Det rødgrønne byrådets hasteinnføring av eiendomsskatt i 2016 var ulovlig, slår en dom fra lagmannsretten fast. Fra høyre; byrådsleder Raymond Johansen (Ap), finansbyråd Robert Steen (Ap) og kunnskapsbyråd Inga Marthe Thorkildsen (SV). Foto: Per-Trygve Hoff

Pensjonist får tilbakebetalt eiendomsskatt. Byrådets innkreving av eiendomsskatt i 2016 var ulovlig

Eiendomsskatten ble hasteinnført etter at de rødgrønne vant valget i Oslo i 2015. Men nå slår en fersk dom fra lagmannsretten fast at Ap/SV/MDG-byrådet var litt vel raske i svingene.

I dommen fra Borgarting lagmannsrett heter det at Oslo kommune ved å skrive ut eiendomsskatten 30. juni 2016 brøt fristen for utskriving i eiendomsskattelovens paragraf 14. Skatten ble med andre ord krevd inn for sent. Nå får omlag 2.600 huseiere tilbakebetalt eiendomsskatten for 2016.

Men historien startet egentlig i Oslo tingrett. Huseiernes landsforbund og en gruppe med rundt 3.500 huseiere gikk i 2017 til et gruppesøksmål mot kommunen. De saksøkte kommunen fordi de mente eiendomsskatten var ulovlig innført av Ap/SV/MDG-byrådet og det rødgrønne bystyreflertallet.

Ble forbannet og anket

Blant annet mente huseierne at bunnfradraget på fire millioner kroner slo urettferdig skjevt ut, og førte til at kun et mindretall av boligeiere i Oslo endte med å betale eiendomsskatten Ap/SV/MDG-byrådet innførte i juni i 2016. Men Huseiernes landsforbund og de rundt 3.500 saksøkerne tapte saken på alle punkter i tingretten.

— Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier at det bare bor rike mennesker på denne kanten av byen, men det stemmer jo ikke. Det er mange vanlige mennesker i de vestlige bydelene, og derfor rammer skatten asosialt, sa pensjonist John Sverre Svendsen til VårtOslo etter nederlaget i tingretten i fjor.

John Sverre Sendsen får tilbakebetalt eiendomsskatten for 2016. Men må godta at Oslo kommune har innført eiendomsskatt for øvrige år, slår lagmannsretten fast i dommen som kom onsdag. Foto: Privat

Den pensjonerte huseieren var forbannet og bestemte seg for å anke dommen fra Oslo tingrett til Borgarting lagmannsrett. Onsdag kom dommen fra ankesaken. Den slår fast at Oslo kommune har lov til å kreve inn eiendomsskatt, og at bunnfradraget på fire millioner kroner er innefor loven.

— Dommen slår fast at eiendomsskatten er lovlig

Men dommen gir likevel Svendsen og 2.600 huseiere i Oslo en viktig delseier. I tillegg til at kommunen må dekke Svendsens saksomkostninger. Borgarting lagmannsrett slår nemlig fast at den utsatte fristen «første året» eiendomsskatt skrives ut i en kommune, ikke gjelder ved gjeninnføring av eiendomsskatt, slik at fristen for utskriving var 1. mars 2016. Lagmannsretten pålegger derfor Oslo kommune å tilbakebetale innbetalt eiendomsskatt.

Her er fordelingen av eiendomsskatten fra 2017. Forøvrig ett år der Oslo kommune hadde rett til å kreve inn skatten, mener lagmannsretten. Illustrasjon: Oslo kommune

Oslo kommunes advokat Trine Christin Riiber ønsker ikke å kommentere dommen fra Borgarting på det nåværende tidspunkt. Men Oslos finansbyråd Robert Steen (Ap) mener kommunen egentlig har vunnet på de fleste punkter.

— Vi er tilfreds med at lagmannsretten tydelig slår fast at den moderate eiendomsskatten som Oslo kommune har innført er lovlig. Lagmannsretten har gitt kommunen tilslutning på alle vesentlige punkter. Politiske spørsmål bør avgjøres i folkevalgte organer, ikke i domstolen, sier Steen til Dagens Næringsliv.

Får over 700.000 i saksomkostninger

Da nederlaget i Oslo tingrett var et faktum i fjor, sa John Sverre Svendsen at han er villig til å ta saken til Høyesterett.

— Denne saken angår svært mange, ikke minst pensjonister som meg selv, som har gamle hus. Siden saken er av stor prinsipiell verdi, sa den pensjonerte siviløkonomien og sivilingeniøren.

Foreløpig gjenstår det å se om Svendsen og de andre saksøkerne gjør alvor av det utsagnet om Høyesterett, som falt etter nederlaget i tingretten.

Svendsen bor sammen med ektefellen i en drøyt 200 kvadratmeter stor villa på Røa i bydel Vestre Aker. Svendsen måtte i 2017 betale eiendomsskatt på nærmere 16.000 kroner til Oslo kommune. Nå må kommunen dekke Svendsens saksomkostninger på 718.243 kroner gjennom to rettsinstanser. I tillegg må Oslo kommune dekke kostnadene for Huseiernes landsforbund, samlet utgjør det nær 1.2 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS