� Selv om Oslo er en stor by, så har folk vist et enormt engasjement for å hjelpe til med å oppklare drapssaken på Majorstua, sa politiinspektør Grete Lien Metlid etter drapet på Heikki Bjørklund Paltti på Majorstua i oktober. Foto: Arnsten Linstad

Drapstallene for Oslo i 2018 nest lavest på 11 år

I samtlige drapssaker i Oslo i år er antatt gjerningsperson en mann. Men når det gjenstår en knapp måned av året, viser tallene for Oslo at 2018 ligger an til å bli året med nest færrest drap på 11 år. Hittil i år har det vært seks drap i hovedstaden.

Publisert

— Ja, det har vært utfordrende. For en drøy uke siden sto vi med en drapssak der vi ikke visste noen ting om offeret. Og vi ante ikke hvem som var drapsmann. I tillegg hadde vi et svært utfordrende åsted, sa politiinspektør Grete Lien Metlid til VårtOslo 23. oktober i år.

Saken etterforskningslederen siktet til, drapet på 24 år gamle Heikki Paltto Bjørklund i en leilighet på Majorstua, skiller seg ut fordi gjerningsmann og offer ikke kjente hverandre.

Nær relasjon mellom drapsmann og offer

Det samme gjelder drapet på en 31 år gammel polsk mann i et garasjeanlegg på Bjørndal i mars i år. Men i de øvrige fire drapssakene i Oslo så langt i år, er det nær relasjon mellom offer og gjerningsmann.

I den fylkesvise drapsoversikten fra Kripos er ikke ofrene for terrorangrepene i 2011 tatt med. Likevel er 2011 året med flest drap i Oslo på 11 år. Oversikten over drap viser forsettlig og overlagt drap. Forsettlig vil si at drapet er begått med vilje, men ikke planlagt. Overlagt vil si at drapet er planlagt. Drapene er begått i Norge eller på skip i internasjonale farvann. Tabell: Kripos

Alle de seks registrerte drapssakene i Oslo hittil i år regnes som oppklart, selv om sakene ikke har vært oppe for retten. I alle sakene er antatt gjerningserson mann. Og i samtlige drapssaker har politiet pågrepet drapsmannen etter relativt kort tid.

Knivran og drap koblet sammen

Mandag 15. oktober klokka 07.50 får politiet i Oslo først en melding om et knivran i et garasjeanlegg ved Essendrops gate på Majorstua. Noen timer senere kommer det melding om knivstikking i en leilighet i Arbos gate like ved.

Makaveli Lindén føres inn til rettsmøte i Dijon i Frankrike med bind for øynene. Etter å ha rømt fra Norge ble Lindén etterlyst gjennom Interpol før han ble pågrepet. Og deretter siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto i en leilighet på Majorstuen i Oslo mandag 15. oktober. Foto: Dominique Trossat/AP / NTB scanpix

Tidlig ettermiddag den 15. oktober opplyser politiet at en mann i tjueårene ble drept i knivstikkingen. Men til å begynne med gikk ikke politiet ut med om de trodde det var en sammenheng mellom knivranet i et garasjeanlegg i Essendrops gate og drapet inne i en leilighet i Arbos gate.

Følger elektroniske spor gjennom Europa

Det eneste media og publikum får vite er etterhvert navnet på drapsofferet, 24 år gamle Heikki Paltto Bjørklund. Han ble funnet av en kamerat som bodde i samme kollektiv i Arbos gate. Etterhvert går politiet ut med overvåkingsbilder og en etterlysning av en ikke navngitt mann som mistenkes for drapet.

Etterhvert går politiet ut med navnet på mannen de mistenker. Det er 20 år gamle Makaveli Lindén. En svensk statsborger som tidligere er straffet for brutale knivran i Sverige. 20-åringen blir etterlyst gjennom Interpol over hele verden.

Makaveli Lindén ble fotografert av et overvåkingskamera ved Skøyen stasjon da han flyktet ut av Norge etter drapet og ranet på Majorstua. Foto: Politiet

Media og publikum vet på dette tidspunktet at norsk, svensk, belgisk og fransk politi samarbeider tett. Lindén har i flere dager blitt elektronisk sporet på flukten gjennom flere europeiske land.

Uvisst når Lindén møter i norsk rett

— Vi måtte innledningsvis jobbe bredt og med mange hypoteser, og sjekke ut mange teorier og mye informasjon. Så valgte vi etterhvert å gå aktivt ut i media og etterlyse en person. Først med bilde, deretter med vedkommendes identitet. Og samtidig som vi da søkte aktivt etter den siktede Makaveli Lindén, hadde vi en drapsetterforskning som også skulle skjøttes. Men vi fikk etterhvert flere og flere svar, fortalte Grete Lien Metlid til VårtOslo samme dag som Lindén ble pågrepet på jernbanestasjonen i Dijon i Frankrike.

Makaveli Lindén ble pågrepet av fransk politi på Gare de Dijon, jernbanestasjonen i den franske byen, en drøy uke etter drapet på Heikki Paltto Bjørklund i en leilighet på Majorstua i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Lindén er også mistenkt for et drap i Belgia, og det er uklart når en eventuell tiltale er klar, og når den 20 år gamle svenske statsborgeren kan stilles for retten i Norge.

Den andre saken der antatt gjerningsmann og offer ikke kjente hverandre er drapet på en 31 år gammel polsk statsborger i et garasjeanlegg på Bjørndal 8. mars i år.

Drapssaker i Oslo i 2018:

  • 7. januar: En mann i 30-årene siktes for drap på sin tre måneder gamle datter. Hun ble innlagt på Ullevål sykehus i Oslo med kritiske skader 27. desember 2017 og døde 7. januar 2018. Moren er siktet for passiv medvirkning til vold. Familien bor til vanlig i Nordland, men var i Oslo på ferie.
  • 12. mars: En polsk mann (31) blir funnet skutt og kritisk skadd i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo. Han dør dagen etter på sykehus av skadene. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drapet. Polakken skal ha vært et uskyldig offer og kjente ikke den siktede.
  • 1. juli: 27 år gamle Veronika Kocabkova blir kritisk skadd i en knivstikking på Tiffani Café på Frogner i Oslo. Hun dør en drøy uke senere. En 51 år gammel mann, også han tsjekkisk statsborger, er siktet for drap. Han har ett felles barn med kvinnen.
  • 19. august: En kvinne i 20-årene blir knivstukket og drept i en bolig i Kapellveien på Kjelsås i Oslo. En mann 20-årene er pågrepet og siktet for drap. Begge var asylsøkere med midlertidig opphold i Norge. Politiet tror de hadde et kjærlighetsforhold.
  • 26. september: En 49 år gammel kvinne blir drept med skytevåpen i en leilighet på Oppsal i Oslo. En mann i 50-årene blir pågrepet på stedet. Mannen, som skal ha vært kvinnens kjæreste, hevder at våpenet gikk av ved et uhell.
  • 15. oktober: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen Østfold blir knivstukket og drept i en leilighet i Arbos gate på Majorstuen i Oslo. Den svenske statsborgeren Makaveli Lindén (20) blir pågrepet av politiet en uke etter drapet. (Kronologisk oversikt laget av NTB)
Powered by Labrador CMS