Konsernsjef i Skanska, Ståle Rød og administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen. Foto Statsbygg / Trond Isaksen

Klart for rehabilitering av høyblokka i regjeringskvartalet. Prislapp på over en milliard

Ingeniør F. Selmer oppførte på slutten av 1950-tallet høyblokka i regjeringskvartalet. Nå er det samme firma, men under navnet Skanska, som skal rehabilitere bygget.

Publisert

Terrorbombingen 22. juli ødela store deler av høyblokka i regjeringkvartalet. Men bygget ble stående. Nå starter snart rehabiliteringen, som har en estimert kontraktsverdi på 1.05 milliard kroner.

— Symbolsk gjenreising etter terror

Tidligere i år ble det besluttet at 22. julisenteret skal holde til i høyblokka når bygget er ferdig rehabilitert. I tillegg skal det lages plass til omlag 480 ansatte.

— Dette er et prosjekt med stor nasjonal betydning. Vi er både stolte og ydmyke over å ha blitt valgt til å bygge opp hovedbygget for regjeringen, som et symbol på en gjenreisning etter en av norgeshistoriens største terrorangrep, sier konsernsjef i Skanska, Ståle Rød, i en pressemelding.

Terroren rammet Norge. Politiet i arbeid utenfor høyblokka etter terrorhandlingene mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.

Bygget skal refundamenteres og bygningens hovedbæring skal forsterkes. Fasadene skal rehabiliteres innenfor gjeldende vernehensyn, og hovedtrapperommet over 2. etasje skal bevares. I tillegg skal alle tekniske anlegg skal skiftes ut.

Picasso-verk i trappeløpet

Mange kjenner til kunstverket på utsiden av den lave Y-blokka, som er planlagt revet. Men Pablo Picasso og Carl Nesjar utsmykket også innsiden av blant annet høyblokka.

—  Trappeløpet i Høyblokken har særegen kunst, det er sandblåste kunstuttrykk i betongkonstruksjonen. Det er Carl Nesjar, sammen med andre kunstnere som Pablo Picasso, Inger Sitter og Kai Fjell, som står bak, forteller administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

— Det har også en litt spesiell betydning for Skanska, at vi skal rehabilitere Høyblokken som vi selv bygget for ca. 60 år siden, uttaler Ståle Rød.

Da høyblokken i sin tid ble oppført i slutten av 1950-årene, var det under Ingeniør F. Selmer som i dag er Skanska. Og da Høyblokken skulle renoveres på 1990-tallet, gikk igjen oppdraget til Selmer.

Powered by Labrador CMS