� Hvis man sitter i første vogn på T-banen og skal av på Nationaltheatret stasjon er det faktisk helt umulig å komme seg av, sier Rødt-politiker og rullestolbruker Rina Wesenberg. Foto: Arnsten Linstad

— Oslo full av ufremkommelige steder, sier Rødt-politiker Rina Wesenberg og viser det med egen rullestol

Rødt kan feire en stor seier når bystyret i løpet av onsdag vedtar Oslo-budsjettet for 2020. Det settes av over 150 millioner kroner til å bedre fremkommelighet for bevegelseshemmede.

Det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet mangler tre stemmer på å ha flertall i bystyret. Men etter budsjettforlik med Rødt for noen uker siden, er det klart at Oslo-budsjettet for 2020 i hovedsak vedtas slik byrådet opprinnelig foreslo i høst.

Men det finnes noen vesentlige unntak. Rødt sikret seg, gjennom forhandlinger med byrådet, den største budsjettseieren partiet noensinne har oppnådd i Oslo.

Plusser på 100 millioner

Rødt stilte allerede før valget krav om at kommunale husleier skulle reduseres. I budsjettforhandlingene er partiet nå blitt enig med Ap, MDG og SV om at såkalt gjengs leie foreløpig fryses i 2020. Det betyr at det ikke blir noen økning i leie for alle som bor i kommunale leiligheter.

Rødt-politiker Rina Wesenberg på perrongen ved Nationaltheatret stasjon. Fordi stasjonen både ligger i en kurve og en bakke, blir det vanskelig å både komme seg på og av T-banen. Foto: Arnsten Linstad

Men Rødt fikk også gjennomslag for en annen viktig sak for partiet. I tillegg til de omlag 50 millionene byrådet hadde foreslått til såkalt universell utforming, fikk Rødt plusset på ytterligere litt over 100 millioner kroner.

— Pengene skal utelukkende brukes til investeringer i å gjøre byen mer fremkommelig for bevegelseshemmede, sier bystyremedlem og leder av Rødt Oslo, Siavash Mobasheri.

VårtOslo møter Mobasheri og fylkesstyremedlem i Rødt Oslo, Rina Wesenberg, i Rådhuset. Sistnevnte har vært sentral i arbeidet med å fremme Rødts krav. Wesenberg klarer å gå korte avstander, men må bruke rullestol når hun for eksempel skal komme seg fra boligen i Groruddalen og med T-banen til politiske møter eller andre aktiviteter i sentrum.

Ble billigere for utbyggerne

— Egentlig er det blitt en forverring de siste årene. I 2017 lempet statlige myndigheter på forskrifter for universell utforming som utbyggere måtte følge. Da gikk man vekk fra krav om en snusirkel til et snurektangel, sier Rina Wesenberg.

— Dette fikk regjeringen gjennom på Stortinget. De mente vel det var bra at det ble billigere for utbyggerne, sier Rødt-politikeren lakonisk.

Rødt-leder i Oslo, Siavash Mobasheri og fylkesstyremedlem Rina Wesenberg studerer tallene som viser at partiet har oppnådd tidenes budsjettseier i hovedstaden. Foto: Arnsten Linstad

Wesenberg forteller at Oslo er full av ufremkommelige steder. Offentlige plasser, kollektivtransport og kommunale bygg må utbedres.

Ufremkommelig på Nationaltheatret

— Hvis man sitter i første vogn på T-banen og skal av på Nationaltheatret stasjon er det faktisk helt umulig å komme seg av. Da blir det så stor høydeforskjell mellom T-banevogna og perrongen at en rullestolbruker som meg faktisk ikke klarer å kjøre inn, forteller Rødt-politikeren som må bruke rullestolen på T-banen.

— I går hadde jeg en pepperkakeboks på fanget og skulle av banen på Nationaltheatret. For å komme av må man ta voldsom fart slik at bakhjulene ikke setter seg fast. Og jeg tar altså fart, og kabomm! Ja, du kan tenke deg selv. Pepperkakene datt på bakken, forteller Rina Wesenberg.

Satsing også utenfor sentrum

— Sporveien vet jo at det er en del utfordringer med en del stasjoner i byen. Det må finnes en eller annen teknisk løsning som reduserer avstanden mellom T-banevognene og perrongen, mener Siavash Mobasheri.

— I andre land har de automatiske ramper som slår ut og gjør avstanden mindre, legger Wesenberg til.

Men dette er bare ett av mange eksempler Rina Wesenberg og Siavash Mobasheri kan fortelle om. Derfor mener de og Rødt det var viktig å få gjennom kravet om en økning i potten på over 100 millioner kroner.

— Det er også viktig å understreke at vi også setter av en del av pengene til utenfor Oslo sentrum. Nå har det vært veldig mye fokus på bilfritt sentrum og utemøbler i de sentrale bydelene. Men Rødt har fått gjennomslag for at en stor del av pengene til universell utforming skal brukes for eksempel i Groruddalen og Søndre Nordstrand, sier Siavash Mobasheri.

Brukerstyrt personlig assistent

I tillegg til gjennomslag for over 100 millioner kroner til å bedre fremkommelighet for bevegelseshemmede og frysing av kommunale husleier, fikk Rødt også gjennom en økning på 85 millioner kroner til bydelene.

Siavash Mobasheri påpeker at en del av de pengene i påplusning til bydelene også skal komme funksjonshemmede til gode.

— Mange funksjonshemmede trenger brukerstyrt personlig assistanse, BPA, for å leve fullverdige liv. Den enkeltes egen oppfatning av behov må legges til grunn ved behandling av søknader og ordningen bør praktiseres likt i alle bydelene.

— For at dette skal fungere i praksis, må bydelene få mer penger. Derfor har vi i Rødt alltid kjempa for mer penger til bydelene, og i budsjett for 2020 styrker vi bydelene med 85 millioner kroner, sier Mobasheri.

Powered by Labrador CMS