— Jeg er ikke noen politisk lettvekter, erklærte en opprørt Fabian Stang etter det sviende nominasjonsnederlaget mot Michael Tetzschner i Oslo Høyre.
Annonse
Michael Tetzschner fikk overveldende 158 stemmer mot Fabian Stangs 58 da representantskapet i Høyres største fylkeslag avgjorde hvem som skal stå på stortingslistens sikre tredjeplass ved høstens valg.
— Nei, jeg angrer ikke på at jeg utfordret Michael. Men det skal bli godt med en litt lengre sommerferie enn vanlig i et valgår, sa et skuffet Fabian Stang etter at bare en fjerdedel av delegatene i representantskapsmøtet hadde gitt sin stemme til den tidligere Oslo-ordføreren.
Eriksen og Astrup på førsteplassene
Ordførersalen i Høyres hus var overfylt med 216 stemmeberettigede delegater, en rekke skuelystne menige medlemmer, rekordstort journalistkorps og en håndfull sikkerhetsvakter fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som var vitne til en langt mindre spennende nominasjon enn det ulike medier spådde i forkant.
PST var ikke tilstede for å overvåke møtet, men som livvakter for Oslo Høyres førstekandidat, forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen. Eriksen og andrekandidat Nikolai Astrup ble begge enstemmig valgt til de to første plassene på stortingslisten. Men så trodde alle på en nominasjonsthriller mellom de to nesten jevngamle juristene i begynnelsen av 60-årene.
De menige Høyre-medlemmenes mann
På forhånd hadde en enstemmig nominasjonskomite innstilt Tetzschner på tredjeplass, samtidig som mange av de menige medlemmene i Oslo Høyres bydelsforeninger ønsket Fabian Stang. Den tidligere ordføreren har vist seg som en solid stemmesanker for Oslo Høyre ved kommunevalg, der Stang har fått suverent flest personstemmer i hovedstaden.
— Jeg er ikke noen lettvekter
Fra talerstolen i Høyres hus sa Stangs støttespillere at partiet måtte ha en som appellerte til følelsene og ikke bare fornuften. I dannet Høyre-ånd ble det ikke ordrett sagt at Tetzschner kun sanker de snusfornuftige velgerne, men ingen var i tvil om at det var nettopp det Stangs støttespillere mente. Samtidig ble det mer enn antydet fra Tetzschners leir at Stang er en politisk lettvekter. så ille ble det at Stang tok et oppgjør med det fra talerstolen før kampvoteringen mot Tetzschner.
— Jeg reagerer på at enkelte her mener jeg er for lett. Da ser man ikke hva jeg har stått for og bidratt med Oslo Høyre gjennom mange år, sa Stang.
— Oppgir håpet om Stortinget
Men etter det knusende nederlaget var Stang raskt ute med å gratulere Tetzschner. Men Stang var tydelig overfor VårtOslo:
— Nå har toget gått for meg med hensyn til en plass på Stortinget.
— Men du er knapt 65 år gammel ved nominasjonen om fire år?
— Nei, det blir bare patetisk. Da må yngre krefter ta over. Nå gleder jeg meg til en lang sommerferie i et valgår. Det er lenge siden sist, mener Stang.
Annonse
Tetzschner fikk en god følelse
Michael Tetzschner var på sin side lettet etter at avstemningen var unnagjort.
— Det solide flertallet jeg fikk, gjør godt. Det gir en god følelse å gå inn i valgkampen med en slik støtte, sa Michael Tetzschner.
Michael Tetzschner har vært byrådsleder, leder av Oslo Høyre, partiets gruppeleder i bystyret og sittet i to perioder på Stortinget. Men VårtOslo minnet ham på at det faktisk er over 41 år siden han møtte som nyvalgt bystyremedlem i det som ble kalt Sosialomsorgnemda i Oslo. En pur ung Tetzschner stilte 1. januar 1976 til tjeneste for hovedstadens borgere.
— Jøss, som tiden flyr! Ja, jeg har skaffet meg lang politisk erfaring. Men husk også at jeg i tillegg har 15 års arbeidserfaring fra det private næringsliv. Jeg har levd et liv utenfor politikken også, sa Tetzschner.