Nå blir 16 av tilsammen 60 kommunale leietakere boende. Noen leietakere får hjelp til å kjøpe, mens andre med livstidskontrakt slipper å flytte til en annen kommunal bolig. Foto: Google maps

SV-retrett gjør at 16 kommunale leietakere blir boende i Hagegata 31 på Tøyen

Mange beboere i den kommunale Tøyen-gården Hagegata 31 skulle ut da kommunen besluttet å selge leilighetene. Men etter massive protester gjorde SVs Ivar Johansen og ordfører Marianne Borgen retrett. Og nå får mange som ønsker det bli boende.

Publisert

Oslos politikere ville ikke ha ghettolignende tilstander på Tøyen. Mange beboere i blokka ved Tøyensenteret skulle ut av de kommunale leilighetene i Hagegata 31, der enkelte hadde bodd i flere tiår.

SV-veteraner bidro til rødgrønn endring

SVs finanspolitiker Ivar Johansen og partifellen, Oslos ordfører Marianne Borgen, er glade for at mange av de kommunale leietakerne kan bli boende. Foto: Arnsten Linstad

Tilsammen skulle omlag 50 av de 60 kommunalt eide leiligheter renskes for kommunale leietakere, og selges på det åpne markedet. Så kom protestene. Og de to SV-veteranene fikk etterhvert med seg sine egne i det rødgrønne byrådet.

— Resultatet blir tett opp til det ordfører Marianne Borgen (SV) og jeg ønsket, sier Ivar Johansen.

Familier som flyttes får bolig i samme skolekrets

— Vi ber også om at de leietakerne med barn som flytter ut, men som fortsatt har krav på kommunal bolig, får tilbud om bolig i samme skolekrets, sier Johansen til VårtOslo.

Helt siden de rødgrønne vant valget i 2015 har det vært en uttalt politikk at kommunens

Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) var en av arkitektene bak Tøyenløftet i forrige bystyreperiode. Foto: Sturlason/Oslo kommune

sosialboliger skulle spres utover hele byen. I tillegg kom det såkalte Tøyenløftet før valget. En politisk hestehandel mellom SV på den ene siden og Høyre/Venstre/KrF på den andre siden. SV fikk en stor tiltakspakke for flere ulike tiltak i Tøyen-området, mot at partiet sikret bystyreflertall for det nye Munch-museet i Lambda-bygget i Bjørvika.

Vil fortsette å spre kommunale boliger i Oslo

— Vi ønsker fortsatt ikke å samle for mange kommunale boliger i samme bygning, eller i et begrenset geografisk område. Vi vil ha en spredning for å unngå en "ghettofisering", forklarer Ivar Johansen.

— Men vi er veldig glade for at seks tidligere kommunale leietakere i Hagegata 31 allerede har kjøpt leilighetene de bodde i. Det ser ut til at to andre leietakere også klarer å kjøpe hvis de får litt bistand. I tillegg blir de åtte som har livstidskontrakter værende. Det betyr at 16 av de som alle var kommunale leietakere blir boende i blokka. Så 44 leiligheter selges i det åpne markedet. Det er vi fornøyd med når situasjonen ble som den ble, sier SV-veteranen.

Powered by Labrador CMS