Utbyggingen av nye Jordal Amfi kan bli to år forsinket. Foto: Wikimedia Commons
Utbyggingen av nye Jordal Amfi kan bli to år forsinket. Foto: Wikimedia Commons

Næringsbyråden truer multinasjonale NCC med dagbøter hvis Jordal Amfi ikke står ferdig om ett år

� Jeg skal ha et møte med toppledelsen i NCC i nær fremtid. Det er helt uakseptabelt med ytterligere forsinkelser på Jordal, sier næringsbyråd Kjetil Lund (Ap).

Publisert

Nye Jordal Amfi vil bli ishockey-Oslos nye storstue. Men når? Etter vedtaket om byggingen av den nye arenaen, har prosjektet støtt på problemer. Opprinnelig skulle den nye hallen stå klar til bruk ved seriestart i år.  Etter anleggsoppstart ble det kjent at ferdigstillelse ville bli ett år forsinket grunnet forurenset grunn og Hovinbekken. Vassdraget var feilmerket i kartet da arbeidet med nye Jordal startet.

I mai i år ble det kjent at ferdigstillelsen ville bli ytterligere forsinket, faktisk ikke ferdig før til seriestart i 2020. I tillegg ble prosjektet betydelig dyrere enn tidligere beregnet.

Byråden krever oppvaskmøte med entreprenør

Siden mai har det vært sterke gnisninger mellom kommunale Kultur- og idrettsbygg og entreprenøren NCC rundt framdriften. Nå setter ansvarlig byråd, Kjetil Lund (Ap), foten ned og varsler at kommunen vil kreve dagbøter hvis det påløper ytterligere forsinkelser.

— Jeg har bedt om et møte med administrerende direktør i NCC-konsernet, Thomas Karlsson, for å forsikre meg om at NCC gjør det de kan for å ferdigstille nye Jordal så raskt det lar seg gjøre, sier byråden til VårtOslo.

Nærings- og eierskapsbyråd Kjeil Lund (Ap) vil nå ha klarhet i når NCC kan få ferdig nye Jordal. Foto: Arnsten Linstad
Nærings- og eierskapsbyråd Kjeil Lund (Ap) vil nå ha klarhet i når NCC kan få ferdig nye Jordal. Foto: Arnsten Linstad

Hvor og når møtet finner sted er foreløpig ukjent. Byråden ser ikke bort fra at han setter seg på flyet til Stockholm for å få et møte så raskt det lar seg gjøre.

— Nye Jordal er et veldig viktig prosjekt for Oslo. Derfor er det helt vesentlig å minne entreprenøren på hvilket ansvar de har for at prosjektet ferdigstilles så raskt som mulig, påpeker han.

Forsinkelser vil utløse dagsbøter

Siden nyheten om den ekstra utsettelsen i mai, har det vært stor uenighet mellom kommunen og entreprenørselskapet om hvor raskt det lar seg gjøre å ferdigstille ishallen.

Om det er mulig å få hallen klar til seriestart i september 2019 er derfor fortsatt helt i det blå.

— Slik det ser ut i dag, er det lite som tyder på at hallen vil stå ferdig før i 2020. Når det er sagt skal vi gjøre alt som står i vår makt for å kunne åpne hallen tidligere. Inkludert å benytte dagbøter ved ytterligere forsinkelser, sier Kjetil Lund.

Han understreker at kommunen forholder seg til tidligere avtale hvor ferdigstillelse var beregnet til september 2019. Skulle hallen ikke stå ferdig til da, vil det påløpe solide dagsbøter for hver dag som går uten et nytt Jordal Amfi.

Forsinkelse gir store konsekvenser

Den to år lange forsinkelsen får store konsekvenser både for Vålerenga Ishockey og andre aktører i det lokale idrettsmiljøet. Utsettelsen har allerede ført til at Vålerengas elitesatsing økonomisk var på vei mot stupet. Senere ble det klart at tre investorer kom på banen med friske midler.

Nå ligger det an til at Jordal Amfi kan bli klart til seriestart først i 2020. Illustrasjon: Hille Melbye Arkitekter/Kultur og idrettsbygg Oslo KF
Nå ligger det an til at Jordal Amfi kan bli klart til seriestart først i 2020. Illustrasjon: Hille Melbye Arkitekter/Kultur og idrettsbygg Oslo KF

Forsinkelsen bidrar til sterkt reduserte publikumsinntekter og tap av sponsorinntekter. Også treningsforholdene, både for elitesatsingen og breddelagene i klubben, er blitt vesentlig dårligere i anleggsperioden.

Det er heller ikke bare de med skøyter og kølle som har blitt skadelidende. Også andre daglige brukere av arealene på Jordal er skadelidende. Både Vålerenga Trolls og lokale fotballag sliter med å kunne tilby trenings- og kamparenaer til sine lag fordi kunstgressbanen er blitt anleggsområde.

Powered by Labrador CMS