Søppelkaoset

Søppelfirmaet Veirenos dager i Oslo er over. De ansatte i firmaet blir nå tatt over av Oslo kommune.
Søppelfirmaet Veirenos dager i Oslo er over. De ansatte i firmaet blir nå tatt over av Oslo kommune.

Høyre og Frp roser byrådets søppelopprydding. Høyresiden godtar avgiftsøkning

Publisert Sist oppdatert

Både Høyre og Frp gir Ap/SV/MDG-byrådet ros for å ha hevet kontrakten med renovasjonsselskapet Veireno.

– Det viktigste er å få orden på søppeltømming i Oslo og at innbyggerne får den tjenesten de har krav på, sier Høyres Eirik Lae Solberg.

Han får følge av Fremskrittspartiets bystyremedlem, Tommy Skjervold, som gir byrådet honnør for at de omsider tok grep, ved at kommunen skal sørge for renovasjon i hovedstaden. Siden Veireno tok over søppeltømmingen i Oslo, har over 30.000 husstander klagd på manglende renovasjon.

– Frp har stor forståelse for at byrådet hever kontrakten med et selskap som nærmest er konkurs og ikke har levert de tjenestene Oslo-folk har krav på, sier Skjervold.

Høyre og Frp Godtar prisøkning

Begge de borgerlige partiene støtter også en økning av renovasjonsavgiften i Oslo på drøyt fem prosent.

Frp forstår at byrådet øker prisen for at folk skal slippe søppelkaoset, sier bystyremedlem Tommy Skjervold (Frp). Foto: Privat
Frp forstår at byrådet øker prisen for at folk skal slippe søppelkaoset, sier bystyremedlem Tommy Skjervold (Frp). Foto: Privat

– Frp forstår at byrådet øker prisen for at folk skal slippe det søppelkaoset som har vært, sier Skjervold.

– Men med det støtter jo Frp at regningen sendes til folk flest, spør VårtOslo.

– Nei, men en midlertidig prisøkning er akseptabelt. Muligens var anbudet som ble godtatt priset for lavt. Det vet ikke Frp noe om. Vi har ikke vært en del av hverken det forrige byrådet, som inngikk avtalen med Veireno, eller det nåværende, som har håndtert avtalen, sier Skjervold.

Vil ha privat søppeltømming tilbake

Men både Frp og Høyre er klare på at de mener kommunal søppeltømming kun må være midlertidig. Trass de 30.000 klagene på manglende søppeltømming med privateide Veireno, er hverken Lae Solberg eller Skjervold enig i at det er en god løsning å gi kommunen permanent ansvar for renovasjon i Oslo.

– Høyre ser på byrådets løsning med kommunal renovasjon som en midlertidig ordning. På sikt må tjenesten igjen konkurranseutsettes. Det er ingen tvil om at private kan levere billigere og bedre tjenester, sier Lae Solberg.

– Slutt med skittkastingen!

Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i bystyret, mener dagens byråd må dele skylden med det forrige byrådet for dagens søppelkaos.
Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i bystyret, mener dagens byråd må dele skylden med det forrige byrådet for dagens søppelkaos.

De siste ukene har miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) gjentatte ganger gitt de borgerlige partiene skylden for Oslos søppelkaos. Kontrakten med det konkurstruede selskapet ble da også inngått mens Høyre satt i byråd med KrF og Venstre, og Lae Solberg var finansbyråd.

– Skittkastingen fra Miljøpartiet, Ap, SV og Rødt må slutte! I stedet må alle partier nå opptre ansvarlig og gå gjennom fakta i saken for å hindre at dette gjentar seg i fremtiden, sier Lae Solberg.

– Men du og ditt parti Høyre satt med byrådsmakt da kommunen inngikk kontrakten med Veireno rett før valget i 2015. Har ikke dere noe ansvar?

– Jeg har ingen problemer med å forstå at det kan ha blitt gjort feil den gang. Men det er trolig gjort en rekke feil også etterpå. Husk at det nåværende byrådet hadde ett år på seg til å forberede at Veireno tok over renovasjonen i en del av Oslo, og de har hatt en rekke muligheter til å rydde opp etter det. Nå må alle besinne seg, fakta må på bordet og samtlige partier slutte å skylde på hverandre, gjentar Lae Solberg.