� For Rødt er ikke dette en skjenkesak. Dette handler om at vi ikke kan svekke bydelenes lokaldemokrati og medbestemmelsesrett, sier Rødts gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud. Foto: Christian Vassdal

Rødt torpederer byrådets nye skjenkeregler. Lokalpolitikerne i bydelene skal fortsatt bestemme

Bydelspolitikerne i Oslo må selv få bestemme skjenketider i sitt nærmiljø, mener Rødt. Dermed er det ikke bystyreflertall for Ap/SV/MDG-byrådets forslag om nye skjenketider diktert fra rådhuset.

Publisert

— Dette handler om lokaldemokrati og bydelspolitikernes medbestemmelsesrett. Det er bydelspolitikerne som kjenner nabolaget sitt best. Rødt kommer ikke til å gå inn for svekkelse av bydelsutvalgene, sier Rødts gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud, til VårtOslo.

I dag møtte representanter for utelivsnæringen og bydelspolitikere fra Grünerløkka i bystyrets finanskomite for å fortelle om konsekvensene av byrådets skjenkeforslag. Blant dem var eieren av Grünerhaven ved Olaf Ryes plass.

Rødts gruppeleder Eivor Evenrud (til høyre), Frps rådgiver Lars Petter Solås, SVs finanspolitiker Ivar Johansen, leder av finanskomiteen Frode Jacobsen (Ap) og Venstres Toril Berge Flatabø (stående) før møtet med bydelspolitikere og restaurantnæringen. Foto: Arnsten Linstad

Underlige reaksjoner på sosiale medier

— Etter at jeg uttalte i VårtOslo at en times tidligere skjenkestans betyr kroken på døra for Grünerhaven har jeg fått mange underlige reaksjoner i sosiale medier. Men faktum er at vi er et spisested. Hvis vi må stanse alkoholservering klokken 22 vil vi nesten ikke få gjester på kveldstid. Årsaken er enkel - vi må ta oppgjøret allerede klokken 21. Det betyr at spisegjester som kommer ved 20-tiden får beskjed om at de har en time på seg. Ingen vil komme da, forklarte Silvia Fartum bystyrepolitikerne.

Grünerhavens eier Silvia Fartum og eier av Bar Fontes, Nadeem Asghar, møtte bystyrets finanskomite for å forklare de negative konsekvensene av det rødgrønne byrådets forslag til nye skjenkeregler i Oslo. Foto: Arnsten Linstad

— Hvorfor endre noe som fungerer bra?

— Som bydelspolitikere er det uaktuelt å tillate skjenking av alkohol ute ved Olaf Ryes plass til midnatt. Vi må ta hensyn til naboene. Dagens ordning med skjenkestans ute klokken 23 fungerer fint på Grünerløkka. Men med byrådets forslag blir vi tvunget til å enten velge klokken 22 eller midnatt. Vi skjønner ikke logikken her. Hvorfor endre regler for noe som vi lokalpolitikere, befolkningen og restaurant-næringen på Grünerløkka fint klarer på egenhånd, spurte Per Østvold (SV) bystyrets finanskomite i dagens møte.

Per Østvold (SV), Ragnar Leine (Rødt) og Marius Sjømæling (Ap) fra Grünerløkka bydelsutvalg. Foto: Arnsten Linstad

— Kan ikke synge utenfor Syng til midnatt

Det rødgrønne byrådets forslag er å endre skjenkereglene slik at for eksempel karaokestedet Syng ved Akerselva må stenge innendørs klokken 01 dersom de har uteservering til klokka 22. Eller de må søke om å få skjenke til midnatt ute og inne til klokken 03. Noe som er uaktuelt, ifølge lokalpolitikerne på Grünerløkka.

— Det er mange som liker å synge på Syng. Og enkelte liker å synge på vei hjem fra Syng. Men vi kan ikke la dem synge utenfor Syng til langt på natt, sa leder av Grünerløkka bydelsutvalg, Marius Sjømæling (Ap), lakonisk til finanskomiteen i bystyret.

Advokat Dag Fosse representerer fire utesteder i Oslo som rammes av det rødgrønne byrådets nye skjenkeregler. Foto: Arnsten Linstad

Tverrpolitisk enighet blant bydelspolitikerne

— Vi har et utmerket samarbeid både med Syng og andre serveringssteder i bydelen vår. Vi differensierer for eksempel mellom helg og ukedager når vi bestemmer skjenketidene på Grünerløkka. Og det er tverrpolitisk enighet i bydelsutvalget. Det håper jeg dere lar oss beholde, sa Sjømæling til bystyrets finanspolitikere.

Men problemstillingen med byrådets forslag til nye regler, som mange i utelivsbransjen og bydelspolitikere kaller stivbeinte og firkantede, gjelder ikke bare Grünerløkka. I dagens møte med bystyrets finanskomite var også utesteder i bydel Gamle Oslo og bydel Sagene nevnt som eksempler på at byrådets forslag vil slå uheldig ut.

Finanspolitikere trenger tid til å tenke

— Jeg representerer Soria Moria på Torshov som er et kultursted. I tillegg representerer jeg tre steder på Sørenga utstikkeren. Alle vil bli rammet negativt dersom byrådets skjenkeregler vedtas. Det virker som at næringstetaten i kommunen har fått gjennomslag for firkantede regler som gjør ting enkelt for etaten. Men det kan umulig være hensikten med nye skjenkeregler, sa advokat Dag Fosse på vegne av de fire utestedene.

Etter dagens møte med restaurantbransjen og bydelspolitikere bestemte finanskomiteen å utsette behandlingen av saken.

— Dette er ikke et arbeidsuhell, mener Høyre

— Høyre er helt klare på at vi ikke kan støtte byrådets skjenkeregler. Men det var et samlet arbeidsutvalg i komiteen som utsatte saken. Vi har en rekke spørsmål til byrådet om hva de egentlig har tenkt her. Men når Rødt sier de ikke vil støtte byrådet på et vesentlig punkt er jo det bra. Det betyr at byrådet ikke har flertall for å snikinnføre skjenkeretriksjoner på for eksempel Grünerløkka, sier nestleder Øystein Sundelin (H) til VårtOslo.

— Men kan dette ha vært et arbeidsuhell fra byrådets side. At de ikke forutså konsekvensene av sitt eget forslag?

— Nei, dette er ikke noe uhell. Dette er bevisst politikk fra det rødgrønne byrådets side. Først har næringsetaten ført saken i pennen for byrådet. Så har saken gått til byrådet. Deretter ut på bred høring før den gikk tilbake til Ap/SV/MDG-byrådet. Så har de avgitt sitt endelige forslag. Det kan ikke kalles et arbeidsuhell, sier Sundelin.

Nestleder i finanskomiteen, Øystein Sundelin (H). Foto: Privat

Prinsippsak og ikke skjenkesak, mener Rødt

Etter møtet snakket VårtOslo med Rødts gruppeleder Eivor Evenrud som ikke vil stemme for punktet i byrådets nye skjenkeregler der bydelsutvalgenes valgfrihet svekkes. Men Rødt-politikeren avviser bestemt at partiet nå er i ferd med å få en mer liberal skjenkepolitikk.

— Nei, nei. Rødt vil fortsatt ha en restriktiv alkoholpolitikk. Vi kommer til å stemme mot utvidede åpningstider i Oslo. Men denne saken er ikke en skjenkesak. Dette er en prinsipiell sak om lokaldemokrati. Vi vil ikke frata bydelsutvalgene deres medbestemmelsesrett, gjentar Evenrud.

SV sender skjenke-spørsmål til eget byråd

VårtOslo har skriftlig tilbudt både Ap og SV å kommentere byrådets forslag til nye skjenkeregler. Uten å ha fått annen kommentar enn at SV vil stille ett spørsmål til byrådet før partiet uttaler seg. SVs finanspolitiker i bystyret, Ivar Johansen, har sendt følgende spørsmål til Ap/SV/MDG-byrådet:

— Alle partier i bydelsutvalget ønsker at § 7 i forslaget til ny skjenkeforskrift må få denne tilføyelsen: «Videre kan bydelen i egne sentrumsdefinerte områder velge å la sentrumstid, jf. § 3 bokstav a), kun omfatte utvidet åpningstid inne eller ute.» Hva er byrådets vurdering av dette? spør Johansen.

Powered by Labrador CMS