En oslomann i 50-årene må mandag møte i Oslo tingrett tiltalt for seksuelle overgrep mot sine to mindreårige sønner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

13 år etter det brutale ranet i Jacob Aalls gate ble gjerningsmannen endelig dømt

DNA-spor på plastikkstrips var beviset som til slutt felte ransmannen. Hele 13 år etter det brutale hjemmeranet i en leilighet i Jacob Aalls gate på Majorstua.

En maimorgen i 2006 opplevde et ungt par sitt livs mareritt. Hjemme i sin egen leilighet på Majorstua ble paret brutalt ranet av to menn.

De to ransmennene truet med pistol og machete, og stripset hendene til paret. Etterhvert låste ranerne dem inne på badet, før de tømte leiligheten for verdigjenstander til en anslått verdi av 200.000 kroner.

DNA-match etter 11 år

Politiet sikret DNA-spor fra en av gjerningsmennene etter ranet for 13 år siden. Men fikk ingen treff i sitt DNA-register i 2006. Men 11 år senere får politiet en match i DNA-registeret til Kripos.

Likevel ble det ikke reist sak mot den ene av ransmennene, som først nå er blitt dømt for det brutale ranet i Jacob Aalls gate. I retten har den 33 år gamle ransmannen forklart at han i perioden rundt ranet ruset seg kraftig på kokain, og at han var ruset da den brutale ugjerningen ble begått.

I rettssaken mot 33-åringen kommer det frem at politiet først satte i gang etterforskning i 2017 da et pass, som var stjålet fra paret i Jacob Aalls gate, ble funnet. Passet ble funnet hjemme hos 33-åringen.

Kraftig kritikk av politiet

I dommen mot 33-åringen retter Oslo tingrett kraftig kritikk mot politiets svært trege etterforskning. Og understreker at det i praksis gir en form for strafferabatt til den 33 år gamle ransmannen:

"Saken ble oversendt fra Kripos til Oslo politidistrikt i november 2015, men saken ble liggende helt stille frem til sommeren 2017, da passet til fornærmede ble funnet på bopel til tiltalte. Etter dette begynte saken å rulle. Det er uklart og uforståelig for retten hvorfor saken har blitt liggende ubehandlet i Oslo politidistrikt så lenge når det var påvist identiske DNA-profiler mellom tiltalte og DNA-prøven av stripsene allerede i 2015. Dette innebærer et brudd på EMK artikkel 6, og det vil få et betydelig utslag i den konkrete straffastsettelsen."

Saken har også vært en kraftig påkjenning for det kvinnelige offeret i saken. Hun har slitt med både fysiske og psykiske ettervirkninger.

—Jeg er preget for livet

—Jeg fikk diagnosen posttraumatisk stressyndrom. Jeg regner livet mitt før og etter dette ranet. Jeg fikk en pistol mot hodet sikkert 40 ganger, og det har preget meg for resten av livet, sier kvinnen til Rett24.

Vanligvis vil et hjemmeran likt det som ble begått i Jacob Aalls gate i 2006 ført til en straff på to år og tre måneders fengsel, mener tingretten. Men fordi det er gått så lang tid blir 33-åringen kun dømt til ett og et halvt års fengsel. Hvor tre måneder gjøres betinget.

— Det er veldig beklagelig for alle parter at det tok så lang tid i denne saken, sier 33-åringens forsvarer, Ole Magnus Strømmen, til Rett24.

Powered by Labrador CMS