60 millioner kroner er budet fra Boligbygg på bygården med 20 toroms leiligheter nord på Vålerenga. Foto: Studi Oslo for Privatmegleren
60 millioner kroner er budet fra Boligbygg på bygården med 20 toroms leiligheter nord på Vålerenga. Foto: Studi Oslo for Privatmegleren

Skandalerammede Boligbygg i gang igjen. Vil kjøpe bygård på Vålerenga for 60 millioner

Høsten 2017 avslørte Dagens Næringsliv omfattende uregelmessigheter ved flere av Boligbyggs kjøp i Oslo. Alle det kommunale foretakets transaksjoner ble raskt stanset.

Publisert

En omfattende gransking og politietterforskning ble satt i gang etter avsløringene i Dagens Næringsliv høsten 2017.  Boligbygg har siden måttet gjennom store endringer før det kommunale foretaket nå igjen handler i eiendoms- og boligmarkedet.

Boligbygg har over 11.000 boliger og er Norges største utleier av boliger. Foretaket skal sørge for at Oslos 15 bydeler har nok kommunale leiligheter til personer som trenger tilpasset bolig eller er i en vanskelig livssituasjon.

Skandalen som rammet Boligbygg etter avsløringene i 2017, førte til at Oslo kommune ikke kjøpte en eneste bolig eller leilighet fra granskingene og politietterforskningen startet, og helt frem til i dag.

20 toroms leiligheter

I snart to og et halvt år har det vært full stopp i Boligbyggs aktivitet. Samtidig som flere bydeler sliter med å skaffe kommunale leiligheter til innbyggere som trenger det.

Etter omfattende granskinger, restrukturering og endringer i rutiner mener Ap/SV/MDG-byrådet det er forsvarlig at virksomheten kan gjenopptas.

Og det første kjøpet kan bli en bygård øverst på Vålerenga, med 20 toromsleiligheter.

Disse to granskingsrapportene fra Deloitte kostet Oslo kommune 13 millioner kroner. I tillegg kommer kostandene ved de andre Boligbygg-granskingene. Foto: Arnsten Linstad
Disse to granskingsrapportene fra Deloitte kostet Oslo kommune 13 millioner kroner. I tillegg kommer kostandene ved de andre Boligbygg-granskingene. Foto: Arnsten Linstad

Bygården på Vålerenga ligger i bydel Gamle Oslo, som har behov for kommunale leiligheter, og prislappen ligger an til å bli 60 millioner kroner.

I september 2018 leverte Deloitte sin granskningsrapport om Boligbyggs eiendomstransaksjoner.

— Det siste året har Boligbygg jobbet med å få på plass nye rutiner og ruste seg til å gjenoppta kjøpsaktiviteten, skriver foretaket i en pressemelding.

Kreves endelig godkjenning fra bystyret

— Vi fikk klarsignal fra byrådet i august til å starte med kjøp av eiendommer igjen, og det er satt av midler i kommunens budsjett. Det er stort behov for kommunale boliger i Gamle Oslo, og jeg er glad for at vi har funnet en bygård som passer godt til Boligbyggs formål, sier Marit Leganger, administrerende direktør i Boligbygg.

Leganger ble hentet inn som ny toppsjef for Boligbygg etter at hele det forrige styret og toppsjefen måtte gå i kjølvannet av avsløringene om uregelmessigheter høsten 2017.

Boligbygg har fått aksept for sitt bud på 60 millioner, som er lik prisantydningen for bygården øverst på Vålerenga. Bygården ble solgt i markedet som eiendomsaksjeselskap, og fire budgivere deltok i budrunden.

Alle kjøp over 50 millioner skal behandles av bystyret. Den inngåtte avtalen om kjøp har blant annet forbehold om en selskapsgjennomgang (due diligence) og bystyrebehandling, opplyser Boligbygg.

Det betyr at bygården ikke blir kommunalt eid før bystyret formelt har godkjent kjøpet på 60 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS