En treskulptur innbyr til lek og klatring i Oslos nyeste park mellom Rådhuset og Vippetangen. Foto: Oslo Havn KF

Ny park åpnet langs havnepromenaden mellom Vippetangen og Rådhuset

� Ta med barna og test ut den nye klatreskulpturen og benkene, oppfordrer Oslo Havn. Nå er Gasteparken utenfor Skur 38 på Akershuskaia åpnet.

Publisert

Gastenparken ligger utenfor Oslo Havns hovedkontor på Akershusstranda 19. Dette er park nummer to av tre som havnevesenet åpner i samarbeid med bymiljøetaten iløpet av Oslos år som miljøhovedstad.

— Når vi får besøk av marinefartøy så pleier det å være en seremoni her foran monumentet Orlogsgasten. Fra nå av får de et enda flottere område å kunne hedre særlig krigsveteranene fra 2. verdenskrig, sa Oslo Havns styreleder Roger Schjerva under den høytidelige åpningen.

Viktig historisk skulptur

Orlogsgasten er en skulptur laget av Per Palle Storm, og har egentlig stått litt ensom og forlatt siden kong Haralds avduking av kunstverket i 1992. Nå får gasten selskap av en stor treskulptur, som innbyr til klatring og lek.

Orlogsgasten er laget av skulptøren Per Palle Storm og ble avduket av kong Harald i 1992. Nå får gasten selskap i den nye parken på 2.500 kvadratmeter. Foto: Oslo Havn KF

Men Orlogsgasten har en viktig historisk betydning for Oslo som maritim by.  Monumentet er reist med støtte fra veteranforeningen i marinen, private bidragsytere og organisasjoner.

— Vi ønsker mye folkeliv i området og er glade for å bidra med ny park. Den passer godt sammen med den nye sykkelstien og blomsterbedet like bak parken. I parken kan folk slappe av i solstolbenker, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

Til minne om D-dagen

— Orlogsgasten hedrer alle som gjorde tjeneste i fellesflåten under dansketiden i 1510 - 1814, og i Den kongelige norske marine fra 1814 til 1945. Det er årlig blomsternedleggelse foran Gasten på veterandagen og nasjonaldagen. Utenlandske marinebesøkende har alltid en blomsterseremoni ved monumentet. Dette er en viktig tradisjon som Oslo Havn er opptatt av å videreføre, sier havnedirektøren.

Oslo Havns styreleder Roger Schjerva sto for den høytidelige åpningen av den nye parken langs havnepromenaden på Akershuskaia. Foto: Oslo Havn KF

Orlogsgasten ser utover havna på den såkalte Normandieplassen nedenfor Akershus festning. Navnet er til minne om D-dagen da de allierte gikk i land på Normandiekysten i Frankrike 6. juni 1944. Her deltok også den norske marine. En kopi av statuen ble derfor avduket i Normandie i Frankrike i 2004.

Får offentlig toalett

Den nye parken kan bli et kjærkomment stopp for de mange som går og sykler langs havnepromenaden, skriver Oslo Havn i en pressemelding. Hovedstaden lider av en kronisk mangel på offentlige toaletter. Men i den nye parken ved havnepromenaden gjøres det noe noe nytt, her det nemlig også satt opp et etterlengtet toalett.

Prosjektleder Erlend Pehrson er opptatt av at havnepromenaden skal fungere godt som havn, samtidig som folk kan hygge seg her.

– Oslo Havn vil gjøre havnepromenaden tilgjengelig og penere for folk. Her blir det fint å spise matpakken og nyte sjøutsikten, sier Pehrson.

Parken har kostet 5,5 millioner kroner og ble offisielt åpnet torsdag denne uken.

Powered by Labrador CMS