Venstres gruppeleder i bystyret Hallstein Bjercke (t.v) sammen med partifelle Marit Vea. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Venstre og MDG møtes iløpet av uka for å diskutere samarbeid i Oslo

� Venstres mål er et tettere og bedre samarbeid med MDG, sier Hallstein Bjercke (V). Før Miljøpartiet møter sine byrådspartnere Ap og SV, skal MDG ha samtaler med Venstre denne uka.

Publisert

De tre byrådspartiene Ap, SV og MDG har i fire år måttet hente støtte fra Rødt i både budsjettet og en rekke andre større saker i Oslo bystyre. Men nå kan handlingsrommet åpne seg og endres i den kommende fireårsperioden.

Venstre sitter nemlig med fire mandater i bystyret, som kan gjøre de tre rødgrønne byrådspartiene mindre avhengige av Rødt. I perioden som avsluttes når det nytt bystyre konstitueres i oktober, kan det være et byråd som tiltrer med en samarbeidsavtale med Venstre som styringsgrunnlag.

Venstre med fem krav

— Jeg ville ikke spekulere i hva som kommer. Men allerede i juni ble jeg overrasket over at det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet ikke tok initiativ til et samarbeid om revidert budsjett, sier Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke til VårtOslo.

Bjercke sikter til det forsmedelige nederlaget byrådet gikk på da Rødt sikret bystyreflertall for å kutte 25 millioner kroner fra budsjettet til prestisjeprosjektet Oslo som europeisk miljøhovedstad, i tillegg til et kutt på 20 millioner kroner i tilskuddsordningen «klimavennlige jobbreiser».

De fire som utgjorde et borgerlig byrådsalternativ før valget: Espen Andreas Hasle (KrF), Eirik Lae Solberg (H), Aina Stenersen (Frp) og Hallstein Bjercke (V) før valget. Men nå ser både KrF og Venstre til MDG. Foto: Arnsten Linstad

— Men det som er sikkert er at jeg som gruppeleder og fylkesledelsen i Oslo Venstre skal ha samtaler med MDG iløpet av denne uka, sier Bjercke.

I Aftenposten fremmer også Venstre og Hallstein Bjercke fem "krav": Mer ressurser til skolen og fredning av fritt skolevalg, reduksjon i kollektivprisen, "grønnere byutviklingspolitikk", at private skal få slippe til i de kommunale tjenestene og reduksjon av det Venstre omtaler som "den unødvendig eiendomsskatten".

— MDG, Høyre og sentrum har flertall

— Grønne og liberale partier som samarbeider kan utgjøre en motvekt til ekstreme fløypartier. Vi kan sammen få til pragmatiske og gode løsninger, mener Venstres gruppeleder i bystyret før samtalene med MDG.

KrFs fylkesleder og bystyrepresentant Espen Andreas Hasle med visittkortet der han understreker at han er Oslos mann. Foto: Vegard Heldal / Oslo KrF

KrFs nyvalgte bystyrerepresentant og gruppeleder Espen Andreas Hasle, som også er fylkespartileder i Oslo, er spent på hva som kommer ut av samtalene mellom Venstre og MDG. Og påpeker at det finnes et alternativt flertall i det nye bystyret som konstitueres.

Samlet utgjør nemlig Høyres 15 mandater, MDGs 9, Venstres 4, KrF 1 og Sp 1 det magiske flertallet på 30 av 59 mandater i bystyret.

— Høyres vei til byrådsmakt kan gå gjennom et samarbeid med MDG og sentrumspartiene KrF, Venstre og Senterpartiet, sier Hasle til VårtOslo.

— Godt alternativ for byen

Valgresultatet for Oslo åpner for en slik løsning, mener KrF-politikeren.

— MDG har mer å hente i sentrum enn i samarbeid med fløypartiene SV og Rødt, sier Espen Andreas Hasle.

— Men er det realistisk at MDG bryter byrådssamarbeidet med Ap og SV for å snu seg til en konstellasjon med Høyre, Venstre, KrF og Sp?

— Jeg er helt sikker på at det er realistisk for oss fire i Venstre, Høyre, Sp og KrF. Sentrum har styrket seg i dette valget. Og et samarbeid mellom oss fire og MDG ville vært et veldig godt alternativ for byen, mener Hasle.

—Derfor ser jeg frem til hva som kommer ut av samtalene mellom Venstre og MDG, sier KrFs fylkesleder.

Raymond Johansen: — Forhandler ikke i media

Frem til nå har ikke byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kommentert Venstres flørt med byrådspartner MDG. Men mandag ettermiddag svarer Johansen i en sms:

— Oslo MDGs kontakt med Oslo Venstre avklarte jeg som byrådsleder forrige uke. Dette er kun en naturlig respons på Venstres gjentatte initiativ gjennom mediene, skriver byrådslederen.

En svært fornøyd Raymond Johansen etter at de rødgrønne partiene Ap, SV og MDG var blitt enige om byrådserklæring i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

— Kontakten dreier seg ikke om noen form for forhandlinger mellom Oslo MDG og Oslo Venstre. Det er våre tre byrådspartier som skal forhandle. Vi har dialog med Rødt som har vært vårt støtteparti, skriver Raymond Johansen.

Byrådslederen understreker at tiden frem mot 23. oktober, konstitueringsdatoen for det nye bystyret, er tidslinjen for Ap, SV og MDG i byrådsforhandlingene.

— Som byrådslederkandidat for alle de tre byrådspartiene ser jeg frem til å lede forhandlingene. Sammen har vi lovet velgerne våre fire nye år, og vi har fått tillit på ny, som vi skal forvalte på best mulig vis gjennom å snakke sammen i samme rom. Ikke gjennom media, skriver Raymond Johansen.

Powered by Labrador CMS