Politiets sjøtjeneste i Oslo; Eva Brekke og kollegene Mats Gjerustad og Trond Erichsen (med ryggen til) har akkurat avsluttet en travel sommer. Nå venter en travel hummersesong. Foto: Christian Boger
Politibåten i Oslo varlser hyppig patruljering. Beslagla teine på hummersesongens første dag
I den ett år gamle vernesonen for hummer og fisk i indre Oslofjord vil politibåten patruljere daglig under hele hummersesongen frem til 1. desember.
Bestanden av hummer i indre Oslofjord har de siste årene vært på et historisk lavmål. Men fra i fjor høst ble all hummer som befinner seg innenfor det omlag to kvadratkilometer store fredningsområdet, nord for Nesoddtangen og et stykke sør for Oslos havnebasseng, forbudt å fiske.
— Ulovlig fiske medfører beslag av utstyr som teiner og annen redskap. I tillegg blir det ulovlige fisket anmeldt, opplyser politiet.
Mandag var starten på årets hummersesong i indre Oslofjord. Og allerede den første dagen ble en ulovlig teine beslaglagt av politiet i vernesonen.
— Frem til 1. desember vil politibåten i indre Oslofjord være daglig ute og inspisere teiner, skriver politiet på Twitter.
Marinreparatørene, en lokalt forankret, non-profit miljøgruppe, tok i 2014 initiativet til å etablere fredningsområdet utenfor Nesodden.
— Både hann- og hunnhummer blir mer produktive når de blir større. Larvene fra stor en hummer er langt flere, mer robuste – og langt flere av disse overlever, sa Lars Dalen i Miljøreparatørene til VårtOslo i fjor da fredningssonen ble innført.
Parallelt med fredningen av hummer er nylig en høringsrunde for fredning av fisk i andre deler av indre Oslofjord avsluttet. I sommer kunne VårtOslo fortelle at torsken i fjorden er i ferd med å dø ut. Årlig dør to av tre torsk i Oslofjorden. Fiske står for halvparten av dødeligheten.
Fiskeforbudet som forelås rammer ikke sjøørret. Men forbudet mot alt annet fjordfiske bør gjelde i perioden fra 1. januar til og med 30. april hvert år i gyteområdene, mener fiskeridirektoratet. Og det foreslås totalforbud mot torskefiske i hele fjorden hele året.Direktoratet ønsker særskilt vern av 14 spesielle gytesoner langs kysten. En av disse gytesonene er innerst i Oslofjorden, Gåsøyrenna, mellom Nesodden og Bærumlandet.