Skjermdumpen er fra den 37 år gamle forretningsmannens Facebook-side. Etter at VårtOslo intervjuet 37-åringen har han fjernet dem fra offentlig visning.
Skjermdumpen er fra den 37 år gamle forretningsmannens Facebook-side. Etter at VårtOslo intervjuet 37-åringen har han fjernet dem fra offentlig visning.

37-åring nektet for å eie Kalashnikov funnet i Porschen hans på Frogner, og ble frikjent i retten. Men på Facebook poserer han med automatvåpen

Store politistyrker rykket ut etter tips om automatvåpen i en Porsche i Skovveien høsten 2017. Men i retten nektet en 37-årig forretningsmann all befatning med Kalashnikov-replikaen politiet beslagla i bilen hans.

Publisert

I vår måtte den 37 år gamle forretningsmannen møte i Oslo tingrett. Der var han tiltalt for råkjøring, ulovlig våpenbesittelse og for å ha ulovlig publisert en video av en identifiserbar politimann på Instagram.

På forretningsmannens Instagram-side, der videoen av politimannen ble publisert, er det også lagt ut følgende tekst: "Speed doesn`t kill, cops do". Og på Facebook-siden sin har 37-åringen to bilder der det poseres med automatvåpen ut av vinduet på en hvit Porsche Carrera som forretningsmannen bekrefter han eier.

— Bildene er til en film

— Begge bildene er tatt i utlandet. Det ene bildet av meg på Facebook er tatt i Albania i forbindelse med en filminnspilling, hevder 37-åringen overfor VårtOslo.

—- På det andre bildet er det ikke jeg som kjører. Jeg hadde lånt bort bilen min til innspillingen av en actiondokumentarfilm, og det bildet er tatt i Sverige, sier forretningsmannen.

Men det ene bildet er publisert i april 2018, altså nesten seks måneder etter at politiet beslagla en Kalashnikov-replika fra din bil i Skovveien på Frogner. Det virker jo litt merkelig?

— Som jeg sa, jeg er involvert som skuespiller i en actiondokumentarfilm. Noe mer enn det kan jeg ikke si om filmen. Men både Facebook-profilen og Instagram-kontoen er opprettet for å fremstille meg som en figur i den kommende filmen. Det er ikke meg som fremstilles i sosiale medier, det er en figur knyttet til filmen, sier 37-åringen.

— Snakket engelsk til politiet

Bakgrunnen for tiltalen om ulovlig våpenbesittelse i Skovveien beskrives i dommen mot den 37 år gamle forretningsmannen.

"Politiet mottok 30. oktober 2017 melding om å kjøre til Kaffebrenneriet i Skovveien i Oslo, der en forbipasserende hadde sett et automatgevær ligge synlig i en bil parkert utenfor stedet. Politiet reagerte på meldingen ved å rykke ut med flere patruljer".

Da politiet ankom Skovveien fikk de tips om at eieren av den hvite Porschen befant seg inne på Kaffebrenneriet. Da kommer den norske forretningmannen ut og henvender seg til dem på engelsk, ifølge politiet.

— What’s the problem, sier 37-åringen.

VårtOslo har konfrontert den 37 år gamle norske mannen med at han henvendte seg til politiet i Skovveien på engelsk.

— Vet du hva, den situasjonen kjenner jeg meg ikke igjen i, sier 37-åringen.

Men det er beskrevet i dommen der du er ordrett sitert på at du sa; what`s the problem? Hvorfor snakket du engelsk til politiet som rykket ut etter tips om et automatvåpen i bilen din?

— Jeg kan faktisk ikke huske den situasjonen. Folk som kjenner meg vet at jeg jo ikke ville reagert sånn. Jeg stiller meg egentlig svært tvilende til at jeg gjorde det. Det er i så tilfelle ikke noe jeg selv husker, forklarer forretningsmannen.

Ville ikke forklare seg

Ifølge dommen blir forretningsmannens bil låst opp. Inne i den hvite Porschen ligger det som viser seg å være en naturtro kopi av et automatvåpen av typen Kalashnikov. Våpen-replikaen blir umiddelbart beslaglagt av politiet.

� Bildet er tatt i Albania. Men utover det kan jeg bare si at bildet er tatt i forbindelse med actiondokumentarfilmen jeg er med i, forklarer forretningsmannen. Bildet ble publisert på 37-åringens Facebook-side 18. april 2018. Nær et halvt år etter beslaget av en Kalashnikov-replika i den samme avbildede Porschen i Skovveien. Foto: Skjermdump fra Facebook
� Bildet er tatt i Albania. Men utover det kan jeg bare si at bildet er tatt i forbindelse med actiondokumentarfilmen jeg er med i, forklarer forretningsmannen. Bildet ble publisert på 37-åringens Facebook-side 18. april 2018. Nær et halvt år etter beslaget av en Kalashnikov-replika i den samme avbildede Porschen i Skovveien. Foto: Skjermdump fra Facebook

Den 37 år gamle mannen nekter imidlertid å forklare seg for politiet utenfor Kaffebrenneriet i Skovveien høsten 2017. Men ifølge den ene politibetjenten på stedet, skal forretningsmannen likevel ha sagt at Kalashnikov-replikaen ble brukt til såkalte photoshoots.

Da saken mot 37-åringen kom opp for Oslo tingrett i vår nektet han for eierskap til Kalashnikov-kopien politiet fant i bilen. Forretningsmannen erkjenner likevel at den hvite Porschen er hans bil, men hevder det ikke var han som kjørte sportsbilen til Kaffebrenneriet i Skovveien den aktuelle dagen i oktober 2017.

En venn av ham hadde lånt den hvite Porschen dagen før, forklarer 37-åringen til Oslo tingrett.

Retten tviler seg til frifinnelse

Deretter forteller forretningsmannen tingretten at han møtte vennen på Kaffebrenneriet i Skovveien og overtok bilen der. 37-åringen hevder i retten at han da ikke kjenner til at det lå en replika av en Kalashnikov i bilen. Den 37 år gamle forretningsmannen forklarer at han ankom Kaffebrenneriet i en varebil, som ble parkert bak Porschen.

Tingretten veier i dommen for og imot i skyldspørsmålet og hvorvidt det er såpass mye tvil at 37-åringen må frifinnes for tiltalepunktet om ulovlig våpenbesittelse.

"På grunnlag av bevisførselen i saken, ser retten det som mest sannsynlig at det var tiltalte som førte egen bil og således var klar over at han hadde våpen om bord, skriver tingretten".

Men retten argumenterer også for at tvilen må komme den tiltalte 37-åringen til gode.

"Retten ble under hovedforhandlingen presentert for videoopptak gjort på Kaffebrenneriet, både innenfra og ut mot gata og utenfor kaféen. Også dette skaper en viss usikkerhet om hvorvidt det kan ha vært den omtalte, men ikke identifiserte, vennen til tiltalte som kan ha kjørt Porschen til Kaffebrenneriet, der bilnøklene ble overlevert tiltalte, står det i dommen".

Det siste punktet blir avgjørende for tiltalte. Forretningsmannen frikjennes for ulovlig våpenbesittelse fordi retten ikke kan se bort fra at det ikke er 37-åringen som eier Kalashnikov-replikaen.

— Låner ofte bort Porschen

Men på 37-åringens Facebook-side vises altså to bilder der sjåføren poserer med et automatvåpen i det som er forretningsmannens hvite Porsche.

— Ja, det er en av mine biler. Jeg eier den Porschen fortsatt. Men i og med at jeg sjelden er i Norge annet enn i helgene, låner jeg den ofte bort. Dessverre får jeg kjørt bilen alt for sjeldent, sier 37-åringen til VårtOslo.

Ett av bildene viser Porschen på landevei mens et automatvåpen holdes ut av vinduet. Det andre bildet viser bilen parkert mens sjåføren poserer med et automatvåpen ut av vinduet.

— Det er ikke jeg som kjører og holder våpenet ut av vinduet. Bildet er tatt i Sverige, i forbindelse med innspilling av actiondokumentarfilmen jeg ikke kan si så mye om. Men manus og regi er ved sønnen til en av Norges beste og mest kjente skuespillere, forteller forretningsmannen VårtOslo.

— Hvorfor kan du ikke fortelle navnet på han som er manusforfatter og har regi?

— Jeg tror ikke vedkommende har interesse av å bli omtalt i media.

Hvorfor ikke? Er det ikke bra med omtale av en film?

— Jeg kan sjekke med vedkommende, men jeg er ikke interessert i at han omtales i denne sammenhengen, svarer 37-åringen.

-- Men det andre bildet på Facebook-siden, der det poseres med et automatvåpen ut av vinduet på din parkerte hvite Porsche Carrera, er jo deg. Du sier det er tatt i Albania, kjørte du bilen helt dit?

— Bildet er tatt i Albania. Men utover det kan jeg bare si at bildet er tatt i forbindelse med actiondokumentarfilmen jeg er med i. Og når det er lagt ut på Facebook så er det ikke meg, men figuren jeg fremstiller i filmen. Det er lagt ut på Facebook for å fremstille figuren i filmen som ekte, hvis du skjønner, forklarer forretningsmannen.

— Grisekjøring

Den 37 år gamle forretningsmannen er også tiltalt for det politiet i retten karakteriserer som "grisekjøring". Han skal ha unnlatt å skifte fil ved Granfosstunnelen (i Oslo og Bærum), der kjørefeltet 37-åringen kjørte i var merket med rødt lys. Ifølge dommen passerte han fire røde lys før Porschen ble stanset av politiet.

Her er mannen tiltalt for brudd på åndsverksloven. Etter å ha blitt stanset av politiet, skal en annen person ha filmet det som skjedde. Politiet godtok filmingen, men ga tydelig beskjed om at bildene ikke skulle publiseres på sosiale medier.

Dagen etterpå skal den ene politimannen ha oppdaget at det er publisert en video der ansiktet hans er synlig og gjenkjennelig på 37-åringens Instagram-konto.

Den tiltalte 37-åringens forsvarer anfører i retten at fotoforbudet i åndsverkloven må holdes opp mot ytringsfriheten og at det skal mye til for at en slik "ytring" er å anse som lovstridig.

11.000 i bot og mistet lappen

Men tingretten mener publiseringen av videoen på Instagram identifiserer politimannen og at det derfor er i strid med personvernet. 37-åringen blir dermed felt på dette tiltalepunktet.

— Denne delen av dommen vil bli anket, sier forretningsmannen til VårtOslo.

Den 37 år gamle forretningsmannen blir altså frikjent for ulovlig våpenbesittelse, men dømmes for det politiet omtaler som "grisekjøring" og for å ha brutt åndsverksloven ved at det er publisert video av en politimann på 37-åringens lukkede Instagram-konto. Dermed blir tingrettens dom en bot på 11.000 kroner og fem måneder uten førerkort.

Dommen er ikke rettskraftig, og den 37 år gamle forretningsmannen sier til VårtOslo at både fellelsen for brudd på åndsverksloven og vegtrafikkloven vil bli anket.

Powered by Labrador CMS