Brenning av hageavfall er strengt forbudt i Oslo. Foto: Flickr
Brenning av hageavfall er strengt forbudt i Oslo. Foto: Flickr

Totalforbud mot bål i Oslo - tross ny forskrift som kan forvirre

"Det er lov å bruke huet", står det i ny forskrift om bålbrenning i skog og mark. Men i Oslo er det totalforbud mot bål fra nå og frem til 15. september.

Publisert

— Hovedregelen i Oslo er at all bålbrenning er forbudt. Men på kommunens spesielt anviste plasser kan det grilles eller tennes bål, opplyser Oslo brannvesen.

Nye regler kan skape forvirring

Norge er et langstrakt land der det mange steder ligger snø lenge etter at det generelle bålforbudet inntrer 15. april hvert år. Derfor er det kommet ny forskrift fra Direktoratet for sivil beredskap der det åpnes for at bålbrenning kan tillates i enkelte kommuner også etter 15. april.

Brann- og redningsetaten i Oslo har nedlagt totalforbud mot alle former for bål. Men du kan søke kommunen om dispensasjon på St.Hansaften. Foto: OBRE
Brann- og redningsetaten i Oslo har nedlagt totalforbud mot alle former for bål. Men du kan søke kommunen om dispensasjon på St.Hansaften. Foto: OBRE

"Forbud eller ikke, det gjelder å bruke hue om vi skal unngå situasjoner der naturen står i lys lue", skriver Brannvernforeningen om de nye bålreglene. Som altså ikke gjelder for Oslo kommune. Her er det totalforbud som gjelder. Og derfor kan skape forvirring på tur i Oslomarka. Det er nemlig opp til hver enkelt kommune å bestemme hvor strengt bålreglene skal håndheves.

Grill gjerne, men ikke røyk ut naboen

— Bål på tur i skogen er lov på høsten og vinteren. Men kaffebål skal være med rent trevirke, og minimum 150 meter fra nærmeste bebyggelse. Men dette er kun tillatt fra 16.september og frem til 14. april, opplyser brannvesenet.

Men grilling, bålpanner og utepeiser er tillatt i hovedstaden. Forutsetningen er at det er rent trevirke eller trekull som benyttes. Og at hverken naboer eller andre som oppholder seg i nærheten sjeneres av røyken.

Små hagebål er også forbudt

Vår er også synonymt med hagerydding for mange. Med hagerydding fristes mange til å brenne hageavfallet. Men dette er også strengt forbudt i Oslo. Det samme gjelder St. Hansbål når året er på sitt lyseste. Men det går an å søke kommunen om tillatelse til å tenne bål på årets lengste døgn. Mer informasjon om bål og grilling i Oslo finner du på kommunens nettsider.