Leder i Oslo Høyre Heidi Nordby Lunde under valgvaken til Høyre på Clarion Hotel Oslo. Nå vil Oslo Høyre undersøke grunnlaget for et byrådssamarbeid med MDG og sentrumspartiene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Leder i Oslo Høyre Heidi Nordby Lunde under valgvaken til Høyre på Clarion Hotel Oslo. Nå vil Oslo Høyre undersøke grunnlaget for et byrådssamarbeid med MDG og sentrumspartiene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Høyre vil snakke med MDG om mulighet for blågrønt byråd

Flertallet i Oslo Høyres representantskap gikk mandag kveld inn for sonderinger om et mulig blågrønt byråd med MDG, Venstre, KrF og Senterpartiet.

Publisert

Valgresultatet i Oslo åpner ikke bare for en rødgrønn konstellasjon med flertallspartiene Ap, MDG, SV og Rødt.

Oslo Høyres representantskap, som er fylkespartiets øverste politiske organ, øyner et håp om å komme til byrådsmakt gjennom et såkalt blågrønt bystyreflertall. Høyre, KrF, Venstre og Senterpartiet vil sammen med MDG også utgjøre et mulig flertall i bystyret. Riktignok et knapt flertall med 30 av 59 mandater.

— Forpliktelse overfor 93.000 velgere

Derfor vedtok representantskapet i Oslo Høyre mandag kveld å sondere mulighetene for byrådssamtaler med MDG og de tre sentrumspartiene.

— Vi har en forpliktelse overfor de 93.000 velgerne i Oslo som stemte på Høyre. En forpliktelse til å forsøke å få gjennomslag for Høyres politikk, sier byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) til VårtOslo.

Eirik Lae Solberg og Jan Tore Sanner intervjues av NRKs Lisbet Skei under Høyres valgvake i Oslo. Foto: Arnsten Linstad
Eirik Lae Solberg og Jan Tore Sanner intervjues av NRKs Lisbet Skei under Høyres valgvake i Oslo. Foto: Arnsten Linstad

— Jeg tror MDG kan få større gjennomslag med sentrumspartiene og Høyre enn i et rødgrønt byråd. Det vil også være bra for byen om fløypartiene mister den sterke innflytelsen de vil få, sier Solberg.

— Når du sier fløypartier, sikter du da til Rødt og SV?

— Ja, i rødgrønn sammenheng gjør jeg det. Men et blågrønt byråd vil kunne styre uavhengig av både FNB og Frp på ene siden, og Rødt og SV på den andre siden. I den situasjonen som er med rødgrønt styre, der SV og Rødt ligger an til å få avgjørende innflytelse på den politikken et rødgrønt byråd fører, så håper jeg MDG er villig til å se på Høyres invitt med nye øyne.

— Kan føre offensiv miljøpolitikk

Iløpet av denne uken skal Venstre og MDG ha samtaler om et mulig samarbeid. Men MDG er populære både til venstre og høyre i Oslo-politikken. Fredag skal nemlig samtalene og forhandlingene om et fortsatt rødgrønt byråd starte mellom Ap, SV og MDG.

Samtidig er de tre sittende byrådspartiene helt avhengige av Rødts støtte i bystyret for å ha styringsflertall.

— Vi inviterer MDG og sentrumspartiene for å undersøke mulighetene for et blågrønt byråd. Vi er selvfølgelig klar over at MDG har gått til valg på et annet alternativ. Men vi håper på at mulighetene for få å et blågrønt byråd, som kan styre uavhengig av fløypartiene, vil være interessant for MDG. Det kan gi et byråd som fører en offensiv miljøpolitikk, prioriterer kunnskap i skolen og valgfrihet i omsorgen, sier Eirik Lae Solberg.

Rødgrønne forhandler som planlagt

Men på rødgrønn side har ikke Arbeiderpartiet planer om noe annet enn et fortsatt byrådssamarbeid med MDG og SV, og Rødt som støtteparti. I en sms skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mandag at tiden frem mot 23. oktober, konstitueringsdatoen for det nye bystyret, er tidslinjen for Ap, SV og MDG følger i byrådsforhandlingene.

— Som byrådslederkandidat for alle de tre byrådspartiene ser jeg frem til å lede forhandlingene. Sammen har vi lovet velgerne våre fire nye år, og vi har fått tillit på ny, som vi skal forvalte på best mulig vis gjennom å snakke sammen i samme rom. Ikke gjennom media, skriver Raymond Johansen.

Leder av Oslo MDG, Einar Wilhelmsen, besvarte ikke VårtOslos henvendelser mandag kveld.

Powered by Labrador CMS