Deltakere på Frelsesarmeens Jobben i gang med å sanke honning. Nå er de kommet til finalen i honning-NM. Foto: Rune Mæhre / Frelsesarmeen

Frelsesarmeens Jobben høstet 400 kilo honning fra kuber på Grønland og Ensjø

— Biene våre leverer by-honning over all forventning, sier Jobben-deltaker Lars Johan Mortensen. 44-åringen og Frelsesarmeens Jobben er kommet til finalen i honning-NM.

Publisert

— Honningen vår er ekstra god fordi kubene står så nært Botanisk hage. Det gir honningen en kompleks og svært god smak, sier Lars Johan Mortensen til VårtOslo.

Han forteller at Jobben eller Bi-Jobben, som Frelsesarmeens så treffende har døpt prosjektet, har hatt kuber stående ved Ensjø bo- og behandlingssenter i tillegg til i Urtegata. Samlet har de åtte kubene gitt omlag 400 kilo honning i sommer.

Etter rekordinnhøsting på 85 kilo honning fra to bikuber utplassert på et tak i Oslo sentrum, skal Lars få birøkterkurs av Frelsesarmeen. Foto: Arnsten Linstad

— Jeg begynte først med birøkt i fjor og har fullført første kurs, betalt av Frelsesarmeen. Nå vet jeg endelig hva jeg skal bli når jeg blir stor, ler 44-åringen som har vært den deltakeren med hovedansvar for biene og kubene.

— Nytter ikke ruse seg

Frelsesarmeens Jobben er et arbeidstiltak for folk som sliter eller har slitt med rusavhengighet, og holder til i Gamlebyen i Oslo. Foruten birøkting rydder blant annet Jobbens skjærgårdspatrulje øyer og strender i indre Oslofjord fri for søppel, de rydder gater i sentrum, produserer ved, lager opptenningsbriketter og reparerer gamle og ødelagt gjenstander.

Men birøkting var noe Frelsesarmeens arbeidstiltak i Arbins gate egentlig startet med først i fjor sommer. En tørkesommer der biene måtte mates av Lars Johan Mortensen for at alle de små honningprodusentene i de fire kubene skulle overleve.

Jomfruhonningen fra i sommer er til salgs nå. Bestillingen kan gjøres via Jobbens Facebook-side. Foto: Rune Mæhre / Frelsesarmeen

— Ja, det var ekstremt. Biene måtte håndmates med sukkervann gjennom hele sommeren i fjor, sier Mortensen.

— Men hva hadde det å si for deg? Du har jo ansvaret for tusenvis av små levende vesener midt i byen. Både den vanskelige tørkesommeren i fjor, og dobbelt så mange bier i år.

— Jo, det skal jeg si deg. Det nytter ikke å ruse seg når man skal holde biene i live! Og de skal ha det godt for å produsere honning. Det har vært, og er ekstremt viktig for meg å ha Bi-Jobben. Og nå sørger Frelsesarmeen også for at jeg får videreutdanning i birøkt, sier 44-åringen.

— Biene flyr til Botanisk hage

Tirsdag kom en gledelig nyhet. Lars Johan Mortensen og de andre deltakernes by-honning har gått til finalen i honning-NM. Bi-Jobbens honning skal konkurrere mot topp-produsenter med bringebær og lynghonning.

— Vår honning er mye, mye bedre, sier Mortensen halvt skråsikkert og halvt på spøk til VårtOslo.

Fire kuber har stått ved Ensjø bo- og behandlingssenter, mens de fire andre har stått hos Frelsesarmeen i Urtegata. Foto: Rune Mæhre / Frelsesarmeen

— Ikke bare har biene det helt fantastisk i Botanisk hage på Tøyen. Men de flyr jo ikke bare dit. De hjelper til med polinering av en masse andre rare planter og vekster rundt i nærområdet. Husk at bier lett flyr flere kilometer i omkrets for å finne riktige blomster. Det betyr at vår honning er ekstremt god, sier birøkteren.

Daglig leder for Frelsesarmeens Jobben er ikke like sikker på seier. Men Jorunn Mathisen jublet selvfølgelig også da nyheten om NM-finale kom.

— Miljøvennlig innsats for byen

— Det er en kjempestor anerkjennelse av Jobbens deltakere. Husk at bier er viktige for miljøet vårt. Det betyr at de deltakerne som har drevet med Bi-Jobben gjør en svært samfunnsnyttig og miljøvennlig innsats for byen vår, sier Mathisen.

Daglig leder ved Frelsesarmeens Jobben, Jorunn Mathisen. Foto: Arnsten Linstad

Mathisen forteller at det startet med fire kuber i fjor. Gjennom vinteren har deltakerne brukt snekkerverkstedet i Arbins gate til å bygge flere kuber. Og i år har fire kuber stått i hagen hos beboerne ved Ensjø bo- og behandlingssenter, mens de fire andre har stått hos Frelsesarmeens bakgård i Urtegata.

— Mange av de eldre beboerne på Ensjø har også hatt stor glede av biene og kubene. Husk at mange i den generasjonen har et nærere forhold til matauk og egenproduksjon. Derfor har Bi-Jobben også gitt en ekstra gevinst, sier Jobbens daglige leder.

— Urbant landbruk er jo noe mange er opptatt av, og vi har fått støtte fra Oslo kommune til dette prosjektet. Nå er det så vellykket at vi ser hvordan det skal videreføres og utvikles.

— Bestill by-honning via nettet

Flere deltakere ved Frelsesarmeens Jobben sliter eller har slitt med rusavhengighet, og enkelte har ulike psykiske plager. Men prosjektet med biene har hatt en veldig god effekt.

— Deltakerne våre skjønner jo godt at de jobber med levende dyr. Da kan man ikke la vær å komme på jobb. Vi ser en klar rusreduksjon fordi de må møte opp og ta vare på biene og kubene. Man må også være konsentrert når man er i bigården. Så da blir det mindre av det jeg kaller tankekjør. Det er en slags mindfulness og viktig avkobling av hodet, sier Jorunn Mathisen.

NM i honning arrangeres 6. og 7. september under festivalen Matstreif på Rådhusplassen i Oslo. Men honningen fra Bi-Jobben kan bestilles via Jobbens Facebook-sider allerede nå.

— Jomfruhonningen, som er klar nå, selges for 120 kroner. Dette er 250 ml urørt honning. Og vi selger etterhvert også 450 ml med sommerhonning for 150 kroner glasset, opplyser Jorunn Mathisen.

Powered by Labrador CMS