Politiet sperret av området på Grønland der 17-åringen skal ha plassert splintbomben 8.april 2017. Foto: Mads Wam Schneider
Politiet sperret av området på Grønland der 17-åringen skal ha plassert splintbomben 8.april 2017. Foto: Mads Wam Schneider

17-åringen som ble tatt med splintbombe på Grønland møter i retten i dag

Den 17 år gamle russiske statsborgeren, som skal ha plassert en hjemmelaget splintbombe på Grønland i fjor vår, møter i lagmannsretten i dag. I tingretten ble han i fjor dømt til ni måneders fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Ved 22-tiden 8.april i fjor var Grønlands mange utesteder fylt opp av festglade mennesker. I gatene gikk folk fra sted til sted. Ingen reagerte på politibilene som føyk i retning Akerselva. Folk er vant til blålys i politihusets nabolag. Men da et større område ble sperret av under brua ved Grønlandsleiret stanset enkelte opp.

Trodde bomben var hasjdeponi

En tilfeldig forbipasserende hadde litt tidligere gitt beskjed til politiet om at han hadde sett en ung mann sette ned en liten kasse. Den forbipasserende mannen trodde det var et lite hasjdeponi for en av de mange doplangerne i området.

Alarmen gikk da politiets patrulje oppdaget hva som var i den lille kassen. Ambulanser, brannbiler og politiets bombegruppe rykket ut. Men Grønlands uteliv fortsatte som om ingenting hadde skjedd. De få skuelystne ble imidlertid holdt på god avstand.

Politiets bombegruppe med kontrollert sprengning

Esken viste seg å være det politiet og militæret kaller en eksplosiv enhet. Folk flest kaller det en bombe. Den hjemmelagde, primitive bomben inneholdt en lightergassbeholder og en lighter, tapet sammen og emballert i en pose som også inneholdt splinter fra et nettinggjerde.

Drøyt to og en halv time senere kunne enkelte observante utelivsgjester på Grønland høre et drønn. En dump lyd. Bombegruppa fra politiet hadde brukt en robot til å foreta en kontrollert detonasjon. Bomben var sprengt og uskadeliggjort. Omtrent på samme tid hadde politiet pågrepet en 17 år gammel ung mann. Mistenkt for å ha planlagt en terrorhandling med den hjemmelagde splintbomben.

Opprinnelig siktet for å ha planlagt terror

Politiets sikkerhetstjeneste tok raskt over saken. 17-åringen viste seg å være russisk statsborger og ved fengslingsmøtet i tingretten var gutten siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 142. En paragraf som ligger under kapittelet som omhandler terrorhandlinger  i straffeloven.

Men når 17-åringen i dag møter i Borgarting lagmannsrett er han tiltalt etter straffelovens paragraf 191. En langt "mildere" paragraf: "...for i hensikt å bruke på en uforsiktig måte å ha anskaffet og oppbevart eksplosjonsfarlig stoff som er egnet til å volde fare for andres helse og handlingen er grov særlig fordi den ville være særlig samfunnsskadelig."

Kan få 10 år i fengsel

Dette er en langt mindre alvorlig paragraf enn hva Politiets sikkerhetstjeneste opprinnelig siktet ham for. Dersom den såkalte terrorparagrafen hadde blitt brukt kunne 17-åringen risikert 21 års fengsel. Strafferammen 17-åringen nå er tiltalt etter er på 10 års fengsel.

Politiets sikkerhetstjeneste hevdet i fjor også at 17-åringen skulle ha videresendt en film via nettet der det ble oppfordret til terroraksjoner samme dag som han ble pågrepet. Dette punktet er utelatt fra den offentlig kjente tiltalen.

Nektet straffeskyld

Men påtalemyndigheten gjør i tiltalen retten oppmerksom på: "Han hadde til hensikt å detonere enheten, noe som ville være egnet til å volde fare for andres helse og som på grunn av den rådende trusselsituasjon i samfunnet ville være særlig samfunnsskadelig." 

Den 17 år gamle gutten med russisk statsborgerskap har i media tidligere, via sin forsvarer, nektet straffeskyld. Men da saken gikk for Oslo tingrett i fjor ble han dømt til ni måneders fengsel. Det er satt av seks dager til ankesaken i Borgarting lagmannsrett.