Yasin Al-Lami  (til v.) og kameraten Modar Algayar  hadde pakket alt i en koffert for to dagers cruise med DFDS tur-retur København. Men 69-åriene ble nektet omordstigning i Oslo. Foto: Privat
Yasin Al-Lami (til v.) og kameraten Modar Algayar hadde pakket alt i en koffert for to dagers cruise med DFDS tur-retur København. Men 69-åriene ble nektet omordstigning i Oslo. Foto: Privat

69-åringene Yasin og Modar ble nektet reise med DFDS til København. De to er svært opprørte. Fergeselskapet legger seg flat

De to 69-åringene Yasin Al-Lami og Modar Algayar hadde gledet seg til todagers minicruise fra Oslo til København. Men etter å ha sjekket inn, ble pensjonistene nektet ombordstigning.

Publisert

Utstyrt med gyldig billett og legitimasjon møtte Yasin Al-Lami og kameraten Modar Algayar opp på brygga i Oslo 3. september. 69-åringene har tidligere reist samme turen, og som pensjonister flest ville de nyte en høsttur til København.

Med billetten sjekket de to inn og fikk utlevert boardingkort til DFDS-fergen. Alt var såre vel, til de to norske statsborgerne skulle gå ombord. Da ble de nektet adgang ombord i fergen. Ifølge fergeselskapets ansatte var det ikke tillatt å reise uten bagasje.

Rett fra sykehus til kaia

Både Yasin Al-Lami og Modar Algayar fikk boardingkort. Men ble nektet ombordstigning. Foto: Privat
Både Yasin Al-Lami og Modar Algayar fikk boardingkort. Men ble nektet ombordstigning. Foto: Privat

Yasin Al-Lami forklarte at han hadde sine klær og toalettsaker i Modar Algayars koffert. Årsaken er helseplager som gjør det vanskelig for Al-Lami å bære tungt.

Men forklaringen hjalp ikke. De to ble stående igjen på fergekaia.

— Min far ringte meg og var veldig opprørt, forteller Yassir Al-Lami.

Han forteller at faren kom rett fra en kontroll på sykehuset og hadde gledet seg til både fergeturen og å oppleve København sammen med den jevnaldrende kameraten Modar.

— De fikk slengt i ansiktet at kontrollørene ikke trodde at de skulle på to dagers cruise, siden de ikke hadde hver sin bag, forteller Yassir Al-Lami.

— Muslimer og avholdsmenn

Svigerdatter Siri Solberg er oppgitt over DFDS, og legger ikke skjul på at hun tror etnisitet ligger bak.

— Dette hører ingensteds hjemme i 2019. Her kommer to pensjonister, som forøvrig er avholdsmenn ettersom de er muslimer, og nektes å reise. Dette skal ikke skje, derfor er vi opptatt av å fortelle historien, sier Solberg til VårtOslo.

Da sønnen og svigerdatteren sendte en klage til DFDS i Norge, fikk de til svar at fergeselskapet vil bruke to til fire uker på å besvare klagen.

� Vi erkjenner blankt at det var feil av oss å avvise Yasin Al-Lami og Modar Algayar, sier vice president of communications i DFDS, Gert Jacobsen. Foto: DFDS
� Vi erkjenner blankt at det var feil av oss å avvise Yasin Al-Lami og Modar Algayar, sier vice president of communications i DFDS, Gert Jacobsen. Foto: DFDS

Men VårtOslo tok direkte kontakt med konsernledelsen ved DFDS-hovedkontoret i Danmark. Og nå beklager fergeselskapets toppledelse at de to 69-åringene ble nektet ombordstigning 3. september.

DFDS beklager: — Skulle ikke skjedd

— Vi har ingen regler om at passasjerer må reise med bagasje. Dette beklager DFDS på det sterkeste. Jeg har sjekket hva som skjedde og kan bekrefte at Yasin Al-Lami og Modar Algayar feilaktig ble nektet å reise med oss, sier vice president for communications i DFDS, Gert Jacobsen.

— Men hva var det som skjedde? Dette er to eldre menn som har en annen etnisk opprinnelse enn norsk. Men de er norske statsborgere. Er de blitt avvist på bakgrunn av etnisitet og hudfarge?

— Nei. Absolutt ikke. Vi erkjenner blankt at det er begått en feil. Men ingen avvises hos oss på bakgrunn av etnisitet. Husk at DFDS har hundertusener av reisende fra alle verdens land. Her er det begått en feil, og vi kan ikke annet enn å beklage. Det skulle ikke skjedd, sier DFDS-toppen til VårtOslo.

— Skulle bare mangle

— Foruten en beklagelse, hva vil DFDS gjøre for å bøte på det som er skjedd?

— De to herrene vil bli kontaktet av DFDS og selvsagt tilbudt en ny, gratisreise, sier Gert Jacobsen.

Når VårtOslo igjen ringer svigerdatter Siri Solberg, er hun ikke særlig overrasket over at DFDS beklager og erkjenner å ha begått en feil.

— Nei, det skulle bare mangle. Og det er på sin plass at DFDS beklager. Slikt skal ikke skje. Og derfor er det viktig at denne historien blir offentlig, sier Solberg.

Powered by Labrador CMS