Karin Espeland brakk skulderen og armen i Bygdøy Allé der det var løs snø over is. Foto: Arnsten Linstad
Karin (85) skled og brakk skulder og arm på fortauet, der snø hadde lagt seg over is som ikke var fjernet
Sykkelveier brøytes, børstes og saltes mens fotgjengere må ta til takke med snøfylte, isete fortau. En liten gruppe vintersyklister blir prioritert foran fotgjengerne.
– Jeg var på vei hjem fra frisøren ved Gimle kino da jeg falt i Bygdøy Alle. Det var svært glatt. Men fortauet var ikke brøytet og snøen hadde lagt seg over issvuller som heller ikke var strødd. Like ved går sykkeveiene som prioriteres av det rødgrønne byrådet. Jeg merker at jeg blir skikkelig forbannet, sier Karin Espeland til VårtOslo.
Vintersyklister viktigere enn fotgjengere
Den mangeårige Høyre-politikeren endte på Legevakten der det ble konstatert brudd i skulderen og armen. Når vi møter Espeland hjemme ved Olav Kyrres plass, har hun store smerter, men er så opprørt at hun biter tennene sammen for å ta et oppgjør med det hun mener er en helt feilslått politikk.
– Jeg lar bilen stå og er miljøvennlig. Jeg går til butikken og handler. Ja, jeg gikk jo til frisøren, men det gikk dessverre galt. Nå sitter jeg her og klarer ikke gå ut og handle fordi vintersyklister tydeligvis er viktigere enn oss fotgjengere. Det er jo helt håpløst at sykkelveiene er viktigere enn å brøyte og strø på fortauene, sier 85-åringen oppgitt.
Sykkelfelt brøytes og feies ekstra godt
Annonse
Bymiljøetaten bekrefter i en epost at 80 kilometer med sykkelveier prioriteres i vinter: "Sykkelveier og sykkelfelt brøytes og feies ekstra godt om vinteren", skriver pressevakt Monica T. Olsen til VårtOslo. Men hun skriver også at det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet har satt av 8,5 millioner kroner ekstra til snørydding i vinter.
VårtOslo tok en stor runde på Frogner, Majorstuen, Uranienborg og Skillebekk forrige uke sammen med bystyremedlem Ola T. Kvisgaard (H). Sykkelveiene var rensket for all snø og is. Men i løpet av en time så vi ikke en eneste syklist på de fine sykkelveiene. Men på fortauene var det snø og is og flust med fotgjengere.
Vintersykling for spesielt interesserte
– Vintersykling er for en relativt liten gruppe. Ikke misforstå, det er flott at folk sykler også på vinteren og det er bra for folkehelsa. Men det er skandaløst at de raskeste og sprekeste av oss prioriteres fremfor eldre, barn og bevegelseshemmede og det store flertall av de som beveger seg i byen. Det tar alt for lang tid før fortau brøytes. Dermed tråkkes snøen ned, så blir det mildvær før det fryser på igjen, og det blir issvuller. Nå er det ekstra ille med løs snø over isen. Det tar alt for lang tid før det brøytes og blir strødd, sier Kvisgaard.
Over ett døgn etter snøfallet i Oslo lå det løs snø over is, både ved Majorstuen stasjon og ved trikkeholdeplassen på Solli plass. I tillegg var det, som VårtOslos bilder viser, snøhauger som hindret fremkommeligheten ved fotgjengerfeltene på Solli plass.
Brøytes fire timer etter snøfall
Bildene VårtOslo tok er over ett døgn etter siste snøfall, men Bymiljøetaten hevder i eposten at det fra november 2017 er blitt brøytet innen fire timer etter snøfall:
"Hovedveier med kollektivtrafikk med tilhørende holdeplasser og fortau, samt prioriterte hovedveier med tilhørende fortau skal være ferdig brøytet innen fire timer etter oppstart. Oppstart er ved to cm snø. Fortauer langs boligveier samt gang- og sykkelveier brøytes når det har falt tre cm snø, og skal være ferdig brøytet innen fire timer etter oppstart".
– Jeg ringte Bymiljøetaten tidligere i uken og etterlyste brøyting der jeg bor på Bygdøy. Da ingenting ble gjort, ringte jeg for andre gang og purret. Da fant ikke vedkommende i bymiljøetaten den første klagen. Jeg ble da bedt om å sende en skriftlig klage. Nå er det fredag, og jeg har fortsatt ikke hørt noe, forteller Ola T. Kvisgaard.
Krever loggføring av klager
Når VårtOslo tar kontakt med bymiljøetaten, ber pressevakt Monica T. Olsen om å få tilsendt spørsmål og problemstillingen på epost. Her er svaret fra etaten:
"Bymiljøetaten har en egen meldetjeneste (BYMelding), der vi oppfordrer alle til å melde fra om dårlig brøyting, glatte fortau eller andre mangler. Da går beskjeden rett til våre entreprenører, som kan rette opp. Det kan meldes inn via bymelding.no eller via app".
– Bymiljøetaten må jo sjekke og loggføre klager. Og fotgjengere må prioriteres, svarer Ola T. Kvisgaard.