� Jeg støtter opp om Folkeaksjonen nei til mer bompengers liste i Oslo, sier Cecilie Lyngby. Foto: Privat
� Jeg støtter opp om Folkeaksjonen nei til mer bompengers liste i Oslo, sier Cecilie Lyngby. Foto: Privat

Cecilie Lyngby får bot på 9.000 kroner etter kjør sakte-aksjon mot bommer

� Jeg har ikke bestemt meg for om boten vedtas. Men jeg erkjenner ikke straffeskyld, sier Cecilie Lyngby. Politiet mener hun brøt vegtrafikkloven under en kjør sakte-aksjon mot bommer i oktober.

Publisert

9.000 kroner i bot eller 18 dager i fengsel, står det i forelegget fra politiet i Oslo. Og dersom Cecilie Lyngby velger å ikke vedta boten, må hun møte i tingretten. Da øker boten til 11.000 kroner dersom Lyngby taper rettssaken.

— Jeg har ikke bestemt meg ennå. Det letteste er selvfølgelig å vedta boten og betale 9.000 kroner. For deretter å fokusere på det som er viktig, nemlig kampen mot økte bompenger, sier Cecilie Lyngby til VårtOslo.

— Jeg vedtar ikke straffeskyld

— Men dersom jeg ender med å vedta boten, er det ekstremt viktig for meg å få skriftlig at jeg faktisk ikke vedtar straffeskyld. Og jeg vil ha det klart og tydelig presisert at jeg ikke forfølger saken videre kun av praktiske grunner. Jeg mener jo at jeg ikke gjorde noe galt eller ulovlig, presiserer Cecilie Lyngby.

Fotografi av forelegget på 9.000 kroner som politiet har sendt til Cecilie Lyngby.
Fotografi av forelegget på 9.000 kroner som politiet har sendt til Cecilie Lyngby.

Det er nettstedet Ja til bilen i Oslo som først publiserte nyheten om at Cecilie Lyngby er bøtelagt etter kjør sakte-saksjonen mot økte bompenger.

Årsaken til boten er at hun i begynnelsen av oktober i år ledet hun en kjør sakte-aksjon mot bommer og økte bompenger i Oslo. Aksjonen, i regi av organisasjonen "Ja til miljø, nei til økte bompenger", var meldt inn til politiet på forhånd. Og Lyngby bedyrer at hun ga de andre aksjonistene klar beskjed om at de ikke skulle holde seg i venstre kjørefelt på E 6 fra Olavsgård inn mot Oslo. Aksjonistene skulle kun kjøre sakte i høyre felt og ikke hindre øvrig trafikk, har Lyngby tidligere forklart.

Cecilie Lyngbys advokat, Thomas Klevenberg. Foto: Privat
Cecilie Lyngbys advokat, Thomas Klevenberg. Foto: Privat

Men på Alnabru i Oslo ble Cecilie Lyngby likevel stanset av politiet. Angivelig fordi enkelte aksjonister lenger bak skulle ha hindret en ambulanse i å komme frem på E6 sørover mot Oslo. Lyngby ble fratatt førerkortet på stedet. Men hun fikk tilbake førerkortet igjen få dager senere. Da kom imidlertid beskjeden fra politiet at de vurderte å bøtelegge henne for brudd på vegtrafikklovens bestemmelser om å vise varsomhet og aktsomhet i trafikken.

— Det viktigste er nisselue-demonstrasjonen

Har nisse-demonstrasjon utenfor Rådhuset i dag.
Har nisse-demonstrasjon utenfor Rådhuset i dag.

— Vi bestrider at hun har vært til hinder for annen trafikk, eller at hun har brutt loven. Cecilie Lyngby kan ikke straffes for hva andre eventuelt gjorde. Hun hadde før aksjonen en god dialog med politiet, og forklarte at demonstrasjonen skulle følge lover og regler, sa Lyngbys advokat Thomas Klevenberg til VårtOslo.

— Nå må jeg tenke meg om før jeg bestemmer om boten vedtas eller ikke. Det aller viktigste nå er nisselue-demonstrasjonen mot økte bompenger i Borggården ved Rådhuset torsdag, sier Cecilie Lyngby.

— Jeg håper så mange som mulig møter opp med røde nisseluer. Så skal vi ha en annerledes demonstrasjon med pepperkaker og gløgg, avslutter bomaksjonisten.

 

Powered by Labrador CMS