– Vi har ingen planer om endringer i eiendomsskatten, sier finansbyråd Robert Steen Foto: Bernt Sønvisen / Arbeiderpartiet
– Vi har ingen planer om endringer i eiendomsskatten, sier finansbyråd Robert Steen Foto: Bernt Sønvisen / Arbeiderpartiet

To bydeler i Oslo vest står for 43 prosent av eiendomsskatten på bolig i år

Boligeiere på Grünerløkka kan juble over i gjennomsnitt 1.425 kroner lavere eiendomsskatt i år. På Frogner må boligeiere derimot betale 526 kroner mer i eiendomsskatt. Se alle tallene (nederst).

Publisert Sist oppdatert

Eierne av en gjennomsnittlig Frogner-leilighet betaler nær 8.000 kroner i eiendomsskatt i 2018, mens en gjennomsnittlig leilighet på Grünerløkka koster halvparten så mye. Der betaler boligeierne i snitt litt over 4.000 kroner i skatt til kommunen.

Forklaringen er enkel – eiendomsskatten settes etter verdien på boligen. Ettersom boliger jevnt over er dyrere på vestkanten, blir det både høyere skatt og flere som bidrar til finansbyråd Robert Steens (Ap) bykasse.

– Selv Høyre foreslo eiendomsskatt

– Dette er det tredje året Oslo kommune skriver ut en moderat eiendomsskatt. Eiendomsskatten er vanlig i norske kommuner. Det er 366 norske kommuner som har eiendomsskatt, sier finansbyråden.

– Vi registrerte i budsjettforhandlingene i fjor høst at selv Oslo Høyre nå foreslår eiendomsskatt i sine alternative budsjetter. Det er med andre ord en bred erkjennelse av at skatten er nødvendig for å sikre finansieringen av et grunnleggende velferdstilbud i Oslo, sier Robert Steen til VårtOslo.

To vestkantbydeler står for nær halvparten av inntektene

Til sammen får det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet inn over 510 millioner kroner i eiendomsskatt på boliger i 2018. Aller mest bidrar boligeiere på Frogner og i bydel Vestre Aker. Boligeierne i de to vestlige bydelene står for over 220 millioner kroner av den samlede eiendomsskatten på bolig. I Vestre Aker må nær åtte av ti boligeiere betale eiendomsskatt.

Eiendomsskatten gjorde et kraftig hopp fra 2016 til i fjor. Men Ap, SV, MDG og Rødt ble i budsjettforliket enige om at bunnfradraget på boliger skulle økes. Det innebærer at boliger verdt under 4,6 millioner kroner slipper eiendomsskatt i Oslo. Ifølge Steen vil det fortsatt være et slikt bunnfradrag.

– Vi har ingen planer om endringer i eiendomsskatten, sier Aps finansbyråd, til VårtOslo.

Oslo indre øst betaler minst

I bydel Gamle Oslo er situasjonen en helt annen enn på vestkanten av byen. Der er færre enn hver tiende bolig omfattet av eiendomsskatten. Samlet bidrar Gamle Oslo, som har en høy andel fattige og innbyggere med minoritetsbakgrunn, med 1,2 prosent av Oslos samlede inntekt på eiendomsskatt. I snitt betaler boliger omfattet av eiendomsskatten i Gamle Oslo 4.356 kroner til kommunen i 2018.

Den laveste skatten i sentrumsbydelene finner man på Sagene. Her er gjennomsnittlig eiendomsskatt 3.263 per bolig. Men enda lavere er det sør for sentrum, i bydel Søndre Nordstrand. Her finner vi den laveste gjennomsnittlige eiendomsskatten på boliger i hele Oslo: 2.293 kroner i 2018.

Mest lønnsom er næringsskatten

Men det er ikke boligeierne som bidrar med mest eiendomsskatt. Inntektene fra skatt på næringseiendom i Oslo ligger på 957 millioner kroner i 2018. Samlet sett skriver kommunen ut 1.589.693.802 kroner, altså drøyt 1,5 milliarder, i eiendomsskatt fra bolig, næring og bruk i år.

Eiendomsskatten i Oslo 2018