Høyres toppkandidat Eirik Lae Solberg og pressesjef Rune Dahl studerer valgtallene under valgvaken. Foto: Arnsten Linstad

Høyres Eirik Lae Solberg: - Skulle gjerne snakket mindre bom og mer skole

Høyre er igjen Oslos største parti. Men må likevel forberede seg på fire nye år i opposisjon i bystyret etter at de rødgrønne fortsatt har flertall i hovedstaden.

— Det er ikke tvil om at bompenger har dominert for mye, sa Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg allerede da valgdagsmålingen var klar rett etter klokken 21 mandag kveld.

Oslo Høyre var samlet til valgvake i Clarion hotell i Bjørvika, og mot slutten av valgkampen hadde det rødgrønne flertallet krympet i den siste meningsmålingen for hovedstaden. Det åpnet for håp blant borgerlige Oslo-politikere.

Må bli enige om ny byrådsplattform

Men ganske raskt ble det klart at Oslo er rødgrønn også de fire neste årene. Tross Arbeiderpartiets kraftige tilbakegang på 11,9 prosentpoeng. Raymond Johansen og Ap har gått fra 32 prosent oppslutning i 2015 til 20,1 prosent i 2019-valget. Men MDG fosset frem fra 8,1 prosent til 15,2 samtidig som SV og Rødt fikk henholdsvis 9,1 prosent og 7,2 prosent oppslutning.

Bildet er ikke fra et vekkelsesmøte, men fra MDGs valgvake i Oslo og viser reaksjonene etterhvert som resultatene strømmer inn. Foto: Erik Holland Haukebø

Dermed er det duket for fortsatt rødgrønt byråd i Oslo. Men de tre byrådspartiene Ap, SV og mDG må bli enige om en ny byrådsplattform ettersom styrkeforholdet partiene i mellom er betydelig endret. I tillegg er de tre fortsatt avhengige av Rødts støtte for å kunne danne byråd i fire nye år. Det betyr også nye forhandlinger med Rødt.

— Vi lokalpolitikere skulle jo ønsket at vi kunne snakket mer om kunnskap i skolen og valgfrihet i eldreomsorgen, sa Høyres Eirik Lae Solberg allerede tidlig på valgkvelden.

Nå endte Høyre på 25,4 prosent oppslutning i årets Oslo-valg. Det betyr at partiet får 14 plasser i bystyret. Men er en tilbakegang på 6,4 prosentpoeng. Når de borgerlige samarbeidspartiene Venstre, KrF og Frp heller ikke gjorde noe godt valg, blir det fire nye år i opposisjon i landets hovedstad.

To nykommere i bystyret

Frp mister en plass i bystyret, og får tre mandater etter en valgoppslutning på 5,3 prosent. Det er en tilbakegang på 0,7 prosentpoeng for Frp. Venstre gikk tilbake 1,1 prosentpoeng i Oslo og ender på 5,8 prosent oppslutning. Dermed holder Venstre sine fire bystyremandater.

Raymond Johansen står bak scenen i Folkets hus under valgvaken mandag kveld. Oslos byrådsleder beholder makten, men Ap har gjort et elendig valg også i hovedstaden. Foto: Arnsten Linstad

For Kristelig Folkeparti var 2015-valget først og fremst en skuffelse fordi partiet manglet et 30-talls stemmer på å få inn to i bystyret. I 2019-valget går KrF tilbake fra 2,4 prosent til 1,7 prosent. Men beholder sitt ene mandat.

Når bystyret for 2019-2023 konstitueres i oktober er det med to nykommere i salen. Skjønt Senterpartiet ikke egentlig er nykommer, har ikke Sp hatt sete i bystyresalen siden 1990-tallet. Nå har partiet fått en oppslutning på 2,2 prosent mot 0,7 i 2015. Det betyr at Sp er inne med en representant.

Den andre nykommeren er FNB som gjorde en solid valgdebut med 5,9 prosent oppslutning. Dermed havner bompengepartiet med fire representanter i Oslo bystyre.

Powered by Labrador CMS