Lastebil som et slags naust på Langkaia på vestsiden av Bjørvika. Her ligger vinterlandsbyen SALT med konsertområde som har plass til 5.500 personer. I tillegg finner du blant annet sauna, langhus og flere kunstinstallasjoner. Foto: Salt Art & Music/Erlend Lohne

Åpningsfest for alle. Miljøhovedstaden Oslo åpnes med gratis-konserter i helgen

Fredag blir det gratis åpningsfest for innbyggerne i årets europeiske miljøhovedstad. Gjennom helgen kan folk delta på mange ulike arrangementer og konserter i vinterlandsbyen SALT på Langkaia.

Publisert

Mens ordfører Marianne Borgen (SV) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fredag er vertskap for dronning Sonja, kronprins Haakon og en lang rekke andre notabiliteter på åpningsseremoni i Oslos rådhus, kan folk flest tjuvstarte miljøhovedstad-festen i vinterlandsbyen SALT allerede klokka 16.

SALT er egentlig en nomadisk og enorm kunstinstallasjon som nå gjester Oslo i anledning statusen som europeisk miljøhovedstad.

Europeisk miljøhovedstad

  • ble startet av EU i 2010 og hvert år utropes en ny by til å være europeisk miljøhovedstad
  • to tredjedeler av Europas befolkning bor i byer
  • urbaniseringen fører til at de største klima- og miljøutfordringene finnes i byene
  • modellen for miljøhovedstadsåret i Oslo er dugnad og samskaping
  • nesten 170 samarbeidspartnere bidrar iløpet av 2019
  • 350 egenfinansierte arrangementer er med i programmet

Utendørsscene med plass til fem tusen

Men SALT er også mye mer enn bare kunst. Foruten en konsertarena med plass til 5.500 tilskuere, er det ulike bygg og badstuer som kan brukes, og samtidig er kunstverk.

Til høyre, i rosa, ser du Oslos gamle havenlager. Rett utenfor ligger Langkaia med vinterlandsbyen SALT. Hele helgen er det åpent med massevis av arrangementer for Oslos innbyggere. Illustrasjon: www.salted.no

Men som nevnt, mens notabilitetene ikke er ferdige i rådhuset, kan folk allerede klokka 16 oppleve musikk med DJ-skolen i Bazaar-teltet på Langkaia. DJ-kollektivet Oh Mama! Crew er seks damer som holder til i Oslo, og driver DJ-skolen i samarbeid med Oslo Røde Kors-sentrene Café Condio og Orkis.

Utsikt til operaen

Og akkurat når man har fått en passe dose musikk, kommer notabilitetene fra Oslos rådhus også til Langkaia og vinterlandsbyen SALT for å offisielt åpne festen klokka 17.30. Da er det først åpning ved byrådsleder Raymond Johansen, før det blir en mini-konsert med norsk-sørafrikanske Noziwe.

Rett utenfor Oslo gamle havnelager, med utsikt til Operaen (det hvite bygget) i Bjørvika, ligger vinterlandsbyen SALT (ringet inn i rødt). Foto: www.salted.no

Noziwes stil beskrives som når soul og jazz møter flamenco. Deretter går det egentlig slag i slag utover både fredagskvelden og resten av helgen. Det allsidige åpningsprogrammet inneholder blant annet gratiskonsert med Ingrid Olava.

Gratis billetter må hentes

I anledning året som europeisk miljøhovedstad har Oslo fått sitt eget frimerke. Foto: Christian Boger

Merk at konserten med Ingrid Olava klokka 21 fredag både har aldersgrense 18 år, og krever billett. Men billettene er gratis og innløses ved et eget infopunkt inne i vinterlandsbyen SALT. Dette gjelder også de øvrige konsertene resten av helgen.

Dersom du er skikkelig treig og ikke har skaffet deg billetter, vil uavhentede billetter legges ut rett ved infopunktet før konsertene. Tidspunkter og steder der det er drop-in-kø vil også bli opplyst om av folk ved infopunktet, lover arrangøren.

Lørdag spiller blant andre Daniel Kvammen og det arrangeres en rekke debatter og ulike workshops tidligere på dagen. Det samme skjer gjennom søndagen. Mange arrangementer for både store og små gjennom hele helgen finner du i programmet på Miljøhovedstadens hjemmeside.

Powered by Labrador CMS