Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara etter at en bil som tilhører familien skal ha blitt påtent natt til søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Justisminister Tor Mikkel Waras bil brant i natt. PST etterforsker brannen
Politiet holder vakt utenfor Oslo-boligen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Natt til søndag brant en bil tilhørende Waras familie.
Politiet ble varslet om brannen av en forbipasserende klokken 1.41.
Til NTB forteller operasjonsleder Magne Olsvoll i Oslo politidistrikt at brannen raskt ble slukket. Han kjenner ikke til skadeomfanget.
Bilen til justisministeren sto parkert utenfor boligen hans i Oslo. Det var VG som først omtalte saken.
Utsatt for trusler og hærverk
Operasjonslederen ønsker ikke å kommentere om de mistenker at brannen var påsatt, og henviser til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som etterforsker saken videre.
Annonse
— Vi har vært der ute og gjort tekniske og taktiske undersøkelser. Nå er saken overført til PST som følger den opp og etterforsker videre, sier Olsvoll.
Natt til søndag holder politiet vakt utenfor justisministerens bolig, også med tanke på at det tidligere har vært framsatt trusler mot ham. Olsvoll ønsker ikke å kommentere om de ser bilbrannen i sammenheng med de tidligere truslene, og henviser igjen til PST.
Klokken 05 opplyser en talsperson for PST til VG at de er kjent med saken og at de må komme tilbake til hva det er som har skjedd.
Justisministeren opplevde i desember å få både huset og bilen sin nedtagget med hakekors og ordet «rasist», i tillegg til at bilen ble forsøkt påtent.
— Det er aspekter av saken som gjør at vi ser svært alvorlig på den, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB da.
Det ble også i februar funnet brennbar væske under justisministerens bil.
Forrige lørdag rykket politiet ut til Wara etter det ble funnet et brev i postkassen hans. Ifølge politiet er det ingenting som tyder på en reel trusselsituasjon, men politiet opplyste da at de likevel tar saken på alvor.
Da statsråden i desember uttalte seg om truslene plasserte han dem i politisk kontekst og betegnet det som et angrep på demokratiet.
— Jeg konstaterer at vi er kommet til et punkt der det er blitt veldig ubehagelig, sa han i desember.
— En ting er å rette verbal skyts mot en politiker som gjør en jobb, noe helt annet er å gå inn mot familien hans, sa Wara da, samtidig som han understreket at man uansett ikke skal fremme trusler.
Statsminister Erna Solberg (H) sa i februar at hun ser svært alvorlig på hærverket og truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara og hans familie. Statsministeren betegnet de ulike trusselhendelsene som urovekkende.
— Dette er signaler som er urovekkende. Nå vet vi ikke hvem som gjør dette, eller hva som er årsaken, men det oppleves som at en fremtredende politiker blir presset og skal oppleve ubehag og vanskeligheter. Sånn skal det ikke være i norsk politikk, sa Erna Solberg.
Solberg frykter det blir færre som ønsker verv i norsk politikk som følge av slike hendelser.
— Det er alvorlig. Konsekvensen er jo at folk blir reddere for å ta på seg folkevalgte verv, sa statsministeren sist Wara og hans familie opplevde at en bil ble forsøkt satt i brann.