�  Jeg er sjokkert dersom det rødgrønne byrådet nå forskjellsbehandler innbyggerne i Oslo. Loven må være lik for alle. Derfor må alle som urettmessig ble avkrevet eiendomsskatt for 2016 få tilbakebetalt, sier Høyres Eirik Lae Solberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
� Jeg er sjokkert dersom det rødgrønne byrådet nå forskjellsbehandler innbyggerne i Oslo. Loven må være lik for alle. Derfor må alle som urettmessig ble avkrevet eiendomsskatt for 2016 få tilbakebetalt, sier Høyres Eirik Lae Solberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– 55.800 boligeiere i Oslo må få tilbakebetalt eiendomsskatt for 2016, krever Høyre etter dom i Høyesterett

� Eiendomsskatt-dommen i Høyesterett er et sviende nederlag for Ap og det rødgrønne byrådet. De kan ikke tilbakebetale kun til de 3.400 som saksøkte kommunen, sier Høyres Eirik Lae Solberg.

Publisert

Høyesterett slår i sin dom fast at det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet og Oslo kommune brøt loven ved å innkreve eiendomsskatt for 2016. 3.400 privatpersoner saksøkte kommunen over eiendomsskatten. Men samlet har 55.800 huseiere betalt eiendomsskatt for 2016 til Oslo kommune.

Saken har gått gjennom både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett, før Høyesterett konkluderte med at kommunen har lov til å kreve inn eiendomsskatt, men at den ble krevd inn for sent for skatteåret 2016.

Uklart hvor mange som tilbakebetalt

— Dette er et sviende nederlag for Ap og det rødgrønne byrådet. Det er svært alvorlig at de svikter så grunnleggende at de blir dømt i Høyesterett. Dommen viser at Oslo politiske ledelse har vært uprofesjonelle og hastet gjennom en ulovlig eiendomsskatt i 2016, sier Høyres gruppeleder i bystyret og partiets byrådslederkandidat ved høstens valg, Eirik Lae Solberg til VårtOslo.

Høyre krever nå at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og finansbyråd Robert Steen (Ap) gjør det klart at over 55.000 boligeiere som betalte urettmessig innkrevet eiendomsskatt for 2016 får tilbake pengene sine. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Høyre krever nå at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og finansbyråd Robert Steen (Ap) gjør det klart at over 55.000 boligeiere som betalte urettmessig innkrevet eiendomsskatt for 2016 får tilbake pengene sine. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Selv om det var 3.400 personer med i gruppesøksmålet mot Oslo kommune, så er det reelle tallet på personer i Oslo som ble avkrevd eiendomsskatt urettmessig i 2016 langt høyere. Lae Solberg sier det realiteten dreier seg om 55.800 innbyggere.

— Nå er det er svært viktig at Aps byrådsleder Raymond Johansen snarest klargjør at alle 55.800 som har betalt eiendomsskatt i 2016, og ikke bare de som saksøkte kommunen, får pengene sine tilbake. Jeg er sjokkert over at byrådet holder muligheten åpen for å forskjellsbehandle innbyggere på denne måte. Alle som har betalt ulovlig innkrevd eiendomsskatt må få tilbakebetalt, krever Høyres byrådslederkandidat.

Dommen slår nemlig fast at de som deltok i gruppesøksmålet skal få tilbakebetalt skatten for 2016. Men det er uklart hva som skjer med alle andre innbyggere i Oslo som urettmessig ble avkrevet eiendomsskatt i 2016.

— Loven må være lik for alle

— Det er for tidlig å si noe om det. Vi må gå gjennom dommen, sier byrådssekretær Åsmund Strand Johansen til Aftenposten.

Uttalelsen om at ikke alle får tilbakebetalt får Høyres Eirik Lae Solberg til å se rødt.

— Jeg er sjokkert dersom det rødgrønne byrådet nå forskjellsbehandler innbyggerne i Oslo. Loven må være lik for alle, sier Høyre-toppen.

Ifølge Aftenposten vil det koste kommunen omlag 250 millioner kroner å tilbakebetale all eiendomsskatt urettmessig innkrevet for skatteåret 2016.

Selv om Oslo kommune ble frikjent på selve innføringen av eiendomsskatt og det høye bunnfradraget som gjør at nær 80 prosent av alle boligeiere slipper unna, står det i dommen fra Høyesterett at innkrevingen er nær en grense for hva som er akseptabelt bunnfradrag i loven, mener Lae Solberg.

— Dette viser at byrådet og kommunen har beveget seg helt i ytterkant av hva som er tillatt. Det er svært uklokt og kommunen, som bør holde seg godt innenfor rammene av lovverket. Oslo kommune bør ikke opptre helt ut mot kanten av loven, sier Eirik Lae Solberg.

— Har råd til å fjerne eiendomsskatten

Nå nærmer det seg høstens kommunevalg, og Høyre går til valg på å fjerne eiendomsskatten i Oslo. Men er det realistisk å få til? Og i så tilfelle hvor raskt mener dere at eiendomsskatten kan bli fjernet?

— Vi lover at vi skal fjerne eiendomsskatten i løpet neste bystyreperiode. Men hvor raskt er er avhengig av det økonomiske handlingsrommet i det enkelte budsjettåret. Men det skal ikke herske noen tvil om Høyre vil avvikle eiendomsskatten, sier Lae Solberg.

— Men har kommunen råd til det? Dette er jo en viktig inntektskilde for drift av kommunen.

— Eiendomsskatten er en usosial skatt som rammer boligeiere uavhengig av inntekt og betalingsevne. Oslo kommune har nå et større økonomisk handlingsrom. Det er to hovedgrunner til det; det går bedre i norsk økonomi, og den borgerlige regjeringen har endret inntekter i Oslos favør. Kommunen hadde nær en milliard i overskudd i fjor. Det betyr at det er rom for å fjerne eiendomsskatten, sier Lae Solberg.

Powered by Labrador CMS