To enslige sjeler følger høstens første bystyremøte fra galleriet. I tre år har denne salen hatt rødgrønt flertall. Men ett år før valget er det helt jevnt på målinger mellom de rødgrønne og den borgerlige blokken. Foto: André Kjernsli
Mot valgthriller i Oslo neste år. Byen var blå i vår og rødgrønn i høst, viser målinger
I mai kunne de borgerlige partiene i Oslo hygge seg med at byen var farget blå i en meningsmåling. Men ett år før valget viser ny måling rødgrønt flertall med knappest mulig margin.
Dersom det hadde vært kommunevalg på vårparten i år, ville Høyre, Frp, Venstre og KrF tatt over byrådsmakten i Oslo, viser målinger utført av Respons for VG. Men det samme byrået har gjort en måling i september som viser at Oslo nå, med knappest mulig margin, ville blitt rødgrønn. Og trolig fortsatt hatt Ap/SV/MDG-byråd. Forutsetningen ville vært at Rødt, på samme måte som i inneværende periode, ville gitt byrådsleder Raymond Johansen (Ap) et styringsflertall i bystyret.
Ap fortsatt langt under 2015-resultatet
På den siste målingen fra Respons gjør imidlertid ikke Arbeiderpartiet det særlig bra. Raymond Johansens partifeller får bare 25,5 prosents oppslutning. Men det er likevel en oppgang på litt over tre prosentpoeng fra katastrofemålingen på 22,3 prosent i mai. Det er hele 10 prosentpoeng lavere enn ved de rødgrønnes valgseier i 2015. Da fikk Ap 32 prosent av stemmene i hovedstaden.
I den siste målingen, som er tatt opp i perioden fra 29. august til 3. september i år, er det SV som skiller seg ut mest blant de rødgrønne med 9,9 prosent oppslutning. Dersom dette hadde vært et valgresultat, ville partiet doblet sitt antall mandater i bystyret, fra dagens tre representanter til seks fast møtende. Miljøpartiet ligger forholdsvis stabilt på både målingen fra mai og nå i høst. MDG får 7,8 prosent oppslutning i september, og ville endte opp med fem bystyrerepresentanter. Det samme antallet MDG fikk ved valget i 2015.
MIljøpartiets stabilitet er interessant av flere grunner. Partiets miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg får mye medieoppmerksomhet, uten at det ser ut til å slå ut hverken positivt eller særlig negativt for partiet. Ved valget i 2015 fikk MDG for mange svært overraskende over åtte prosent av stemmene i Oslo. Og endte i et trepartibyråd med SV og Ap. Men tallene, både fra målingen i mai og i høst, viser at MDG har etablert seg som et hovedstadsparti med forholdsvis trofaste velgere.
Det er først og fremst Arbeiderpartiet som sliter og ligger under resultatet fra 2015. Selv om partiet i den siste målingen går opp fra 22,3 til 25,5 prosent oppslutning, ville Ap mistet hele fem representanter i bystyret hvis høstmålingen ble valgresultatet. Det betyr at Ap ville fått 15 plasser i bystyret, mot dagens 20 plasser. Likevel ville SV og Rødts fremgang sikret rødgrønt flertall.
Rødt fortsetter å gjør bedre målinger enn det forholdsvis sterke resultatet på fem prosent ved valget i Oslo i 2015. På den siste Respons-målingen får Rødt 6,9 prosent oppslutning i hovedstaden. Noe som ville gitt partiet fire plasser i bystyret. I mai var Rødt sogar nesten oppe i ni prosent oppslutning i Oslo.
Høyre størst, men ikke stor nok til byrådsmakt
På borgerlig side går Høyre tilbake både fra valget i 2015 og målingen tatt opp i mai i år. Nå får Høyre 28,5 prosent oppslutning mot 31,8 ved valget for tre år siden. Dermed ville partiet mistet to av dagens 19 representanter i bystyret hvis målingen fra september hadde vært valgresultatet. Men Høyre er nå helt klart Oslos største parti.
Fremskrittspartiet gjorde et dårlig valg i Oslo for tre år siden med bare seks prosent oppslutning. Men i begge målingene i 2018 vokser Frp i Oslo. På Respons-målingen VG publiserer i september får Carl I. Hagen et co en oppgang, og får tillit fra 9,4 av Oslos velgere. Det ville ført til at bystyregruppen gikk fra fire til seks representanter i bystyret. Men Høyre og Frp ville samlet kun hatt 23 av de 30 som trengs for å danne et styringsdyktig byråd.
Selv med støtte fra Venstres fem representanter og KrFs ene, ville den borgerlige blokken endt opp med 29 representanter, ifølge Respons-tallene. Det er akkurat en representant for lite til å kunne ta tilbake makten i Oslo dersom målingen var valgresultatet.
Ett år før valget tyder derfor alt på en valgthriller av de helt sjeldne i landets hovedstad. Et svekket Ap har såvidt byrådsgrepet om Oslo med et knapt rødgrønt flertall i samarbeidspartiene SV, MDG og Rødts oppslutning.
Rødt får 6,9 prosent oppslutning på septembermålingen til Respons, og i målingen i mai oppnådde partiet å få tillit fra nær ni prosent av Oslos velgere. Det er SV og Rødts sterke resultater som sikrer et rødgrønt flertall i Oslo, hvis man legger Respons-tallene til grunn.
Rødgrønne frir til velgerne med ekspansivt budsjett
Men de borgerlige halser like bak i den siste målingen. Kun ett mandat skiller mellom borgelig og rødgrønn side. Dermed er det, ett år før valget, i praksis dødt løp, og umulig å forutsi noe som helst.
Den 26. september legger det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet frem sitt forslag til Oslobudsjett. I det budjettforslaget kan finansbyråd Robert Steen (Ap) legge inn over to ekstra millarder kroner av regnskapsoverskuddet fra 2017. Aldri har et byråd hatt mer penger å bruke enn det sittende Ap/SV/MDG-byrådet. Alt tyder på at det blir et valgkampbudsjett der de tre partiene og Rødt gjør alt de kan for å fri til byens velgere. Oslobudsjettet for 2019 kommer til å være spekket med rødgrønne hjertesaker.