� Jeg er jo Vålerenga-tilhenger, og alle som har vært på Vålerenga-kamper vet hvilken betydning St. Hallvard har, sier leder i Oslo KrF, Espen Andreas Hasle, og viser frem sitt nye visittkort. Foto: Vegard Heldal / Oslo KrF

— Ny logo forflater Oslos gamle byvåpen med St. Hallvard, advarer KrFs fylkesleder

I kvelden vedtar bystyret ny, omdiskuterte logo for Oslo. � Jeg forstår at det må ryddes opp i en logo-jungel, men frykter for fremtiden til det flotte byvåpenet med St. Hallvard, sier Espen Andreas Hasle (KrF).

Publisert

Kristelig Folkepartis førstekandidat ved høstens valg i hovedstaden stiller for anledningen med nytt visittkort med tittelen St. Hallvards mann.

— For det første er jeg jo som KRFer selvfølgelig St. Hallvards mann. Han er jo både skytshelgen for kristne verdier og for Oslo by, sier Espen Andreas Hasle til VårtOslo.

— Sjelløs, fjottete gnom

— Dernest er jeg opptatt av at St. Hallvard også er et symbol for Oslo, og kanskje særlig for de som faller utenfor og trenger ekstra hjelp og støtte, forklarer Hasle og viser frem det nye visittkortet.

Den nye logoen for Oslo kommune ble presentert til store protester i fjor sommer. Men onsdag kveld vedtar bystyret at den skal tas i bruk. Riktignok presiseres det at det gamle byvåpenet fortsatt skal brukes i høytidelige sammenhenger. Illustrasjon: Oslo kommune

Krfs fylkesleder er ikke den eneste som frykter sagnet og historien om bondesønnen Hallvard Vebjørnsson blir svekket når bystyret onsdag kveld vedtar at en ny, og forenklet versjon av byvåpenet skal pryde kommunens brev og virksomheter.

— Nå ser St. Hallvard ut som en sjelløs, fjottete gnom. Dette forslaget er ren idioti og må stanses. Jeg har opp gjennom årene samlet et trettitalls historiske bilder av St. Hallvard, og dette forslaget er ikke i nærheten av å ligne på noen av dem, sa Oslo-forfatteren, byvandreren og historieformidleren Leif Gjerland til VårtOslo da forslaget ble lansert i fjor.

Oslo kommune har over 200 visuelle uttrykk. Mange kommunale virksomheter har hver sin logo, og det vil bystyret rydde opp i ved å vedta ett visuelt uttrykk for hele kommunen. Illustrasjon: Oslo kommune

I den nye logoen er trellkvinnen, som ligger ved Hallvards føtter, fjernet. I sagnet ble Hallvard drept da han forsøkte å redde en uskyldig trellkvinne fra tyverianklager. Kvinnen og hennes ufødte barn ble også drept.

I Oslos byvåpen er St. Hallvard avbildet med tre piler i den ene hånden. Disse pilene representerer de tre livene som ble tatt. I den andre hånden holder han en møllestein. Denne steinen ble brukt i et forsøk på å senke liket av Hallvard.

Fjernes fra brevhode

— Jeg skjønner at man med over ulike 200 logoer i kommunen må rydde opp. Men jeg advarer mot at byvåpenet forsvinner helt. Sagnet om bondesønnen Hallvard som måtte bøte med sitt eget liv da ha forsøkte å redde en trellkvinne fra å bli drept, er en sterk historie og har mye symbolikk. Oslo skal være en by der vi tar vare på de svakeste, sier Espen Andreas Hasle.

St. Hallvard med tre piler i venstre hånd, møllesteinen i den andre og den drepte trellkvinnen ved sine føtter. Illustrasjon: Oslo kommune

Nå er strengt tatt ikke byvåpenet i Oslo et ekte byvåpen, men et seglbilde fra middelalderen, hevder enkelte eksperter. Uansett brukes begrepet byvåpen om seglet med St. Hallvard og trellkvinnen. Når bystyret vedtar den nye designmanualen, blir byvåpenet fjernet som brevhode på kommunens brev. Også ulike skilt ved kommunens virksomheter vil erstatte byvåpenet med den nye logoen.

Les også: Endelig er det bestemt. Grünerløkka får ny flerbrukshall. Alle hjerter gleder seg

Byvåpen ved høytideligheter

Men helt borte blir likevel ikke St. Hallvard og trellkvinnen. I sakspapirene fra byrådet til bystyret nevnes eksempler på når det gamle byvåpenet fortsatt skal brukes:

— I høytidelig og tradisjonsrik kontekst, som eksempelvis høytidelige mottagelser og
seremonier, ordførerens representasjon, kulturminnemarkeringer og grunnlovsmarkeringer. Og ved kunstneriske og historiske gjengivelser, eksempelvis diplomer, plaketter,
jakkemerker, kumlokk, bannere og faner, står det i sakspapirene som følger innstillingen fra byrådet.

Powered by Labrador CMS