Oslos tidligere ordfører Fabian Stang fotografert da han demonstrerte mot flytting av trikken fra Inkognitogaten til Skovveien på Frogner. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Fabian Stang tapte kamp på Oslo Høyres årsmøte. Overveldende flertall for å beholde trikken

De siste dagene har Fabian Stang og Oslo Unge Høyre satt sinnene i kok i hovedstaden. Ungdomspolitikerne og den tidligere ordføreren foreslo før årsmøtet i Oslo Høyre å fjerne trikken. Men det godtok ikke flertallet av delegatene.

Publisert

— Trikken går en lys fremtid i møte i hovedstaden. Selvsagt. Vi i er jo ikke Trondheim eller Stavanger heller, skriver Høyres tidligere miljø- og samferdselsbyråd Merete Agerbak-Jensen syrlig på sin Facebook-side.

Uttalelsen fra den tidligere miljøbyråden kom i det øyeblikket Oslo Høyres årsmøte med overveldende flertall stemte ned et forslag om å legge ned trikken i Oslo. Bak forslaget sto Oslo Unge Høyre, og de fikk støtte fra byens ordfører gjennom åtte år, Fabian Stang.

Forslaget fra Unge Høyre kom et knapt halvår etter at det ble besluttet å kjøpe inn 87 nye trikker fra det spanske selskapet Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA (CAF). En investering som koster kommunen og Sporveien tilsammen mellom sju og åtte milliarder kroner.

— Useriøst å kaste bort milliarder

Men allerede før årsmøtet i Oslo Høyre lørdag, var det klart at forslaget om å kvitte seg med trikken var kontroversielt. Fylkespartiets byrådslederkandidat, Eirik Lae Solberg, var blant dem som advarte mot å stemme for nedleggelse av trikken.

En av de gamle "italiatrikkene" på C.J. Hambros plass. Nå får Oslo snart de nye Urbos 100-trikkene. Foto: Arnsten Linstad

Det er etter mitt syn litt useriøst å kaste bort sju-åtte milliarder kroner som vi nettopp har bestemt oss for å investere, sa Lae Solberg til NRK sist uke.

— Jeg er tilhenger av trikken. Ikke av nostalgiske grunner men fordi trikken er den beste måten å frakte mange mennesker over korte avstander i indre by. Å erstatte trikken med buss vil føre til en kork av busser i sentrumsgater, skriver Eirik Lae Solberg på sin Facebook-side. 

Og da avstemningen ble gjennomført lørdag ettermiddag, måtte Unge Høyre og Fabian Stang konstatere at et overveldende flertall på Oslo Høyres årsmøte stemte for å beholde Oslo-trikken.

Powered by Labrador CMS