Ap-byrådene Geir Lippestad og Tone Tellevik Dahl kunne feire både tidenes Oslo-budsjett og seier i striden om Ruseløkka skole. Foto: Arnsten Linstad

Ruseløkka skole rives. Høyre sikret flertall for byrådet

Publisert

Bystyrets utdanningskomité måtte holde to ekstraordinære møter i går ettermiddag og kveld før det ble flertall for å bygge en ny Ruseløkka skole.

Samme dag som tidenes mest ekspansive Oslo-budsjett ble lagt frem risikerte det rødgrønne byrådet å gå på et forsmedelig nederlag i striden om riving eller bevaring av Ruseløkka skole. Men i siste øyeblikk bestemte Høyre seg for å støtte byrådsforslaget, om å rive for å gi plass til en ny, større og moderne skole på den samme tomta.

— Ønsket ikke årevis med bussing av elever

Et ekstraordinært møte i utdanningskomiteen under bystyrets møte onsdag kveld ble til atter et ekstraordinært komitémøte senere på kvelden, før det endelig ble klart at Høyre ville sikre flertall for Ap/SV/MDG-byrådets plan om å rive skolen fra 1871. Det eneste som blir igjen, er den verneverdige muren ved skolen. Alt annet blir nytt, med plass til flere elever.

– Byrådet får vår støtte fordi vi må ta ansvar for elever og foreldre ved Ruseløkka skole. Ny utsettelse av saken vil føre til årevis med bussing av Ruseløkka-elever til andre steder i byen. Det kan ikke Høyre leve med, sier partiets fraksjonsleder, Saida Begum, i bystyrets utdanningskomité.

Allerede i fjor vedtok bystyret å rive Ruseløkka skole. Men utallige runder med strid endte med to ekstraordinære møter i utdanningskomiteen før det ble endelig klaret at den snart 150 år gamle skolen rives og erstattes med nytt, større og moderne bygg. Foto: Arnsten Linstad

Fornøyde byråder får det som de vil

Da utdanningskomiteen holdt sitt første ekstraordinære komitémøte i går var Ruseløkka-striden eneste sak. Da var byrådspartiene mest opptatt med å presentere det romsligste budsjettet som noensinne er lagt frem i Oslo. Senere på kvelden, i det ekstra-ekstraordinære komitémøtet, var både skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) og næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) på plass for å svare på utdanningskomiteens spørsmål.

– Det er viktig at vi fatter dette vedtaket om riving for å få ro rundt saken. Det handler om å ta ansvar for elevene ved Ruseløkka, sa Tone Tellevik Dahl til utdanningskomiteen.

– Dårlig håndverk av byrådet

– Rivningsvedtaket har en klagefrist på tre uker. Men dersom det endelig går gjennom, sendes byggesøknaden i løpet av oktober. Denne tar det normalt 12 uker å behandle ferdig. Så er det egentlig bare å sette i gang, sier Geir Lippestad.

– Byrådets prosess har vært dårlig. De burde lyttet til flere og tatt større hensyn til lokalmiljøet. Nå stemmer Høyre for riving fordi vi er ansvarlige og ikke vil bidra til flere forsinkelser, sier Saida Begum til VårtOslo

Bystyrerepresentant Saida Begum (H) stemte for riving av Ruseløkka skole. Foto: Oslo Høyre

– Men Høyre stemte jo for riving under skolebehovsplanen bystyret behandlet for ett år siden?

– Det er riktig. Og vårt lokallag, Frogner Høyre, har hele tiden ment at den gamle skolen bør erstattes med en ny skole. Men så har det kommet så mange nye opplysninger at vi måtte tenke oss om. Men nå stemmer vi for at det bygges en ny skole, sier Begum.

Rødt og Venstre ville ha bedre tid

Det rødgrønne treparti-byrådet kan vanligvis stole på Rødts stemmer for å sikre bystyreflertall. Men i denne saken ville ikke Rødt gå med på riving før en helt ny reguleringsplan for området ved skolen var gjennomført.

Også Venstre ønsket mer tid til å undersøke alternativer til riving av det nær 150 år gamle hovedbygget. Men både Rødt Og Venstres forslag ble nedstemt.

Powered by Labrador CMS