� Nå kan folk bli med på turen seks ganger under Ibsenfestivalen. Første forestilling og tur er på lørdag, forteller skuespiller, dramatiker og regissør Nicolay Lange-Nielsen. Bak på bildet går husholdersken. Foto: Ole A. Madland
Henrik Ibsen står opp fra de døde. Bli med på hans daglige spasertur til Grand café
Under Ibsenfestivalen, som starter i Oslo til helga, kan publikum få et helt unikt innblikk i tankene til verdenshistoriens nest mest spilte dramatiker.
Årene Henrik Ibsen bodde i Arbins gate i Oslo, hadde han en fastlagt daglig rutine. Klokka 11.30 forlot han leiligheten og spaserte ned til Grand café på Karl Johans gate. Under Ibsenfestivalen, som starter på lørdag og varer til og med 19. september, kan publikum gjenoppleve, og delta på den verdensberømte dramatikerens spasertur i Oslo sentrum.
Henrik Ibsen var en gigantkjendis allerede i sin egen levetid. Og byens borgere fulgte ham med både beundring og ærefrykt der han flanerte i sine egne tanker ned til Grand hver dag.
Lytt til Ibsens innerste tanker
— Nå kan folk bli med på turen seks ganger under Ibsenfestivalen. Samtidig som de går etter Ibsen, kan de lytte til hans innerste tanker via en podcast, forteller skuespiller, dramatiker og regissør Nicolay Lange-Nielsen til VårtOslo.
— Nå gjør vi noe helt nytt og veldig spennende. Vi kobler bylivet i Oslos gater med både Ibsenfestivalen og Ibsenmuseet i Arbins gate. Dette er som en liten rosettasten, sier Lange-Nielsen.
Annonse
Både Nationaltheatret og Ibsenmuseet vil oppdatere sine nettsider slik at podcasten ligger klar lørdag klokka 11.30. Mens publikum blir geleidet av en tjenestepike kan folk gå bak Henrik Ibsen i Nicolay Lange-Nielsens skikkelse hele veien fra Ibsenmuseet i Arbins gate og ned til Grand på Karl Johans gate.
Ibsens Oslo har mange paralleller til dagens by
— Datidens Oslo var, som nå, preget av innflytting, byggeboom, spekulanter og grådige finansinstitusjoner og banker. Henrik Ibsen gjorde seg nok mange tanker rundt dette. Ibsens forfatterskap kretser jo blant annet rundt udødelige temaer som dobbeltmoral, fortielse og elitens maktbruk. Dette vil vi gi publikum et innblikk i under spaserturen, sier Nicolay Lange-Nielsen.
— Ibsen er verdens nest mest spilte dramatiker, etter Shakespeare, hvordan skal man få ungdom hektet på Ibsen?
— Da må vi slutte å behandle Ibsens stykker som museumsgjenstander. Og ikke bare lære barn og ungdom om Ibsen fordi han er Norges største dramatiker gjennom alle tider, men vise at hans verk har like stor verdi i dag. Ibsens temaer er jo egentlig brennaktuelle også i vår samtid.
— Vi må være mye mer ambisiøse
— Ved å frigjøre seg litt fra stykkene kan Ibsen tolkes på en ny måte. Problemstillingene i Ibsens stykker er jo minst like aktuelle i dag som da han levde for godt over 110 år siden, sier Lange-Nielsen.
— Litt flåsete sagt så omsetter Shakespeare årlig mer enn hele den britiske oljebransjen. Men her i Norge verdiges Henrik Ibsen kun med en håndfull stillinger som forvalter arven etter ham. Nå gir vi Edvard Munch et bygg på 14 etasjer i Bjørvika. Og det er flott! Men nå må vi være mye mer ambisiøse med merkevaren Henrik Ibsen også. Han er så viktig også i dag. Over hele verden, mener Lange-Nielsen.