foto: A.Campos/Flickr

Den 65 år gamle mannen ble i 2008 anmeldt i den store drosjesvindelen. Året etter ble han fradømt retten til å drive næringsvirksomhet. Det er i denne perioden 65-åringen starter med kjøp og salg av bruktbiler. Samtidig hever han 682.422 kroner i arbeidsavklaringspenger fra NAV. Og etterhvert mottar han over en million kroner i uføretrygd.

Påsto østeuropeere stakk av fra regningen

Det er på en industritomt på Ensjø i Oslo mannen driver verksted og bruktbilsalg. I tillegg har han tre leiligheter i et bygg tilknyttet tomten, og han har 20 hybelleiligheter i en brakkerigg. Leilighetene og hyblene leier han ut svart. All betaling foregikk kontant, forklarte 65-åringen i retten.

Men mannen hevdet han knapt hadde sett noe til utleiepengene. Hyblene ble leid ut til østeuropeiske håndverkere som stakk av uten å gjøre opp for seg, hevdet den 65 år gamle mannen i retten.

Bruktbilsalget klarte han imidlertid ikke å bortforklare. I årene fra 2008 til 2012 solgte den 65 år gamle mannen 458 bruktbiler. Samlet omsetning på bilsalgene skal ha vært på over tre millioner kroner, mener skatteetaten. I tillegg anslår skattemyndighetene at han har hatt nær tre millioner kroner i utleieinntekter i den samme perioden.

LES OGSÅ: 27-åring forsøkte å svindle bymiljøetaten for en million med falske fakturaer

Skal ha unndratt minst 1,4 millioner i skatt

Det betyr at den 65 år gamle mannen i løpet av årene han svindlet NAV for over 1,7 millioner kroner, også hadde en omsetning på rundt seks millioner kroner fra bilsalg og utleie. I retten anslo påtalemyndigheten at det var unndratt tilsammen skatt for 1,4 millioner kroner.

I 2012 fikk utleien av hyblene ved verkstedet på Ensjø en brå slutt. En brann skadet bygningene så mye at brannvesenet nedla umiddelbart bruksforbud. Året etter ble bygget revet, og på den attraktive tomta står nå kun ett hus igjen.

Salg av eksklusive klokker og piratkopier

Den 65 år gamle mannen har også drevet omfattende salg av klokker på nettet. I februar 2016 gikk mannen gjennom grønn sone på Gardermoen flyplass. Men ble stanset av tollvesenet. Da hadde han to eksklusive Omega seamaster armbåndsur i bagasjen. I retten hevdet mannen at klokkene ikke var ment for videresalg, og at den ene klokken tilhørte sønnen, mens han selv eide den andre. Under tvil ble ikke 65-åringen dømt for dette forholdet.

Omega seamaster er svært populære og lett omsettelige klokker i bruktmarkedet. Foto: N. Barales/Flickr
Omega seamaster er svært populære og lett omsettelige klokker i bruktmarkedet. Foto: N. Barales/Flickr

Men etterforskningen av mannen viste at 65-åringen har solgt over 90 klokker de samme årene han hevet ledighetspenger og uføretrygd fra NAV. Samlet skal klokkesalget ha innbragt 666.450 kroner, mener skattemyndighetene.

To og et halvt år i fengsel

Da han ble stanset i tollen for drøyt to år siden, hadde 65-åringen også 10 MC-hjelmer, flere MC-jakker og briller i bagasjen. I bagene hadde han også piratkopier av kjente designervarer fra Luis Vuitton og Mulberry. Tollvesenet har avdekket at mannen har drevet omfattende salg av denne typen varer på nettet tidligere.

Den 65 år gamle mannen ble kjent skyldig på samtlige av de vesentligste tiltalepunktene om trygdesvindel og skatteunndragelser i Oslo tingrett. Og er nå dømt til fengsel i to år og seks måneder. I tillegg må han betale en bot på 125.000 kroner, og er fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i fem år.